przygotujecie Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Żródło Przepisy s.Anastazji Ciasto 250 g margaryny 6 jajek 250 g cukru pudru 200 g mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki orzechów włoskich mielonych 2 łyżki kakao Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym(...)dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do ciasta. wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną część ciasta pozostawić jasną bez dodatków. Do drugiej części dodać zmielone orzechy i wymieszać. Do trzeciej części dodać kakao i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec pojedynczo każdy placek w temp
O kuchni z uczuciemwłoskich Wykonanie: Czekoladę kroimy na małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem używając miksera, potem dodajemy jajko, mieszamy, stopniowo dodajemy też mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na samym końcu do masy dokładamy orzechy i czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy łyżką (należy
psgotujemyorzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru brązowego (zmiel na cukier puder) W misce szybko zagniatamy ciasto, na samym końcu dodajemy 3/4 szklanki orzechów. Zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do zamrażalki. Po tym czasie formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temp. 185-190 stopni C. Studzimy
SMYKWKUCHNIstają się odrobinkę kruche. Test świeżości był naprawdę ciężki, ponieważ trudno oprzeć się takim w miarę zdrowym i domowym pysznościom. Zresztą sami spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g mąki z orzechów nerkowca 50g mąki pszennej 50g masła/margaryny 1 jajko 2 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g prażonych z solą pestek dyni(...)Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotujeDzisiaj będą bułeczki z cynamonem. Kiedy się piekły w całym domu pięknie pachniało. 3 szkl mąki pszennej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 100
Polska Zupaserniczek i to nie byle jaki! Jako że jestem wielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu z ciastem. I tak powstał pomysł na sernik na spodzie z płatków jaglanych i orzechów włoskich. Zapewniam Was, że smakuję nieziemsko! Do przepisu wykorzystałam produkty rekomendowane dla sportowców, aby wzbogacić ilość białka w cieście. Jako polewę dałam odżywkę(...)SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE . Wartości odżywcze 1 kawałka(10): 320 kcal B 12 g W 21 g T 20 g Składniki: spód ▪ 70 g orzechów włoskich ▪ 200 g płatków jaglanych ▪ 50 g masła ▪ 50 g gorzkiej czekolady masa ▪ 500 g twarogu ▪ 200 g śmietanki 30% ▪ 2 opakowania galaretki np. cytrynowej
zdrowo i aktywnieserniczek i to nie byle jaki! Jako że jestem wielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu z ciastem. I tak powstał pomysł na sernik na spodzie z płatków jaglanych i orzechów włoskich. Zapewniam Was, że smakuję nieziemsko! Do przepisu wykorzystałam produkty rekomendowane dla sportowców, aby wzbogacić ilość białka w cieście. Jako polewę dałam odżywkę(...)SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE . Wartości odżywcze 1 kawałka(10): 320 kcal B 12 g W 21 g T 20 g Składniki: spód ▸70 g orzechów włoskich ▸200 g płatków jaglanych ▸50 g masła ▸50 g gorzkiej czekolady masa ▸500 g twarogu ▸200 g śmietanki 30% ▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej
Zdrowie i pysznie na talerzuMoja turecka koleżanka kilka tygodni temu wyprowadziła się do Turcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się
Przepisy Aleksandryuzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy spodek kawałkiem folii aluminiowej, uprzednio nakłuwszy dokładnie ciasto widelcem, a na folię wysypuję obciążenie (np ryż lub specjalne
W kuchni Karmel-itkibakaliami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 rolady Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 35 min. Kalorie 260 kcal Świąteczna rolada makowa z dużą ilością maku i bakalii. Cieniutkie krucho – drożdżowe ciasto oplata bogate wnętrze makowca. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO KRUCHO – DROŻDŻOWE 30 g 30 g świeżych drożdży(...)prostu dosyp je do mąki. Mąkę pszenną, pozostałą ilość cukru i wymieszaj ze sobą. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, żółtka, olejek waniliowy, spirytus i zagnieć ciasto. Pod koniec wlej ostudzone masło i wyrób jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, okryj ścierką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. MASA MAKOWA Mak zalej gorącym mlekiem sięgając ponad poziom maku
ProstePesto.pldodatek bez mąki ciasto, które na dodatek jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszamy na bezglutenowe czekoladowe brownie z czerwonej fasoli z orzechami :) Niektórzy pewnie będą się zastanawiać nad smakiem fasoli w cieście – nie martwcie się, nie czuć w nim fasoli :) Składniki na babkę
Kuchenne WariacjeBardzo puszysty sernik z kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny. Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach. Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 200g ciasteczek Petit Beurre 100g roztopionego masła Czubata łyżka kakao 800g twarogu sernikowego 250g serka mascarpone 150g cukru
Pyry na Gazszklanki miodu malinowego* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W mikserze, malakserze lub thermomixie należy umieścić orzechy i zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle no i szczyptę soli. Wlewamy sok wyciśnięty z jednej limonki. Całość znowu miksujemy. Masa powinna przypominać ciasto tzn. musi być plastyczna. Ja wyłożyłam nią blaszkę do tarty o średnicy około(...)malaksera lub misy thermomixa, dodajemy sok i skórki z trzech limonek, miód, figę, szczyptę soli i ananasa. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ja tarte udekorowałam limonką, figami i orzechami oraz rodzynkami. Przepis znajduje się w książce "Fit słodkości: autorstwa Kingi Paruzel. Mój się trochę różni, pozmieniałam pewne rzeczy. Nigdy nie kopiuję przepisu. Zawsze coś zmieniam i dodaję od siebie
ClauditteMissCookingmasy makowej z puszki 4 żółtka 1 puszka połówek brzoskwiń w syropie 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3-4 krople aromatu migdałowego Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto: 1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać. 5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika
Mała Cukierenka