ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:274/988)

Ciasto Orzechowiec (Miodownik) 215

Uwaga: pieczemy tylko jedną połówkę, drugą zostawiamy na razie surową. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Upewnijcie się że wylepiony blat ciasta jest dobrze rozprowadzony, i jego grubość jest równa na całym blacie. Snickers: Orzechy lekko siekamy, tak aby ciągle były wyczuwalne ale żeby nie zrobił się z nich proszek. Na patelni wrzucamy orzechy, masło, miód i cukier(...)Smażymy na złoty kolor. Uwaga: mieszamy cały czas aby orzechy się nie przypaliły inaczej będą gorzkie. Gorące masę wlewamy na surowy blat ciasta który zostawiliśmy. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Krem:  250ml (szklanka) mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałą ilość mleka wymieszamy z mąkami. Do gotującego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszamy aż powstanie budyń. Wyłączamy

Klasyka Gotowania
Orzechowo-dyniowa krajanka 220

słono… Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na orzechowo-serowo-dyniową krajankę) Orzechowo-dyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej •  ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie(...)środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy upieczonymi okruszkami. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Ciasto SNIKERS - bez pieczenia 182

Ciasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (po mocnym schłodzeniu), podane prosto z lodówki. Składniki na formę(...)pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować 1/3 kremu. Czynność powtórzyć 2 razy. Na wierzchu ponownie ułożyć herbatniki. Rozsmarować masę krówkową, całość posypać posiekanymi orzechami i polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) . Ciasto wstawić do lodówki. Kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schodzić, aby wszystkie warstwy ciasta były ze sobą idealnie połączone) .  Przygotowywanie

Ugotować
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1208

margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 18%   nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy   cukier puder do posypania   Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.   Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę(...)gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy i olejek migdałowy do smaku, ale raczej nie żałujmy ilości kropelek, smak powinien  być intensywny.   Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na okrągło na około 2 mm grubości. Ciasto najpierw dzielimy na 4 trójkąty i każdy z trójkątów na następne 4 trójkąty. Z jednego

Jadło i czytadło
Rolada makowa 211

szklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać wody. Dodać mąkę cieciorkową. Wygładzić masę, przedzielić(...)pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą. Piec w 170-180 st. przez 1h. Przez ostatnie

pyszne zdrowości
Ciasto orzechowe z masą mascarpone 205

podkład jest bardzo kruchy i łatwo się łamie. Przekrawając ciasto trzeba użyć bardzo ostrego noża i robić to powoli i uważnie. Mimo to ciasto to jest warte tego zachodu. Składniki: Podkład: 8 jajek 25 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru 3 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 cytryny szczypta imbiru szczypta soli Krem: 50 dkg sera mascarpone(...)Orzechy zmielić na proszek, białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem Do żółtek dodać imbir, sól, sok z cytryny i bułkę tartą, ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać orzechy i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut. Gotowy podkład ostudzić. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno

Mama Gotuje
Krówka na biszkopcie 152

mąka  - 4 łyżki pełne Dodatkowo : aromat waniliowy masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy 36x 25 cm,  piec 30 minut w 175 stop(...)wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta : Gorący krem budyniowy, wyłożyć na  ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta,  posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Makowiec z jabłkami 478

akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 200 g zmielonych orzechów laskowych 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowo - jabłkowa: około 900 g masy(...)rodzynek około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych ) 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, połączyć  z cukrem i ze zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeżeli wyrobienie kruszonki okaże się niemożliwe

Opowieści z piekarnika
Tarta z nadzieniem musztardowym 123

woda nadzienie: 500g śmietany np 18% 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 100g musztardy 1 garść ziaren słonecznika 1 garść posiekanych orzechów pieprz sól 2 jajka Jak zrobić tartę z nadzieniem musztardowym: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek śmietany. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem(...)Cebulę mieszamy ze śmietaną, musztardą, posiekanymi orzechami, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Dodajemy jajka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto, posypujemy słonecznikiem. Zapiekamy 60 min w 180st. Artykuł Tarta z nadzieniem musztardowym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 175

czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy

Luźna Kuchnia
Jabłecznik z orzechową kruszonką 204

cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny(...)mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić

Mała Cukierenka
Jabłecznik z orzechową kruszonką 454

cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć je do garnka i skropić sokiem z cytryny(...)mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić

Mała Cukierenka
NIEBO W GĘBIE 194

łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy(...)herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy

słodki bratek
Drożdżowa babka z orzechowym nadzieniem 199

tortownicę, jak i wiele innych produktów w promocyjnych cenach. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłego (nie gorącego!) mleka 1/2 szkl. drobnego cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 op. cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g masła skórka otarta z 1 małej cytryny Masa orzechowa: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 op. cukru(...)dodajemy resztę mleka oraz cukru, żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz cukier wanilinowy i masło. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu aż do zwiększenia objętości (na około 1,5 godziny). Mielone orzechy wsypujemy do miski. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem obu cukrów. Gorącym mlekiem zalewamy orzechy. Odstawiamy do czasu aż masa ostygnie

Smaki Na Talerzu
Tort orzechowo-czekoladowy 199

Prosty i smaczny tort na każda okazję. Idealny na Dzień Babci i Dziadka. Składniki: Ciasto orzechowe: 10 jajek 1 szklanka cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)litr mleka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny 1/2 łyżeczki kakao 1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy około godziny. 2. Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy

Kuchnia u Bietki