ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:271/988)

Tarta z winogronami i serem pleśniowym 141

Może nie jest to najszybsze danie świata. Przygotowanie samego ciasta trochę zajmuje. Smak jednak nadrabia wszelkie niedogodności przygotowania. Spróbujcie i przekonajcie się sami! Składniki na ciasto: 220 g mąki 30 g orzechów włoskich, zmielonych 120 g masła 1 jajko 2 łyżki letniej wody szczypta soli Składniki na farsz: 3 jajka 100 g sera z niebieską pleśnią ok 400 g czerwonych(...)winogron, bez pestek 150 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy , wodę i sól umieszczamy w misce (lub dzieży robota), dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko

Szybko Tanio Smacznie
Grecka baklava wg Aleex 153

maleńkich, nieziemsko słodkich porcyjek. Przepyszny smakołyk, ale tylko dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Podpytałam szefa kuchni o tradycyjny przepis, który Wam zdradzam. Składniki: • ½ kg ciasta filio • 4 szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki(...)cytryny • 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta filio, każdy z nich smarując masłem i pokrywając masą orzechową. 3. Układać kolejne warstwy ciasta i masy, aż skończą się składniki. 4. Całość przykryć 4 płatami ciasta filio. 5. Baklavę pokroić w niewielkie

W mojej kuchni
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 123

bułeczki: Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.  8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć

Jadło i czytadło
Razowe muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi 158

kilka małych papierówek) garść orzechów Do jednej miski wrzucamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski zaś dodajemy jajka, jogurt, olej oraz miód - czyli tzw. składniki mokre, które mieszamy ze sobą. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i za pomocą łyżki mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Jabłka(...)obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na końcu do masy. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do każdej z nich porcję ciasta. Wierzch każdej muffinki posypujemy siekanymi orzechami i odrobiną brązowego cukru. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut

My simple kitchen
SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ 184

Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają(...)KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka 36% – 50 ml KARMELOWE ORZECHY: * orzechy włoskie – ok. 1,5 szkl * posypka Delecta Decorada o smaku Karmelu – 30 g * cukier – 150 g * śmietana 36% – 125 ml * woda – 70 ml * mąka ziemniaczana

Ostra na Słodko
Ciastka z żurawiną i orzechami 230

płatków owsianych 1/2 szkl cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane(...)żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st C ok 15min. Smacznego

charlotte gotuje
Snickers 754

Domowa wersja jednego z najpopularniejszych batonów na świecie.   Ja osobiście wolę Marsa, ale ciasto z nim jako głównym składnikiem jest zdecydowanie za słodkie, nawet dla

Ania i Marcin gotują
Gofry orzechowe 151

drożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę. Wyrób ciasto.   Dodaj pod koniec wyrabiania  masło i pokruszone orzechy - wymieszaj. Odstaw je na około 30 minut. Nagrzej gofrownicę. Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do  chwili aż będą rumiane i chrupiące. Podajemy z wiejskim twarożkiem z kiełkami rzodkiewki, oprószone solą i pieprzem. W wersji słodkiej

Gotuj Sam!
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 138

jajka 3/4 szkl. cukru 4 łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą(...)jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli 175

smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady(...)stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy

Mania Gotowania
Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek) 106

wsypać mąkę przesianą z sodą oraz kakao. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę. (Masa powinna być miękka, plastyczna oraz nie przylegająca do dłoni.) Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka

Di gotuje
Ciasto marchewkowe z olejem rzepakowym. 122

Składniki: I. Ciasto: 1 puszka ananasa 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 4 jajka 1 szklanka brązowego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa  łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu  3/4 szklanki orzechów włoskich  1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone(...)wody różanej i pastę waniliową. Przesiewamy mąkę z solą i cynamonem.  Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce zalewy z ananasa i dolewamy do reszty składników. Dorzucamy orzechy i  mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować. Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut). Studzimy. W kąpieli wodnej

DominikaDolci
Razowe ciasteczka z bakaliami 148

łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek orzechów włoskich lub laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto(...)Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około

Opowieści z piekarnika
Słodkie środy - Ciasteczka kawowe - ziarenka kawy 241

Następnie dodajemy sól, kakao i stopniowo mąkę cały czas miksując. Gdy składniki będą dobrze połączone wstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie urywamy z ciasta małe kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,delikatnie przyciskając do niej - czyli spłaszczając ciasteczko. Nożem robimy wgłębienia, najlepiej tą tępą stroną. Piekarnik

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki