ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:294/988)

Ciasteczka z rodzynkami 227

pieczenia i cukier wymieszać. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.Dodać rodzynki i posiekane kiwi, kuleczki, jajko i mleko, wyrobić ciasto.Z ciasta formować kulki (większe od orzecha włoskiego) , wykładać na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez około 16 minut.Po  upieczeniu ciasteczka

Moje domowe kucharzenie
Chałwowe ciasteczka z pastą tahini 208

opcjonalnie): sezam Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. (Jeśli masa jest za sucha - można dodać 1-2 łyżki wody. Ja nie musiałam.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć (dłonią) i posypać sezamem. Sezam należy delikatnie docisnąć. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut

Di gotuje
Ciasteczka miodowe (z karobem) 240

dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.  (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Nie trzeba

Di gotuje
Ciasteczka zbożowe 213

łyżki wody. [ciasto może się ciężko mieszać na początku]. Zagnieść ciasto lub zmiksować na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) 2-3 min do połączenia składników.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć (do grubości 1 cm) i układać na blaszkę w odstępach ok. 23 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 min (do uzyskania złocistego koloru ciastek

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka krówkowe z czekoladą (z masy krówkowej, bez jajek) 202

oryginale jest 100g gorzkiej) Masło/margarynę zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić

Di gotuje
Pieguski z cytrynową nutą 211

Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 199

łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ulubione drażetki Masło/margarynę utrzeć z cukrami, a następnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 280

Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę

Anioszek w kuchni
Tort orzechowy 188

naszego wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła - 350 g cukru pudru

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze) 212

masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania).  Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Ciasteczka owsiane z żurawiną 167

lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe

MyCookBook.pl
Waniliowe kluski leniwe z gruszką i miodem 233

smażenia Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski. Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie

Moja Micha
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 222

Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy

Mała Cukierenka
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 213

Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy

Mała Cukierenka
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 203

tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!