ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:274/988)

ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji 149

masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia(...)Układamy wkładkę na niej rozsmarowujemy pozostałą część masy i i układamy drugi blat ciasta piernikowego. Całość obciążamy i pozostawiamy na ok. 12 godzin. Następnie wierzch ciasta polewamy polewą i dowolnie dekorujemy, np. posiekanymi orzechami włoskimi

Domowy Smak Jedzenia
Deser jogurtowy z brzoskwiniami i orzechami 69

Prosty deser przygotowany z jogurtu, brzoskwini, banana i orzechów. Nawet na diecie można sobie pozwolić na coś słodkiego. Robi się go bardzo szybko, także na przygotowanie

Pink Envelope
Piernik staropolski 1333

powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) POLEWA CZEKOLADOWA (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) 100g czekolady (60g czekolady gorzkiej, 40g czekolady mlecznej) 80ml śmietanki 30% 50g orzechów włoskich Wykonanie: -  do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą(...)dokładnie wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej - polewą udekorować wierzch piernika oraz jego boki, najlepiej wykorzystując do tego szeroki nóż lub specjalne szpatułki do wyrównywania powierzchni ciasta czy polewy - górę piernika obsypać kawałkami orzechów, dociskając je lekko, aby lepiej się trzymały - piernik pozostawić do zastygnięcia polewy (można go w tym celu schłodzić), a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć

Smakołyki Bereniki
,,Choinka makowa z ciasta francuskiego’’ 67

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego około 130 g gotowej masy makowej Helio 1 białko garść ulubionych orzechów i bakalii ( suszone żurawiny Helio , kandyzowane owoce Helio , orzechy włoskie Helio , płatki migdałów Helio )– dowolnie do dekoracji Ponadto: 1 jajko roztrzepane do posmarowania Wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy 2 jednakowe równoramienne trójkąty z małym pniem. Jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem(...)się skleiły. Brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki o grubości około 1 cm. Gałązki choinki chwytamy i okręcamy wokół własnej osi. Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi orzechami i bakaliami.  Udekorowaną choinkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut do zrumienienia. Po ostygnięciu można choinkę dowolnie udekorować

Podróż w kulinaria
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 121

Mamę i Siostrę-dziękuję za piękny prezent Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa(...)mleko i resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zrolować od dłuższego boku w ciasną roladę. Przełożyć na wyłożoną papierem

Pieguskowa Kuchnia
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 51

świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie

Szybko Tanio Smacznie
Ciasta i wypieki wielkanocne 1859

TUTAJ *** *** BABKA PIASKOWA PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO CZERWONY KAPTUREK PRZEPIS TUTAJ *** *** KOPIEC KRETA NA DUŻĄ BLACHĘ PRZEPIS TUTAJ *** *** JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ PRZEPIS TUTAJ *** *** SERNIK TWIX PRZEPIS TUTAJ *** *** CIASTO DYNIOWE Z MIODEM I ORZECHAMI PRZEPIS TUTAJ *** *** SEROMAKOWIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** KOKOSOWA FANTAZJA PRZEPIS TUTAJ *** *** WIELKANOCNA SZARLOTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** TRUSKAWKOWA MGIEŁKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KOSTKA SZWARCWALDZKA PRZEPIS TUTAJ *** *** SKUBANIEC PRZEPIS TUTAJ *** *** BABKA TULIPAN PRZEPIS

Blog z Apetytem
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 186

całkiem gładka. Żebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry

Karo in the Kitchen
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 142

świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie

Szybko Tanio Smacznie
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 185

płat. Przy użyciu foremek do ciastek wycinamy ulubione kształty, Pamiętamy o mocnym dociskaniu form. Ja większą część wycinałam foremkami, pod koniec kilka uformowałam już ręcznie. Oderwałam kawałek ciasta, utoczyłam kulkę wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczyłam i odstawiłam na blaszkę. Po zapełnieniu blaszki wstawiamy ją jeszcze na kilka minut do lodówki, a w tym czasie zapełniamy drugą blaszkę. Gdy formujemy ciastka

Smaczne Zdrowe
SZYBKIE KRUCHE CIASTKA Z MĄKI ŻYTNIEJ 153

jajko * 100 g masła * 70 g brązowego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią wyrobić ciasto na gładką masę. Z ciasta odrywać małe kawałki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, formować kulkę, następnie lekko spłaszczyć. Tak postąpić do wykorzystania całego ciasta. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Zrób to smacznie
Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką 197

skórka z połowy cytryny 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml mleka + 700 g jabłek KRUSZONKA: 200 g orzechów włoskich 70 g mąki pół szklanki cukru 25 g zimnego masła WYKONANIE: Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm. Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny(...)smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ja wybrałam papier do pieczenia i uważam, że jeżeli chodzi o to ciasto, to wybór był idealny :) Przekładamy ciasto do formy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Obieramy orzechy, następnie wkładamy je do torebki lub woreczka i rozdrabniamy. Ja użyłam do tego tłuczka :) Orzechy przesypujemy do miseczki, dodajemy do nich mąkę, cukier i zimne masło

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort orzechowo-czekoladowo-rumowy i półrocze bloga! 242

piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.  Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki(...)placki. Każdą część polewamy rumem z dodatkiem ciepłej wody. Na pierwszy płat ciasta smarujemy marmoladę, przykrywamy kolejną częścią ciasta i smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Dekorujemy mielonymi orzechami i ziarnami kawy. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. tort orzechowo-czekoladowo-rumowy z kawą

Bon Appetit Małgorzaty
ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 668

małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy (ciasto będzie gęste). Na końcu dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia