włoskie podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić blenderem lub za pomocą młynka do kawy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na gładką konsystencję. Z ciasta należy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i z niewielkimi odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam tłuczkiem do mięsa
Di gotujemigdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie
Ciastka - domowe słodkościorzechami , a dziś bardziej typowe połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)mleka 45 g mielonych orzechów włoskich 100 g daktyli bez pestek 3-4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 1 łyżka miodu łyżeczka skórki z pomarańczy Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie przysypać mąką, wymieszać, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić
FitKotTort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem truskawkowym Wedla) krem(...)temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą orzechową. Na sam koniec partiami przesiewamy mąkę
Raj dla Podniebieniasmaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko(...)cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym
Kraina Miodem PłynącaIdealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła 1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe: 1 doniczka bazylii garść orzechów nerkowca 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Rzepak(...)wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy przygotować pesto: Listki bazylii obrywamy z łodyg, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych
Kuchnia MagdaLenyciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych, którzy nie mają czasu aby godzinami stać w kuchni. Dziś kolejny przepis na takie właśnie ciasto. Mocno puszyste, lekkie, z dodatkiem jabłek – doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się również szklankę posiekanych orzechów włoskich(...)oprószenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy do ciasta (jest dość gęste) i delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki. Formę o wymiarach
Fascynacje Aniśliwki, figi, morele, rodzynki oraz żurawina Helio Natura ) Migdały należy sparzyć, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki oraz osuszyć. Migdały z orzechami włoskimi zmielić malakserem (nie koniecznie na bardzo drobno) i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. W drugiej misce utrzeć masło/margaryn(...)wmieszać pokrojone suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.) Pierniczki piec
Di gotujesię kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie
Sajkofanka smakuzrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : margaryna 250 g 6 jaj 25 dag cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały cukier waniliowy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 dag zmielonych orzechów 2 łyżki kakao, łyżka wody DO PRZEŁOŻENIA : słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam(...)proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy a do 3 kakao i wodę. Delikatnie mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40 cm, ale można też upiec w mniejszej, wtedy
Pani na deserjuż trzecia wersja bananowego ciasta na blogu. Do tej pory pojawiła się wersja podstawowa FIT i z masłem orzechowym . Wybaczcie, ale to mistrz naszego domu. Po prostu… bananowe love A jeżeli Wam do tej pory jeszcze nie wyszedł, koniecznie spróbujcie teraz, tym razem na pewno się uda. Print Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą Chlebek bananowy na bogato(...)kawałki. Do bananów dodać olej, cukier kokosowy oraz jajko i wymieszać. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, posiekanymi orzechami i czekoladą. Trochę czekolady zostawiamy żeby posypać wierzch ciasta. Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
Fitsweet.meproszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę
Słodki sentymentłyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku 4 szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam. Odstawiam na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych(...)biszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą
Słodki sentymentżółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE(...)podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło) masę gotujemy
Swojskie jedzonkoDebbie Macomber . Czas jednak nie pozwolił na testy. Ale co się odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto. Warto go upiec tydzień przed Świętami, by leżakowanie w lodówce nadało mu lepszy smak i fakturę. Składniki (na 2 keksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina(...)rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai lub ananasa 100 g suszonych moreli 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych fig 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki
Weekendy w domu i ogrodzie