ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:277/988)

Jogurtowo- czekoladowe ciasto z brzoskwiniami i orzechami 212

kakao 355 g mąki tortowej 215g masła 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka w temperaturze pokojowej 225g jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, nerkowce, ziemne) 10 dojrzałych brzoskwini       Przygotowanie: Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.   Masło rozpuścić w małym garnuszku i o dstawić do ostu dzenia(...)stopniowo do dawać suche skła dniki z jogurtem. Jako ostatnie do dać masło. Miksować do czasu dokła dnego połączenia skła dników. Ciasto przelać do formy.  Na górę wyłożyć pokrojone brzoskwinie (nie usuwać skórek) oraz posypać posiekanymi orzechami.  Wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 40 minut (grzanie góra/ dół) lub do suchego patyczka. Przestu dzić prze

ChilliJemy
Seromakowiec 478

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka

Oryginalny smak
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 267

jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem. Smaczne, mało kaloryczne i fajne drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: blacha o wymiarach 32 cm / 22 cm 3,5 szklanki mąki pszennej(...)około 15 kawałków. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Każdą część ułożyłam obok siebie. Można je opruszyć posiekanymi orzechami lub kruszonką. Przykryłam i odstawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!   Polecam inne

potrawyregionalne
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 376

pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam chrupiące orzechy włoskie (pełne dobrych tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano. Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI(...)czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto – gdyby było za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i włóż knedle. Gotuj około 20 minut. Składniki KNEDLI 20 dag ugotowanych ziemniaków 1-1,5 szklanki

Eat me! Fit me!
Pani Walewska 194

białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło i posiekać z mąką(...)ziemniaczaną. Wymieszać. Podzielić na dwie części. (Najlepiej podzielić białka, a na drugą cześć ciasta zmiksować je osobno, aby beza nie opadła). Jedną część ciasta rozprowadzić na blachę, na to połowę dżem, połowę bezy i połowę orzechów. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki

Moje pyszne gotowanie
Szybkie i tanie ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą (na wodzie i oleju, bez jajek) 129

się na pyszną oraz słodką przekąskę. Rozpływająca się w ustach czekolada idealnie łączy się z delikatnie słonym posmakiem orzeszków. Dla mnie takie połączenie jest rewelacyjne, ale jeśli nie jadacie orzechów to podmieńcie je na ulubione bakalie. Polecam! Ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą - składniki: (około 17 sztuk) 300g mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie należy dodać olej z wodą. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję i połączyć z uprzednio posiekaną czekoladą oraz kawałkami orzeszków. Z ciasta uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski. Każdą z nich odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 255

zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy ciasto(...)odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta ta ten ma atut 167

musi być zimne, a wyrobienie ciasta powinno być procesem szybkim. Trzeba przesiekać dużym nożem masło z mąką i pudrem, jeśli słodzimy ciasto, oraz żółtka.  Kiedy wszystko wygląda jak drobna kruszonka, trzeba dokończyć zagniatanie już rękami. Jednolitą kulę ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wyklejam rozwałkowanym ciastem formę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)minut i byłoby kruche dla osób nielubiących bezy. A gdy decydujemy się na bezę ubijamy chwilę po włożeniu ciasta na pierwsze pieczenie. Ubić trzeba na najwyższych obrotach, na koniec stopniowo, powoli dorzucać cukier. Rozprowadzić na dżemie i orzechach i dokończyć pieczenie piekac w 150 stopniach przez 20 minut z termoobiegiem.  Najlepiej kroi się już całkiem wystudzone. Dokładnie ta wersja

I tu będę miała takie te
Ciasto z jabłkami bez pieczenia 496

masła łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki mleka Dodatkowo: 450 - 500 g herbatników (część może być kakaowa) płatki migdałów lub pokrojone orzechy do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia? Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować do czasu, aż rozpuści(...)Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Polewę mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.  Ciasto polać polewą, posypać płatkami migdałów lub orzechami i wstawić na 12 godzin do lodówki, aby warstwy stężały, a herbatniki zmiękły. Zobacz również: szarlotka z pianką

Kuchcik gotuje
Oczy carycy wg Aleex 219

łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 200 g masła Dodatkowo: • 2 galaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów: • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki wrzątku • 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną pianę. 2. Pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. 3. Przygotować ciasto ciemne(...)kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. 17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. 18. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. 19. Schłodzić w lodówce. 20. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego

W mojej kuchni
MAZUREK KRÓLEWSKI 213

niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta.  MASA : Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy(...)Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia.  Kostkę masła ucieramy na puch dodajemy po łyżce orzechów, aż do wyczerpania. Pod koniec dodajemy alkohol. Ucieramy i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. POLEWA : Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia

Pani na deser
Ciasto Smakosz 672

lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm  i posmarować je powidłami. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana z cukrem będzie już

O kuchni z uczuciem
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 189

stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto(...)czasie przygotować masę orzechową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum.  Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową.   Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KREM ORZECHOWY 154

trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu. Polecam do kremu orzechowego mus śliwkowy (jako drugie przełożenie) lub powidła! Składniki: 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich 110 ml zimnego mleka 95 g drobnego cukru 120 g masła

Słodki Pomysł
Muffinki bananowe z orzechami 234

dokładnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy do nich zblendowane banany, jajka, olej, mleko, masło orzechowe oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy raz jeszcze. Ciastem wypełniamy papilotki. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 30 minut. ( do suchego patyczka

The Sweet Damsel