ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:306/988)

Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich. 223

szczypta soli     Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem).  Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto.   Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.)   Ciastka piec (na złoty kolor) 15-20 minut w 190 stopniach

Di gotuje
Ciasteczka sezamowe 216

połączy. Dalej ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu. Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Mix smaku
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 312

bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe! W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu

Kraina Miodem Płynąca
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 200

karmelem, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi czy kruche ciastka razowo-orzechowe przygotowane z połączenia mąki razowej i mąki z orzechów laskowych. Dział piąty to serniki. Nim autor poświęcił krótki wstęp, bo jak pisze to jego ulubione ciasta! Tu znajdziemy kilka informacji, np. o doborze odpowiedniego sera do naszego ciasta, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Przepisy brzmią cudownie(...)kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście

Plate of Joy
Chleb na zaczynie w formie sztywnej zacierki (35% wody) 143

kwasowość i uzupełnia niedobory cukrów, które zostały wykorzystane podczas fermentacji. Następnie odcedzić zaczyn z wody z cukrem na sitku i dopiero użyć do sporządzenia ciasta. Wodę z namaczania wylać. Nie używamy jej do ciasta. Ciasto: cały zaczyn po 14-16 h, przygotowany jak powyżej 157 g woda lodowata do hydratacji 65% 235 g mąki (dałem 20 g żytniej razowej(...)razy. Podczas fermentacji ciasto składać, składać wtedy kiedy zaczyna tracić siłę i się rozpływa. Jeśli wierzch ciasta staje się płaski, ciasto "martwe", to wtedy złożyć, aby dodać napięcie. Ja składałem ok. 3 razy. Podczas pierwszego składania (lub laminacji) można, jeśli chcemy dodać do ciasta jakieś nasionka, dodatki  np. sezam, orzechy itp. Wyłożyć na posypany mąka blat bardzo delikatnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto karmelowe warstwowe 158

proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z orzechami w miodzie 126

ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest bezglutenowy! Mniam! Składniki: • 1 kg sera mielonego

To co kocham
Ciasto czekoladowe 99

przygotowaniu i idealne do popołudniowej kawki. Co więcej jest to jej pierwsze ciasto, więc nie ma prawa nie wyjść :) Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 150 g łuskanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Orzechy miażdżymy w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuszczamy(...)drugim większym z wrzącą wodą). Jajka ucieramy z cukrem i powoli mieszając dodajemy kolejno czekoladę rozpuszczoną z masłem, esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i zmiażdżone orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przelewany do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku

Z notatnika
Tarta z czekoladą i orzechami 538

Tarta z dużą ilością czekolady i orzechów to istna rozpusta ! Wiem, że jest mocno kaloryczna, ale przecież nie trzeba od razu zjadać dużego kawałka :D Taka

Smaczna Pyza
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 207

CIASTO: 150 g masła 30 g tartych orzechów laskowych 100 g cukru szczypta soli 1 żółtko 250 g mąki pszennej masło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką(...)kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy, dodając masło,  w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy solimy szczyptą

kolorowotorcikowo
Makowiec z Dobrzechowa – kuchnia podkarpacka 218

jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu kilka kropli olejku migdałowego bakalie wg uznania (orzechy, migdały, rodzynki) około 1 litr mleka Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 60 g drożdży 250 ml mleka 95 g margaryny lub masła 1 całe jajko i 1 żółtko 1 białko szczypta soli olejek(...)przepisów Znajdziecie tam między innymi pieczone na północy Podkarpacia, na Ziemi Raniżowskiej, zawijańce z kakao i cynamonem Kakaowiec zawijany Cynamonowiec zawijany Inne regionalne ciasta z makiem Makowiec warstwowy Makowiec śnieżny Placek Rzeszowiak Drożdżówka z makiem i orzechami

Trzeci talerz
Szybka szarlotka 283

perfekcyjną. W końcu wszystkie przepisy przekazywane przez nasze babcie są najlepsze! W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka „na szybko”. Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców, lub w formie na tartę, gdzie tych owoców będzie nieco mniej(...)Mniejszą część ciasta także rozwałkowujemy i wykładamy ją na wierzch jabłek. Można także wyciąć paski i ułożyć je w kratę lub odrywać małe kawałeczki ciasta i rozsypać je na jabłkach (coś w rodzaju kruszonki). Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut. Smacznego! Artykuł

Analiza Smaku
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 144

Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu -40 g słonecznika -kilka orzechów włoskich -blaszka forma około 10 cm x 25 cm robię jeszcze w 30 cm i 35 cm wtedy dodaje 50 g i 100 g więcej mąki. -papier do pieczenia którym(...)Ciasto ma być gęste i mocno kleiste.Wody ja daje na wyczucie ale jest to około 400 g.Większa forma więcej mąki więcej wody,logicznie . Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem.Na wierzch ja dałem orzech włoski lecz to tylko sugestia można dać co chcemy lub nic nie dawać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ja praktykuje piekarnik z włączonym

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 171

testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru,  25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać przesianą mąkę(...)Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową. Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło. Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru,  120 g masła lub margaryny, 70 g orzechów laskowych (użyłam Kresto

Z miłości do słodkości
Uroki lata 175

podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem

Przysmaki Karolki