ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:294/988)

Rogale marcińskie 134

dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama rogala świętomarcińskiego. Kosztowny skład tego rogala(...)rogale (ok 15 sporych sztuk) na farsz potrzebujemy: – szklanka białego maku – 2 szklanki okruchów biszkoptowych – 1/2 szklanki cukru – 120 g orzechów włoskich – 60 g rodzynek – 400 g masła na ciasto potrzebujemy: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 jajek – pół kostki drożdży – 1/2 szklanki cukru – szklankę ciepłego mleka

Szybko Tanio Smacznie
Ciastka "Jeżyki" 258

oraz proszek do pieczenia. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy najpierw kulkę wielkości orzecha włoskiego, a następnie wydłużamy z jednej strony by nadać kształt buzi jeża. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Keto Torcik szampański (Paleo, LowCarb) 105

Ostatki są warte grzechu w postaci tego keto deseru, to poniżej przedstawiam przepis. A zatem miłego gotowania i świętowania! Torcik szampański Keto torcik szampański to szybkie ciasto bez pieczenia na spodzie z orzechów i tahini. Piankowe wnętrze zrobione jest z jogurtów kokosowych i zwieńczone galaretką szampańską. W smaku lekkie i orzeźwiające, mimo, że poszła do niego prawie cała butelka szampana

Modern Cave Girl
W orzechowej skorupce. 177

Siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na chwilę. W miedzy czasie wymieszać ze sobą resztę składników i dodać siemię. Schować na kilkanaście minut do lodówki. Gdy ciasto będzie w lodowce podprażyć pokruszone orzechy i odstawić na bok. Na lekko podsypanej mące desce uformować rulonik, lekko spłaszczyć, a następnie pokroić w kluski. Wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować

More food, love and dreams
Korzyści z jedzenia orzechów włoskich 71

się ich wystrzegać alergicy. Ze względu na zawartość szczawianów muszą ich także unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową czy artretyzm.  Biją na głowę inne orzechy swoim smakiem moim zdaniem. Często dodaje je do ciast, do masy czy tylko na posypkę. Oczywiście odsyłam do zakładki orzechy , gdzie znajdziecie przepisy na wykorzystanie orzechów. 👉Dbają o układ krążenia. Zawarte w orzechach wielonienasycone

zdrowo i aktywnie
Korzyści z jedzenia orzechów włoskich 129

się ich wystrzegać alergicy. Ze względu na zawartość szczawianów muszą ich także unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową czy artretyzm.  Biją na głowę inne orzechy swoim smakiem moim zdaniem. Często dodaje je do ciast, do masy czy tylko na posypkę. Oczywiście odsyłam do zakładki orzechy , gdzie znajdziecie przepisy na wykorzystanie orzechów. 👉Dbają o układ krążenia. Zawarte w orzechach wielonienasycone

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pizza z szynką, pomidorem, ogórkiem kiszonym i orzechami nerkowca 189

cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 1 pomidor, 100g szynki. 50g prażonych orzechów nerkowca MAKAR , 50g sera żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozpuszczone drożdże. Dodaję oliwę i sól. Wyrabiam ciasto przez około(...)żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem.  Do przygotowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO PRINCE POLO 134

któż ich nie lubi? A wszystko to na biszkopcie orzechowym, przełamane powidłami śliwkowymi, z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, oblane czekoladą mleczną ... mniam     SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki(...)żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń

słodki bratek
Brittle madness at the end of summer 179

Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te   w plasterki. Polowe ciasta walkowac na wielkosc tortownicy i przeniesc na posmarowana margarynå patere do pieczenia. Na ciasto polozyc warstwe powidel na powidla pokruszyc drobno pokrojone orzechy. Na wierzch ulozyc plasterki jablek, na gore pokrusz druga polowe ciasta. Posypac cynamonem oraz brazowym cukrem. Piec w temp

Lajtkraft food intolerance
Chlebek bananowy 109

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Ciasto amerykańskie zwane salcesonem 180

wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.  Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami.  Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;) Do ciacha pyszna herbata KLIK i  można się rozmarzyć;) 5 jajek (L)  4 szklanki mąki  ½ - ¾ szklanki

Takie tam pichcenie
Chlebek bananowy 104

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Pączki mini 955

spirytus, dokładnie wymieszać łyżką (ma być jednolita konsystencja). Do szerokiego garnka wleć tyle oleju, aby pączki mogły swobodnie pływać, rozgrzać olej (przeprowadzić test wrzucając odrobinę ciasta). Za pomocą 2 łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na rozgrzany olej. Łyżkę maczać w zimnym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej. Pączki podczas smażenia powinny same się obracać. Wyjąć

Kuchcik gotuje
Palmiery czekoladowo-orzechowe 146

składniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim

Mix smaku
Rogaliki zatapiane 314

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie

Marta Gotuje