szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 25 g masła rozpuszczonego do ciasta 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła Nadzienie: 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo(...)chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 5 h. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony
Życie zaczyna się w kuchniporcji. Kasza jaglana nadaje szarlotce lekko sernikowej konsystencji. Doskonale komponuje się też z przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą. Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie(...)Kruszonka: 5 łyżek mąki owsianej 3 łyżki płatków owsianych (u mnie z chią, suszoną morelą i jabłkiem firmy Melvit) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować olejem kokosowym. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Kaszę wsypać na patelnię i prażyć
Healthy food explorerPiernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet herbaty. Przełożony dżemem z leśnych owoców i podkreślony ganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie(...)części i przekładamy dżemem. W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji :) Składniki na małą prostokątną/kwadratową blaszkę: 280 g suchej ciecierzycy 5 pełnych łyżek gorzkiego kakao 8 pełnych łyżek ksylitolu 4 łyżki dowolnej mąki(...)jajka 150 g jogurtu 150 ml mleka kokosowego (lub więcej jogurtu) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 0,5 szklanki posiekanych bakalii (u mnie suszone owoce, orzechy) Przygotowanie: Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i zblenduj na gładką masę. Kakao, mąkę, proszek i sodę
Ze smakiem i z pasjąProste, smaczne i słodkie ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem. Lekkie jak chmurka a przy tym bardzo słodkie za sprawą dodatków bananów i ksylitolu. W całości wykonane na mące kokosowej, której do tej pory w wypiekach nie doceniałam zupełnie. Wyglądające niepozornie ciacho, które jest przepyszne! Składniki (na formę 12 cm x 20 cm): 1 banan 30 gram mąki kokosowej(...)miękkości. Rozmaryn wyrzuć a gruszkę wystudź. Banana, masło orzechowe i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Piecz w piekarniku nagranym do 175 stopni przez 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudź ciasto w formie. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazbyt twarde dolać trochę mleka, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. MAK: • 300 g maku • 2 łyżki miodu • 1 łyżka masła • 1 jajko • 4-5 łyżek cukru • 1 łyżka kaszy manny • 1 szkl. mleka • 1 szkl. wody • olejek migdałowy lub rumowy • rodzynki, orzechy PRZYGOTOWANIE : Do garnka wsypujemy mak, dodajemy mleko(...)minut, żeby mak się zaparzył. Podgrzewamy mak ciągle mieszając (żeby nadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy
KUCHNIA POLSKAbabkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉 Składniki: ( na tortownicę 24 cm) 7 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki wrzątku 2 szklanki mąki pszennej
Walijskie Pichcenieciasto kruche, sprawdzone proporcje i tylko eksperymentuję z rodzajami mąk i dodatkami. Do ciast na wytrawnie dodaję czasem suszone zioła albo starty żółty ser, do ciasta na słodkie często dodaję zmielone orzechy. Do środka to co fantazja podpowie, warzywa, resztki mięs, ryby, sery no i oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie na bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy
Cooking for Emilybułka tarta , margaryna do foremki orzechy włoskie do dekoracji Polewa czekoladowa(...)naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione . 9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi. Życzę smacznego
Słodkości i nie tylkoczekoladowymi i orzechami laskowymi - wygląda uwodzicielsko, apetycznie i wykwintnie. Można do ciasta dosypać kilka garści ulubionych bakalii. Można spotęgować doznania czekoladowej błogości, przez dodanie pokrojonej w kosteczkę deserowej lub białej czekolady. Idealne dla wielbicieli klasycznych, kakaowych ciast, na każdą okazje. Na tą dzisiejszą, o której milczę - również :) Składniki ciasta: 3 jaja rozmiar L 150 gram cukru 15 łyżek mąki pszennej(...)czekolady deserowej z orzechami laskowymi ( lub bez ) Wykonanie: Jaja wbijamy do sporej miski, wsypujemy cukry i ubijamy na wysokich obrotach na gęsty, jasny krem - około 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy mleko, olej i krótko miksujemy. Przesiewamy - na raz - mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i ponownie szybko miksujemy, tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy
Kronika PiekarnikaMAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży 100g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 białko 500g mąki krupczatki 100g rozpuszczonego masła Na masę makową: 550 g masy makowej (u mnie Bakalland) 2 garści rodzynek 1 garść orzechów laskowych(...)masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy
peggiwkuchniwarte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam(...)Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą. Pieczemy walentynkowe ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnów jabłka w roli głównej. Klasyczny półkruchy wypiek z jabłuszkami, ryzykownie podrasowałam masą kajmakową. I dosypałam orzechy włoskie. Jakże wdzięczna jestem znajomemu panu profesorowi, co to w wolnych chwilach emeryta działkowicza, orzechy zbierał, łuskał i mnie obdarował. Kajmak, orzechy i jabłka z cynamonem, jak możecie się domyślać, to zestaw bardzo dobrze skomponowany. Chyba, że nie przepadacie za karmelem i irytacja(...)miski, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka roztrzepane w szklance ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na pół godziny. Masę kajmakową mieszamy z orzechami i szczyptą soli. Pocięte jabłka posypujemy cynamonem. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, mieszamy je również z łyżką cukru. Połowę ciasta wylepiamy spód tortownicy o średnicy
Kronika Piekarnikabiały. Dokładnie rozgnieść widelcem. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM: Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować kulki (wielkości orzecha włoskiego lub większe - jak u mnie) i mocno rozpłaszczać je na dłoni na cienki placuszek. Na środku każdego takiego placuszka z ciasta umieścić nadzienie z białego
Gospodyni Miejskagotujemy na małym ogniu ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Ugotowany mak mielimy. W naczyniu mieszamy masło z miodem, dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone orzechy, łączymy ze zmielonym makiem. składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki
Domowy Smak Jedzenia