ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:302/988)

Babeczki z pulpy marchewkowej, jabłkowej i gruszkowej 274

łączymy wszystkie składniki płynne, w drugiej sypkie. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy, na koniec dodajemy pulpę z owoców i marchewki. Papilotki do babeczek napełniamy ciastem do ¾ wysokości, na wierzch układamy orzechy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 – 30 minut. Upieczone i wystudzone, można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!!   Artykuł Babeczki z pulpy marchewkowej, jabłkowej i gruszkowej pochodzi

Kierunekuchnia
jabłka w kruchym cieście z kruszonką z orzeszkami... 199

ciasta wylepić na dnie i trochę na rancie obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem masę jabłkową wyłożyć na ciasto resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami wysypać kruszonkę z orzechami na jabłka piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Fit brownie bezglutenowe no.2 z awokado i jagodami goi 225

tłuszczu spełnia dojrzałe awokado, w przepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam jagodami goi, które świetnie komponują się z ciastem nadając wyrazistości. Koniecznie musicie spróbować. To również kolejny przepis w którym biały cukier zastępuję daktylami i melasą karobową

vaniliowoczekoladowa
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 213

orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy mielimy w malakserze. Masło rozpuszczamy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i dodajemy po trochę do herbatników i orzechów, mieszając - najlepiej ręką. Kiedy otrzymamy ciasto, które będzie dość dobrze się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy.  Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 226

dobrej restauracji  Emotikon smile   Ja musiałam  zadowolić  się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca.  Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Greckie ciasto figowo orzechowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.84 193

myciem podłóg :) A potem była kawa i bosko słodki smak... Greckie ciasto figowo orzechowe 3 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 150 g drobnego cukru 175 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki (60 ml) mleka 120 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 120 g migdałów (grubo posiekanych(...)mleko. Miksujemy całość do połączenia się składników. Dodajemy mieszankę mąki z cynamonem i proszkiem. Mieszamy składniki delikatnie łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Dodajemy suszone owoce, orzechy i migdały. Mieszamy delikatnie. Przelewamy ciasto do formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, ja posypałam wiórami kokosowymi. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 1 godzinę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mazurek orzechowy z lukrem 252

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto 15-20 minut.  Zmielone orzechy zmiksować ze śmietaną, rumem i cukrem pudrem. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba nieco więcej śmietany, jeśli masa będzie zbyt gęsta.  Posmarować równomiernie masą kruchy spód ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut. Wyjąć i całkowicie wystudzić.  Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać w rondelku i gotować przez 5 minut. Przestudzić i polać lukrem ciasto. Do lukru można dodać łyżkę ciemnego kakao, wtedy wierzch będzie czekoladowy.  Dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub złotymi jajeczkami z czekolady

Kulinarne Inspiracje
Murzynek z orzechami i gruszkami. 163

żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy  pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Kuchnia Beaty
Rolada makowa 225

maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 4-6 łyżek śmietany 18% Dodatkowo: polewa czekoladowa orzechy drobno posiekane puszka gotowego maku Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto wstawić je na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę makową równo rozłożyć

Pychotkaaa
Szarlotka rosyjska 176

obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy rozłupujemy, no chyba że kupujemy gotowe już łuskane i rozdrabniamy na mniejsze części. Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło(...)wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat rumowy. Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone jabłka i rozdrobnione orzech i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami 155

średni dojrzały banan 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Do niewielkiej miseczki nalewamy ciepłej wody (150 ml), wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy olej i rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dolać(...)wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. W małym mikserze blendujemy obranego banana, odcedzone daktyle, kakao i wodę. Masę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy. Po upływie tego czasu każdą z części ciasta przekrawamy na pół i rozwałkowujemy na niezbyt grube kawałki o tej samej wielkości (mniej więcej, ciasto jest bardzo elastyczne i można jest troszkę “naciągnąć

Lamarida.pl
Tort pachnący kawą 347

www.sklep.coffea.pl , Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej VASPIATTA ESPRESSO za sklepu www.sklep.coffea.pl , 50g mielonych orzechów laskowych, ozdoby czekoladowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut(...)masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.  5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi.  Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl . Kawa nadała tortowi wspaniałego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bakaliowa rolada z jabłkami 330

proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Orzechowe brownie z kubka 213

przydają się wyjątkowo kubki i filiżanki przystosowane do używania w mikrofalówkach, jak i same mikrofalówki :) Kilka zgrabnych ruchów przy mieszaniu i dwie minuty później możemy raczyć się czekoladową puszystością ciasta z filiżanki. U mnie wersja orzechowa ale Wy możecie dodać (lub zupełnie pominąć) to, na co akurat macie ochotę :) Maliny, siekane kawałki czekolady, a może pokruszoną krówkę? Wyobraźnia(...)orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: 1. Masło przełóż do filiżanki i rozpuść. 2. Do masła dodaj mleko, sól i cukier - wymieszaj. 3. Dodaj mąkę, lekko posiekane orzechy i kakao - mieszaj do momentu otrzymania gęstego ciasta i wyrównaj. 4. Po środku zrób w cieście dziurę i wypełnij ją masłem orzechowym, przykryj ciastem. 5.   Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 176

jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciastoCiasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć(...)minut),  mniejszą do zamrażarki. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Całośc posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut

Walijskie Pichcenie