ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:311/988)

Naleśniki z kremem z włoskich orzechów czyli Maslenica 112

Orzechy przydadzą Wam się w tym czasie, gdyż mają sporo cynku i wapnia poprawiającego odporność, magnezu i żelaza, które poprawią Wasze samopoczucie. No i przede wszystkim pamiętajcie: zgodnie z zaleceniami - to bakterie się głodzi, WIRUSY SIĘ KARMI. Mąkę to pewnie wszyscy macie - widziałem w sklepach :) Składniki: - mąka - olej - orzechy włoskie - cynamon Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
Najlepsze lody orzechowe 175

orzechy i dokładnie wymieszać tak, żeby karmel pokrył je z każdej strony. Wyłożyć orzechy cienką warstwą na papier do pieczenia, zostawić do ostygnięcia.  Orzechy w karmelu połamać na małe kawałki (najlepiej wałkiem do ciasta). Masę na lody przelać do maszynki. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Smacznego! Ja tymczasem idę się wykąpać i spać; przerażamnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawa na mleku z nerkowców – wegańska kawa bez rafinowanego cukru 233

sito, wlewamy orzechy razem z wodą i pulpą, odciskamy pulpę. Pulpy z orzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie jej używać teraz, można ją zamrozić i użyć później. Parzymy mocne

Karo in the Kitchen
Ciasto wiewiórka. 189

Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka kakao 150 ml. oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na koniec wsypać orzechy.Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym

Agusiowe smakołyki
Orzechowy mazurek z kandyzowanymi owocami 126

śmietana 18%, 1 łyżka Składniki na nadzienie margaryna, 250g mleko w proszku, 1 szkl cukier, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie siekane, 200g owoce kandyzowane siekane, 100g Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Z reszty ciasta formujemy ozdobne(...)rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut, aby masa nieco się wystudziła. Wykładamy na upieczone ciasto, dekorujemy. Wkładamy do lodówki , aby całość dobrze stężała

Gotowanie moimi oczami
Orzeszki 192

Składniki: (na około 40-45 orzeszków) 230 g mąki 50 g cukru 110 g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia krem: 1/2 szklanki mleka 100

czarrna od kuchni
Orzechowiec w cieście półfrancuskim 192

Ciasto: 300g mąki 300g masła 2 łyżki zimnej wody 3 żółtka Masa orzechowa: 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 250 mielonych orzechów włoskich Polewa: 50ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady Wiórki orzechowe Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy lub wyrabiamy z pomocą robota kuchennego. Dzielimy na dwie części. Pierwszą od razu wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem(...)czasie przygotowujemy masę. Orzechy włoskie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mielone orzechy, a na końcu pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli. Masę przekładamy na schłodzone ciasto i przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią. Dziurkujemy także z wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Skręcamy temperaturę do 180ºC i pieczemy do zrumienienia wierzchu

Kuchnia w czekoladzie
Serowa pianka bez pieczenia na chrupiącym spodzie 421

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy

Z miłości do słodkości
Torcik bezowy 199

Składniki: 6 białek 1,5 szkl cukru 1 łyża octu jabłkowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do dekoracji: śmietana 30% 330 ml 2 łyżki rumu 1

czarrna od kuchni
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 167

schłodzić w lodówce. Po tym czasie do kaszy wbić jajko, wsypać rozdrobnione (najlepiej malakserem) krakersy i wszystko razem dokładnie wyrobić. W razie potrzeby doprawić solą. Z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i każdą z nich obtoczyć w mące. Smażyć (kilka minut) na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju

Di gotuje
Mazurek kajmakowy 486

tarta z kajmakiem) to jeden z najpopularniejszych, najsłodszych i najprostszych mazurków na Wielkanoc. Warto wzbogacić go masą marcepanową, ale jeśli jej nie lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową(...)gotowej masy marcepanowej (można pominąć) 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g) 3 łyżki cukru pudru 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli orzechy, migdały, suszone/kandyzowane owoce – do ozdoby listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Zdejmujemy etykietę, wkładamy puszkę do garnka z wodą (puszka najlepiej

Poezja smaku
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 121

lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący(...)garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez

Raj dla Podniebienia
Łącki Przekładaniec 1390

koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą. Pieczemy w 150* ok 15 min. Blaszka 27cm x 36 cm CIASTO ORZECHOWE: 5 jaj 250 g orzechów włoskich 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Orzechy siekamy na grubsze kawałki

Moje Słodkie Piekiełko
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja) 149

miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.) Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku

Di gotuje
Ciastka - Łapy Misia 148

Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą(...)masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem

My simple kitchen