ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:312/988)

Mini mazurki z masą orzechową i marakują 205

tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach.  My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo-owocowe, którą dla ożywienia smaku połączyliśmy z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci(...)średnicy większej od średnicy foremek, wylep foremki, wyrównaj wciskając do środka drugą foremkę, nakłuj widelcem, odetnij nadmiar ciasta lub ozdób brzegiem foremki. Wstaw do lodówki na 60 minut. Piecz 15 minut w 200 stopniach, wystudź. Foremki napełnij masą orzechową z kawałkami orzechów do 3/4 wysokości.  Agar zalej sokiem pomarańczowym lub wodą, odstaw na 5 minut. Podgrzej mieszając do całkowitego

SzczyptaSmaQ
ciasto marchewkowe (z serkiem). PIERWSZE URODZINY BLOGA! 188

MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica o śr. 18cm ~130g (szklanka) mąki pszennej ~60ml (1/4 szklanki) oleju (u mnie z orzechów laskowych - polecam użyć jakiegoś 'smakowego', gdyż nadaje ciekawy aromat ciastu) ~2 jajka ~200g cukru ~2 łyżki syropu cynamonowego (można zastąpić łyżką miodu) ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki kardamonu ~szczypta soli ~łyżeczka proszku do pieczenia ~60g jogurtu(...)cukrem aż powstanie puszysta masa. Ostudzone ciasto przekroić na pół, posmarować połową masy serowej, przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałą masą serową. Udekorować wedle uznania (opcjonalnie. Ja użyłam pozostałej marchewki (bo starłam jej trochę za dużo :)), ale można użyć orzechów, bakalii itp.) Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji: Akcja tęcza smaków 3: kolor pomarańczowy

chili & sugar
KEKS II 177

żółtka) 225g przesianej mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia lub 3 małe łyżeczki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki wódki ( dałam amaretto) 500g bakalii (np. żurawina, rodzynki, orzechy laskowe, daktyle, morele itp.) - użyłam bakalie firmy Helio dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowego keksu Wykonanie:   wszystkie składniki powinny być   w temperaturze pokojowej białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy(...)mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto (wódkę), mieszamy teraz dodajemy partiami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy bakalie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do dwóch keksówek (24x10cm) , wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych mąką pieczemy około 40-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowy

Słodkie zapomnienie
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 230

masy makowej (850 g)   4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy je na 2 części. Owijamy w folię spożywczą i chowamy: 1 do lodówki, 1 do zamrażalnika. Chłodzimy 1 godzinę

Walijskie Pichcenie
Rolada świąteczna 177

sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :) Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe, i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować(...)ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem orzechowy : Orzechy zemleć w blenderze lub malakserze. Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 222

stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy).  P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej :) Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka  2 dojrzałe banany  1 łyżka ksylitolu(...)Jajka ubić z ksylitolem i erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Piec około 50-60 minut w 180 stopniach

FitKot
Wielka Brytania: Śliwkowe crumble 168

stworzyć coś na zasadzie spisu treści, żeby było łatwiej znaleźć wybrany przepis. A dziś przyszedł czas na coś z kuchni brytyjskiej, jeden z moich ulubionych deserów, eliminujący z ciasta to, co w zasadzie jest zbędne i zostawiając to, co najlepsze. Owoce pod pierzynką z chrupiącej kruszonki, najlepiej wzbogaconej grubo zmieloną mąką orzechową. Proszę Państwa oto pyszne crumble ze śliwkami, rewelacyjne(...)kawy w chłodny, jesienny dzień. Śliwkowe crumble 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Kruszonka: 150g cukru trzcinowego 150g mąki 150g masła 100g orzechów włoskich grubo zmielonych Śliwki umyć, usunąć pestki i podzielić na połówki. Formę do pieczenia wysmarować masłem i równomiernie rozłożyć na dnie połówki śliwek, po czym posypać je cukrem zmieszanym z cynamonem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 190

łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej garść orzechów włoskich / migdałów 1 łyżeczka kakao*  Wykonanie: 1. Ciasto lub herbatniki zmielić w malakserze. Do powideł dodać rum i aromat dokładnie rozmieszać.  2. Bakalie drobno posiekać. Do masy ciasteczkowej dodać bakalie i skórkę

vaniliowoczekoladowa
Ciasto marchewkowe z kremem - najlepsze! 146

obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej   miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem(...)cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Na koniec udekorować orzechami. przepis zaczęrpnięty z : kwestia smaku

Calzonella.com
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 169

misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu

Ostra na Słodko
Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem 276

Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego (użyłam woreczka na mrożonki, bo jest wytrzymały i się nie przerywa) i odciąć jeden z narożników (otwór ma być wielkości orzecha laskowego). Na gotującą się wodę wyciskać ciasto (w zasadzie samo wychodzi ) długości około 3 cm, odcinając każdą kluskę nożyczkami. Delikatnie zamieszać, sprawdzając czy żadna kluska nie przykleiła się do dna garnka. Od momentu

Oryginalny smak
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 289

próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie(...)dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań.:) Ja ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach 3 jaja 250 g brązowego cukru (można dać mniej

Słodko-Słony Świat Ilony
Keks z orzechami i żurawiną 157

Powoli zaczyna być czuć nadchodzący klimat. Dlatego zdecydowałam się na upieczenia ciasta, które bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Jest to Keks czekoladowy z orzechami włoskimi i żurawiną oraz mieszanką owoców kandyzowanych. Składniki:ciasto: - 100 g masła - 2 łyżki kakao naturalnego - 120 g mąki - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru - 1 płaska

Kuchnia co dnia
Murzynek z powidłami i orzechami 302

kakao. Do ubitych jajek dodać wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę  (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka)  w temperaturze 180*C. Polewa(...)łyżki kakao 4 łyżki śmietany 18% Masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i śmietanę. Gotować na bardzo małym ogniu przez chwilę cały czas energicznie mieszając. Upieczone ciasto polać polewą. Można również posypać wiórkami kokosowymi lub/i orzechami

The Sweet Damsel
Czekoladowa babka z orzechami na święta 189

bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 38 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przepis na Czekoladową babkę z orzechami w wersji do wydruku i PDF . Artykuł Czekoladowa babka z orzechami na święta pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl