ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:277/988)

Tort orzechowo-migdałowy 168

specjalne okazje, ale taka właśnie się przytrafiła więc wyjścia nie było :) Powstało naprawdę coś pysznego, co z czystym sumieniem mogę polecić. Orzechy, masło orzechowe, jednym słowem przysmak dla wiewiórek :) Składniki na ciasto : 5 jaj ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej ⅔ szklanki cukru  100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę wysmarować  olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec

Gosia gotuje
Tort ambasador 159

szklanka cukru 2 szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag dżemu tłuszcz do formy(...)spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Wykonanie masy: Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z kulkami orzechowymi wg siostry Anastazji 477

serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą

Pychotkaaa
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 125

osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki francuskie nadziane jabłkami, twarogiem i obsypane orzechami włoskimi to smaczna przekąska dla niezapowiedzianych gości. Polecam! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Różki: 1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 2 jabłka 100 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu   Lukier: 3/4 szkl(...)pudru 2 łyżki wody   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka garść orzechów włoskich       Przygotowanie:   Różki: Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać niezmielony twaróg, cukier i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać.    Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia jabłkowego. Rogi skleić

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera 160

etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe. Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem: - z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami(...)polewą czekoladową bądź posypuję cukrem pudrem. Przepis na ciasto zainspirował mnie, trafiłam na niego na blogu  Moja Delicja, jest urozmaicone o orzechy włoskie i polewę, dzięki czemu uzyskałam orzechowo-cytrynowy smak ciasta z dodatkiem czekolady. Wspaniałe połączenie

Zasmakuj Kuchni
Zagubiona szarlotka 144

dopuścić do przekształcenia w dżem :-). * 10 dag cukru (opcjonalnie - ja nie dodawałam) Kruszonka: * 10 dag orzechów włoskich * 10 dag cukru * 5 dag płatków owsianych * 2 łyżki pokruszonych herbatników * esencja waniliowa * 10 dag masła Do dzieła!!! Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem i delikatnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W rondelku roztopić masło i wsypać wszystkie składniki

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z orzechami 181

pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne mniejsze. Część w ogóle była mała. Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast Siostry Anastazji - ciasteczka w tej książce nazywają się "ciasteczkami babci(...)łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 213

farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz(...)maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowo - orzechowe, jaglane z malinami 165

Wydarzenie z serii Ciasto na niedzielę, tym razem Asia zaproponowała Orzechy w wypiekach . Chciałam zrobić deser bez pieczenia ale dostałam od koleżanki jeszcze ogrodowe, pyszne maliny, rosły gdzieś za ścianą i nie straszne im były orkany Gregory i inne zimna a dzięki temu mam ciasto pieczone. Pyszne, wilgotne, zdrowe, mega czekoladowe czyli takie o jakim się marzy do kawy

Moje Małe Czarowanie
Rumowy orzechowiec siostry Anastazji 136

ciast, które nie doczekało końca weekendu:) Jeśli więc lubicie orzechowe smaki i nie macie nic przeciwko nakrapianym wypiekom, to to ciasto zdecydowanie podbije Wasze serca – jestem tego pewna:) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 110g mielonych orzechów 4-5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa orzechowa: 350g masła 3 jajka

Smaki Na Talerzu
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 198

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto porzeczkowe - deser z czarnej porzeczki 206

90 g orzechów włoskich, 65 g cukru, 25 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g ryżu preparowanego, 500 g czarnej porzeczki, 15 g żelatyny, 250

królestwo garów
Maxi King 504

Ciasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka waniliowego homogenizowanego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami 184

Bardzo lubię różne marchewkowe specjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta , wuzetki , tortu , czy pancakes . Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek.   Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru(...)Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sól, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę i prażone orzechy. Całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi dość spore odstępy, by podczas pieczenia się nie zlepiły.   Najlepiej najpierw uformować wszystkie ciasteczka, a dopiero

Smakowy Raj
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 207

składniki,  ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się "samo zrobi". :) Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy czy kto co lubi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy

Z butelką mleczka w tle