tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny 0,5 l gorącej wody 4 żółtka
Niezły Młynekzrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka 1/3 szkl. ciepłego oleju 1 jajko(...)elastyczne i gładkie. Ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły
Moje domowe kucharzenieWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć(...)kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. • Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi
To co kochampyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed zmieleniem rozsypuję(...)Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (należy je przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowaniepropozycja orzechowa z migdałami. Skosztujcie tego rarytasu, bo nie dość, że śmiesznie łatwy, to jeszcze szybko zaskarbia sobie zwolenników. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka twarogowego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cukru pudru garść płatków migdałowych rukola do dekoracji Wykonanie Schłodzone w lodówce ciasto francuskie rozwinąć i wyprostować brzegi. Małym kieliszkiem(...)nawet kieliszkiem do jajka wykrawać z ciasta kółka i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Twaróg połączyć z cukrem i startymi orzechami. Wystudzone poduszeczki smarowac kremem orzechowym. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać wierzchy poduszeczek. Poduszeczki układać na półmisku udekorowanym rukolą lub inną, ulubioną zieleniną
Raj dla Podniebieniajajka 3/4 szkl. cukru 4 łyżki majonezu 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem(...)jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe. Espumisan Max to wyrób medyczny
Kuchnia w oparachMoże nie jest to najszybsze danie świata. Przygotowanie samego ciasta trochę zajmuje. Smak jednak nadrabia wszelkie niedogodności przygotowania. Spróbujcie i przekonajcie się sami! Składniki na ciasto: 220 g mąki 30 g orzechów włoskich, zmielonych 120 g masła 1 jajko 2 łyżki letniej wody szczypta soli Składniki na farsz: 3 jajka 100 g sera z niebieską pleśnią ok 400 g czerwonych(...)winogron, bez pestek 150 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy , wodę i sól umieszczamy w misce (lub dzieży robota), dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko
Szybko Tanio Smaczniemaleńkich, nieziemsko słodkich porcyjek. Przepyszny smakołyk, ale tylko dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Podpytałam szefa kuchni o tradycyjny przepis, który Wam zdradzam. Składniki: • ½ kg ciasta filio • 4 szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki(...)cytryny • 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta filio, każdy z nich smarując masłem i pokrywając masą orzechową. 3. Układać kolejne warstwy ciasta i masy, aż skończą się składniki. 4. Całość przykryć 4 płatami ciasta filio. 5. Baklavę pokroić w niewielkie
W mojej kuchnibułeczki: Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. 8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć
Jadło i czytadłokilka małych papierówek) garść orzechów Do jednej miski wrzucamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski zaś dodajemy jajka, jogurt, olej oraz miód - czyli tzw. składniki mokre, które mieszamy ze sobą. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i za pomocą łyżki mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Jabłka(...)obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na końcu do masy. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do każdej z nich porcję ciasta. Wierzch każdej muffinki posypujemy siekanymi orzechami i odrobiną brązowego cukru. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut
My simple kitchenDziś mam dla Was przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają(...)KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka 36% – 50 ml KARMELOWE ORZECHY: * orzechy włoskie – ok. 1,5 szkl * posypka Delecta Decorada o smaku Karmelu – 30 g * cukier – 150 g * śmietana 36% – 125 ml * woda – 70 ml * mąka ziemniaczana
Ostra na Słodkopłatków owsianych 1/2 szkl cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane(...)żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st C ok 15min. Smacznego
charlotte gotujeDomowa wersja jednego z najpopularniejszych batonów na świecie. Ja osobiście wolę Marsa, ale ciasto z nim jako głównym składnikiem jest zdecydowanie za słodkie, nawet dla
Ania i Marcin gotujądrożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę. Wyrób ciasto. Dodaj pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy - wymieszaj. Odstaw je na około 30 minut. Nagrzej gofrownicę. Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do chwili aż będą rumiane i chrupiące. Podajemy z wiejskim twarożkiem z kiełkami rzodkiewki, oprószone solą i pieprzem. W wersji słodkiej
Gotuj Sam!