ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:239/988)

Miodownik 168

Miodownik  Pyszne ciasto na bazie miodu, z powidłami śliwkowymi, chrupiącą warstwą orzechów włoskich otoczonych miodem, a wszystko przełożone delikatną masą z kaszy manny. Ciasto należy przygotować co najmniej 1 dzień wcześniej przed planowanym podaniem, a najlepiej 3 dni wcześniej. Dopiero wówczas całość smakuje wybornie, placki miodowe miękną, i miodownik nie rozpada się przy krojeniu. Jest o świetne rozwiązanie przed(...)odrobina do podsypywania rąk i stolnicy podczas wylepiania blaszek ciastem 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mleka 1 łyżka miodu masa: 1,5 szklanki mleka 4,5 łyżki kaszy manny 22 dag cukru pudru 18 dag masła wierzch: 10 dag orzechów włoskich 5 dag cukru 6 dag margaryny 1 łyżka miodu

na moim stole...
Chleb z orzechami i rozmarynem 165

oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania) 3-4 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (100 ml wrzątku + 200 ml zimnej) 170 g pokruszonych orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem   Odrobinę(...)którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę drożdżową i pozostałą wodę. Mieszmy najpierw łyżką, następnie ręką wyrabiamy w misce aż uzyskamy jednolitą bryłę ciasta. Przekładamy na blat, dodajemy orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam z zegarkiem w ręku

UgotujmyTo.pl
CYNAMONOWE CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ (albo bez) 168

szybko połączcie. Ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st, blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnijcie ciasto, formujcie z niego kulki większe od orzecha włoskiego- powinno wyjść około 20-22 porcji. Każdą kulkę połóżcie na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o zachowaniu sporych odstępów (na standartowej blasze mieści się około

OliveandThyme
Kora brzozy 422

zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 8 białek 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki sparzyć i osuszyć(...)Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 95

minut 🥩 – ❌ Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush Składniki 200 g mąki 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka suchych drożdży 30 ml oliwy z oliwek 80-100 ml letniej wody 200 g brukselki 100 g fety 100 g orzechów makadami 100 g migdałów 1 łyżka płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo(...)minut. Orzechy posiekaj nożem. Miętę posiekaj drobno. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłóż je na podsypaną mąka stolnicę i wyrabiaj przez chwilę, następnie przy pomocy wałka, uformuj płat ciast, odrobinę większy niż blaszka, przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po zaginaj brzegi ciast do środka. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Następnie wyciąg

RafalCook
Ciasto Pychotka/Pani Walewska-najlepszy przepis, zawsze wychodzi+FILM 225

mowa o Pychotce znanej też pod nazwą Pani Walewska. Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą. Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.  Jest idealne na wszelkie uroczystości, spotkania czy święta. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto zawsze wychodzi i jest(...)pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.  Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Keks królewski 163

sztywną masę i delikatnie połączyć z masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać

UgotujmyTo.pl
Brownie bez glutenu 146

garnka. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Dodać kakao i skrobię. Dokładnie wymieszać. Wsypać   orzechy. Niezbyt dużą foremkę   o dowolnym kształcie wyłożyć papierem do pieczenia.   Przełożyć ciasto do foremki. Piec 20 – 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Wystudzić

maniapieczenia
Ciastka -orzeszki 156

Składniki: Ciasto 4 szklanki mąki 200 g masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 18% Krem 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków 250 g serka mascarpone 100 g startych orzechów włoskich Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, śmietanę i ponownie utrzeć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków

O kuchni z uczuciem
Tarta orzechowa z masłem orzechowym 94

masła orzechowego ( przepis ) 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 2 kostki czekolady garść orzechów Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać łyżką, a następnie ugnieść ręcznie. Formę na tartę wykleić ciastem, tak aby było jednej grubości. Ciasto piec przez 15 minut(...)śmietany dodać po łyżce mascarpone i masła orzechowego, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie zimne przelać masę orzechową i całość udekorować kosiekanymi orzechami i startą czekoladą. Odstawić do lodówki na 6 h. Krok po kroku : 1. Wyrobić kruche ciasto 2. Wylepić ciastem

KuchniaWeDwoje.pl
Wieniec Makowy 433

cukru szczypta soli Nadzienie makowe: 130 g maku mielonego około 1/3 szkl wody 30 g cukru 2-3 łyżki miodu 1/2 łyżki masła aromat migdałowy (do smaku) orzechy, rodzynki, żurawina Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia. 2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem(...)dodajemy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.  Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Gotowanie...to proste !
Pierogi z makiem 203

jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200 g zmielonego maku 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych) 7 suszonych daktyli około 4 łyżek płynnego miodu mleko do sparzenia maku(...)łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Farsz: Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać. Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne

Oryginalny smak
Mazurek orzechowo-kajmakowy 123

ciasta. Myślę, że obie opinie najlepiej puentują cały przepis. Drukuj Mazurek kajmakowo-orzechowy Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 75 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słoik kwaskowatego dżemu Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka(...)Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na 30-60 min. Masa orzechowa Mleko gotujemy. Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Masa kajmakowa Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Pieczemy ciasto kruche

Mieszam w Garnku
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 131

stole. Bananowa babka jest moim pierwszym wielkanocnym przepisem. B abka z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanili ą , gałk ą  muszkata ł ow ą  oraz cukrem muscovado, który nada ł  ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca si ę  w ustach(...)ciasta, będzie już wtedy  inny.  **** PREPARAZIONE Sciogliete a bagnomaria il burro con lo zucchero. Lasciatelo intiepidire. Al posto dello zucchero muscovado potete usare lo zucchero bianco. Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę   z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i szczyptą  gałki muszkatał owej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy

La grande e la piccola cuoca
Rudnickie kruche babeczki z orzechami – kuchnia podkarpacka 165

powierzyła mi jej wnuczka, a moja przyjaciółka. Sądząc po przepisach, ja też pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto: 300 g mąki krupczatki (może być też tortowa) 150 g masła 100 g cukru pudru 4 surowe żółtka Nadzienie(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce za pomocą miksera ucieramy żółtka, cukier puder i aromat waniliowy. Dodajemy posiekane orzechy, a na końcu delikatnie masę mieszamy z ubitymi białkami. Foremki z ciastem układamy na dużej brytfance i podpiekamy przez 5 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie brytfankę z foremkami na chwilę wyciągamy i do każdej

Trzeci talerz