ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:289/988)

Półkruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 137

jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka) 90 g orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kucharzyca
Kawa z imbirowymi ciasteczkami 214

ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Pieczemy ok. 16-18 minut w 170°C (bez termoobiegu). Kawa: W dużej filiżance zaparzamy

Poezja smaku
MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 155

przesiewamy, łączymy z ciastem i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Smacznego :) MAŁA RADA: Do ciasta możemy również dodać pokrojone orzechy lub inne ulubione bakalie

Pani na deser
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI OWSIANYMI 177

WYKONANIE: łączę w misce suche składniki  mąkę, zblendowane płatki, kakao i sodę w drugiej misce miksuję masło z cukrem, dodaję jajko, następnie partiami dosypuję suchą mieszankę. ciasto formuję w kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce i rozpłaszczam delikatnie palcami, posypuję czekoladą. piekę  10 - 12 minut,   170 stopni

Upiecz sobie babeczkę
Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze 123

obtaczania  Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Posiadam

Di gotuje
ROZRYWAJĄCE PIEŁECZKI 154

przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i  kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo gęste. Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć piłeczki i każdą z nich obtoczyć lekko w cukrze pudrze. Tak przygotowane piłeczki ułożyć

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka z czekoladą 166

miski, dodać  jajko i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zagnieść.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Ciastka piec około 15-20 minut, aż nabiorą złotawej barwy

Moje domowe kucharzenie
ciasteczka budyniowe 210

nożem. Dodajemy masło, mieszamy z suchymi składnikami siekając nożem. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy widelca oprószonego mąką spłaszczamy kuleczki, tworząc wzorek. Tak uformowane ciasteczka schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Chocolate crinkles 147

czekoladowo-jajecznej i mieszam. Powstaje bardzo gęsta czekoladowa masa. Wkładam miskę z ciastem do lodówki na około godzinę do ochłodzenia. Po upływie tego czasu nabieram ciasto łyżeczką, formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, układam na półmisku i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładam na wyłożoną papierem do pieczenie

Gotuj Się Kto Może
Ciasteczka owsiane z czekoladą 109

kawałki. Miękkie masło ubijam z jajkami i cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane oraz czekoladę i mieszam dokładnie. Z ciasta formuję kulki wielkości włoskiego orzecha, lekko je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak aby między ciastkami były około czterocentymetrowe odstępy. Piekę w rozgrzanym do temperatury

Gotuj Się Kto Może
Ciastka owsiane z prażonym słonecznikiem 153

utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut . Smacznego! Podobne przepisy na ciastka znajdziesz tutaj: kokosowe owsiano-kokosowe

Kurnikowo
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 171

tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki ,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki. Kiedy ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek smaruję koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano .   Posypuję serem

Gotowanie Patki
Owsiane ciasteczka bez mąki i jajek 194

łyżki posiekanej suszonej żurawiny 4 łyżki nasion słonecznika W dużej misce umieść wszystkie składniki i wyrób gładki i jednorodne ciasto.  Następnie mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Waniliowe ciasteczka maślane 166

aromatu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieć i wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą, schłódź w lodówce przez około 30 minut. Z ciasta formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Można przechowywać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciasteczka jeżyki 180

pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany 1/2 szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smakołyki Asi