ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:276/988)

BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 119

jajka 3/4 szkl. cukru 4 łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą(...)jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta. Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st. Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
a'la Makowiec 227

soli. Dodaj olej cały czas miksując. 2. Smaż na patelni z obu stron, ciasto jest dosyć gęste więc trzeba je rozsmarować na patelni. Z podanych ilości wychodzą dwa naleśniki ( ok 24cm) 3. Zmiel sezam. 4.W rondelku podgrzej mleko kokosowe , dodaj stewię , mielony sezam i orzechy. Dobrze wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. 5. Rozsmaruj nadzienie na naleśnikach(...)zwiń w rulonik ( masa jest dość twarda więc ostrożnie żeby naleśniki nie pękły ) 6. Rozpuść olej i czekoladę, dodaj śmietanę i wymieszaj. Gorącą polewą polej ciasto. Zanim polewa zastygnie możesz posypać odrobiną mielonych orzechów

Keto Przepisy
Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli 154

smaków. Ciasto tak samo jak brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady(...)stopni. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiany do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę, cały czas miksując. Dodajemy orzechy, rum i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy

Mania Gotowania
Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek) 89

wsypać mąkę przesianą z sodą oraz kakao. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę. (Masa powinna być miękka, plastyczna oraz nie przylegająca do dłoni.) Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka

Di gotuje
Ciasto marchewkowe z olejem rzepakowym. 97

Składniki: I. Ciasto: 1 puszka ananasa 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 4 jajka 1 szklanka brązowego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa  łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu  3/4 szklanki orzechów włoskich  1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone(...)wody różanej i pastę waniliową. Przesiewamy mąkę z solą i cynamonem.  Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce zalewy z ananasa i dolewamy do reszty składników. Dorzucamy orzechy i  mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie i odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować. Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut). Studzimy. W kąpieli wodnej

DominikaDolci
Razowe ciasteczka z bakaliami 135

łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek orzechów włoskich lub laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto(...)Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około

Opowieści z piekarnika
Słodkie środy - Ciasteczka kawowe - ziarenka kawy 221

Następnie dodajemy sól, kakao i stopniowo mąkę cały czas miksując. Gdy składniki będą dobrze połączone wstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie urywamy z ciasta małe kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,delikatnie przyciskając do niej - czyli spłaszczając ciasteczko. Nożem robimy wgłębienia, najlepiej tą tępą stroną. Piekarnik

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta makowa 251

zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm. Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki.  Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane(...)minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki

Plate of Joy
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 195

sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek(...)kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast w misce roztrzepujemy jaja z jogurtem naturalnym, które doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie

Mango Papaja
Babeczki z kremem orzechowym 174

cytryny masa - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki śmietany 30 % Przygotowanie: Wszystkie składniki na babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pierogi z mięsem z kurczaka i pieczarkami 163

Dziś zapraszam na pyszne pierogi z mięsem i kapustą w towarzystwie pyszne Sałatki z Patisona firmy ORZECH.   Zapraszam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto na ok 60 pierogów: 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła FARSZ: Farsz 1.5 kg fileta z kurczaka 2 kg pieczarek 3 łyżki warzywka sól(...)Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min.   Podaję z Sałatką z patisona firmy ORZECH

Gotowanie Patki
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 211

Dotychczas surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym(...)źródło witamin i minerałów, siemię lniane itd. Może jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka

greenscarf
Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym 121

jest bardzo elastyczne i mięciutkie, pracować z tym ciastem to sama przyjemność Składniki na ciasto: – 300g masła – 4 szklanki mąki pszennej – 300g śmietany – 3 jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: – 200g cukru trzcinowego lub zwykłego – 200g orzechów włoskich – 2 łyżeczki cynamonu – cukier puder do posypania Mąkę przesiać do głębokiej miski(...)mąki i wymieszać. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki

Smaki Armine