ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:306/988)

Orzechowy mazurek z kandyzowanymi owocami 134

śmietana 18%, 1 łyżka Składniki na nadzienie margaryna, 250g mleko w proszku, 1 szkl cukier, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie siekane, 200g owoce kandyzowane siekane, 100g Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Z reszty ciasta formujemy ozdobne(...)rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut, aby masa nieco się wystudziła. Wykładamy na upieczone ciasto, dekorujemy. Wkładamy do lodówki , aby całość dobrze stężała

Gotowanie moimi oczami
Orzeszki 214

Składniki: (na około 40-45 orzeszków) 230 g mąki 50 g cukru 110 g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia krem: 1/2 szklanki mleka 100

czarrna od kuchni
Orzechowiec w cieście półfrancuskim 199

Ciasto: 300g mąki 300g masła 2 łyżki zimnej wody 3 żółtka Masa orzechowa: 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 250 mielonych orzechów włoskich Polewa: 50ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady Wiórki orzechowe Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy lub wyrabiamy z pomocą robota kuchennego. Dzielimy na dwie części. Pierwszą od razu wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem(...)czasie przygotowujemy masę. Orzechy włoskie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mielone orzechy, a na końcu pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli. Masę przekładamy na schłodzone ciasto i przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią. Dziurkujemy także z wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Skręcamy temperaturę do 180ºC i pieczemy do zrumienienia wierzchu

Kuchnia w czekoladzie
Serowa pianka bez pieczenia na chrupiącym spodzie 432

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy

Z miłości do słodkości
Torcik bezowy 218

Składniki: 6 białek 1,5 szkl cukru 1 łyża octu jabłkowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do dekoracji: śmietana 30% 330 ml 2 łyżki rumu 1

czarrna od kuchni
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 173

schłodzić w lodówce. Po tym czasie do kaszy wbić jajko, wsypać rozdrobnione (najlepiej malakserem) krakersy i wszystko razem dokładnie wyrobić. W razie potrzeby doprawić solą. Z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i każdą z nich obtoczyć w mące. Smażyć (kilka minut) na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju

Di gotuje
Mazurek kajmakowy 500

tarta z kajmakiem) to jeden z najpopularniejszych, najsłodszych i najprostszych mazurków na Wielkanoc. Warto wzbogacić go masą marcepanową, ale jeśli jej nie lubicie, mazurek bez niej będzie równie smaczny. Ciasto robi się bardzo prosto – wystarczy zagnieść składniki w malakserze. Polecam ugotować także własny kajmak – taki ma lepszy smak i jest mniej słodki, lecz możecie go zastąpić także gotową(...)gotowej masy marcepanowej (można pominąć) 2,5 szklanki mąki pszennej (350 g) 3 łyżki cukru pudru 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli orzechy, migdały, suszone/kandyzowane owoce – do ozdoby listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Zdejmujemy etykietę, wkładamy puszkę do garnka z wodą (puszka najlepiej

Poezja smaku
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 127

lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący(...)garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez

Raj dla Podniebienia
Łącki Przekładaniec 1397

koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą. Pieczemy w 150* ok 15 min. Blaszka 27cm x 36 cm CIASTO ORZECHOWE: 5 jaj 250 g orzechów włoskich 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Orzechy siekamy na grubsze kawałki

Moje Słodkie Piekiełko
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja) 161

miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.) Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku

Di gotuje
Ciastka - Łapy Misia 158

Przepis na te ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą(...)masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem

My simple kitchen
Keto rogale świętomarcińskie (Paleo, LowCarb) 151

ciasta półfrancuskiego, widziałam także przepisy na bazie ciasta drożdżowego… No i uznałam, że jak już ma się udać, to raczej z ciastem drożdżowym niż półfrancuskim. I tak keto ciasto drożdżowe było już dużym wyzwaniem. Nigdy nie miałam okazji robić takowego. Nie czułam też specjalnej potrzeby, bo nie jestem jakąś wielką fanką. Ciasto drożdżowe kojarzy mi się głównie z wysuszonymi ciastami(...)Odstawić w ciepłe miejsce, żeby ruszył. Ciasto drożdżowe Jak drożdże zaczną pracować, dorzucić jajka i wymieszać. Dodać erytrytol, rozpuszczone masło klarowane oraz śmietanę kokosową. Suche składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać do reszty. Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. W międzyczasie przygotować nadzienie. Podrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy podsypując mąką kokosową

Modern Cave Girl
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 746

kokosowych czy orzechów laskowych. W tym zestawieniu widzę również suszoną śliwkę z czekoladą. Dla dorosłych zrobiłabym wersję z nadzieniem adwokatowym. 3. Karolina Kos 28 listopada 2017 o 17:10 Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak(...)wyzwanie dumnie. Jako, że lubię zdrowsze ciasta z warzywami i spędzać czas z takimi zabawami dyniowe cudo bym upiekła oryginalnego smaku się nie wyrzekła. Do dyniowego ciasta cukierki bym włożyła, razem z orzechami w przekroju po upieczeniu bym je zauważyła. Powidła śliwkowe wzbogaciły by smak, i polewą z gorzkiej czekolady oraz karmelków udekorowałabym tak. Zdrowie i smakowitość to efekty doskonałe

Mała Cukierenka
Ciasto dyniowe z żurawiną 156

zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz.  Składniki : 200 g masła 200 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni mus z 1 jabłka 350 g mąki ½ szklanki świeżej żurawiny Sposób przygotowania(...)pieczenia - lekko mieszamy. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy. Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki dyniowe 193

Składniki: 400 g purée z dyni 100 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 240 g mąki pszenna 1 łyżeczka

czarrna od kuchni