ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:315/988)

Tortowe ciasto z wkładką serową. 194

szklanka mielonych orzechów włoskich 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 25 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie tortowego ciasta z wkładką serową(...)ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut

Izabelawkuchni
Ciasto bananowo-kawowe... 120

kwadratowej foremce 20cm wychodzi dość wysokie. Ale, przy okazji szkolnego festiwalu - Winter Fair, kiedy potrzebowałam czegoś odrobinę hojniejszego przy dzieleniu na porcje - foliowa foremka 25/20cm sprawdziła się znakomicie. Ciasto było niższe, ale większe, idealne do pokrojenia na 9 sporawych kawałków, albo 1 nieco mniejszych. Oczywiście jest też idealne dla pozbycia się zalegajacych bananów, szybkie i łatwe do wykonania i pozostaje(...)składniki połączyć i by masa jajeczna nie opadła: p owolutku dodaj mleko, oraz roztopione masło. Następnie dodaj na przemian: papkę bananową i mąkę miksując delikatnie. Przelej ciasto do foremki, wyłożonej papierem, posyp orzechami i piecz 30-40 minut (zależnie od piekarnika), do suchego patyczka.  Wystudź w formie

Lejdi of the house
Miodowe toffie 156

opakowanie cukru wanilinowego Na masę orzechową: 1 szklanka (250 ml) śmietany 18% słodkiej 2 szklanki cukru 20 dag posiekanych orzechów włoskich 100 g masła  Dodatkowo: Parę łyżek miodu  1/2 puszki masy krówkowej (200 g) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na miskę. Dodać masło i przesiekać je nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Podzielić(...)mieszać.  Masa powinna zacząć delikatnie gęstnieć. Dodać masło i nadal gotować przez 5 min. Dodać orzechy gotować ok. 10 min aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć. (Po przestudzeniu masa będzie jeszcze bardziej gęsta). Przestudzić.  Przełożyć masę na ostatnią część placka.  Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy miodowe placki lekko zmiękną pod wpływem mas.  Smacznego

My sweet a life
Żytnie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą 103

wilgotne, miękkie i smaczne ciasto, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Wypiek jest na bazie powideł śliwkowych i to im zawdzięcza swoją barwę. Aby ciasto miało delikatną, niezbyt ciężką strukturę część mąki żytniej zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi. Wypiek o niebanalnym smaku, który polecam szczególnie. Składniki (na jedną keksówkę o wymiarach 10 cm x 20 cm): 150 gram brzoskwiń 60 gram(...)mleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej płatki migdałów do dekoracji ciasta Olej kokosowy, miód, cukier i powidła podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Całość studzę przez kilka minut. Mąkę żytnią, zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Brzoskwinie kroję w kostkę, czekoladę siekam. Do przestudzonej mieszanki dodaję jajko

Mango Papaja
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 233

tygodniu musiało być zdrowiej. W ruch poszła razowa, orkiszowa mąka, pyszne, soczyste jabłka i odrobina ksylitolu – tłuszczu nie było. Okazało się, że z takich składników może wyjść ciasto bardzo wilgotne i bardzo smaczne. W połączeniu z orzechowymi lodami wręcz doskonałe. Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu : 5 średnich, słodkich jabłek 3 średnie jajka 1/2 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić owsianym(...)ciasta i miksujemy po raz ostatni. Ciasto powinno być dość rzadkie. Wsypujemy do masy jabłka (kilka warto zostawić na wierzch) i pokrojone na mniejsze części orzechy. Mieszamy łyżką lub łopatką, aż jabłka oblepią się ciastem. Przekładamy całość do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu układamy odłożone jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) lub 170°C (termoobieg

Poezja smaku
Makowiec na biszkopcie 483

Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów(...)rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek do masy makowej i delikatnie mieszamy. Gdy wmieszamy całe

Poezja smaku
Pyszne masło orzechowe 272

błonnika, a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Orzechy mogą być spożywane na surowo, mogą być uzupełnieniem i dodatkiem do różnego rodzaju dań, ciast, sałatek i przekąsek. Warto zwrócić uwagę, że orzechy są bardzo kaloryczne! Takie też będzie masło orzechowe. W 100 gramach tego produktu znajduje się około 550-600 kcal (jedna łyżeczka to aż 95 kcal). Biorąc

Ciasna Kuchnia
Ciastka z orzechami pekan dla Świętego Mikołaja 145

pomocą miksera. Wbij żółtko i zmiksuj ponownie. W osobnej misie wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Połącz zawartość obu misek. Odłóż ok. 20 orzechów pekan, a resztę drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i zagnieć, aż otrzymasz jednolitą masę. Z ciasta uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 160ºC . Ciasto podziel na 20 równych

Food Square
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 182

masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno

les mirabelles
Ciasto Wiewiórka 2868

moja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość. Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm. Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)jabłka, orzechy, odciśniętą i pokrojoną żurawinę. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami

Danka Pichci
Szarlotka orkiszowa ze stewią i słówko o stewii 183

maki ziemniaczanej lub 1 budyn waniliowy+3/4 szklanki wody 1/2 szklanki rodzynek garsc orzechow wloskich Z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto.Uformowac kule i ciasto wstawic na 1/2-1 godz do lodowki.Namoczyc i umyc rodzynki.Posiekac orzechy. Jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki,usunac gniazda nasienne,miazsz pokroic w plasterki.Wlozyc do rondla,zasypac cukrem i podgrzewac,zeby puscily sok.Pogotowac kilka minut.W(...)zimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia. Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem. 2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej maka stolnicy,wylozyc nim dno tortownicy i uformowac rand.Ponakluwac widelcem.Na ciasto nalozyc przygotowana mase z jablkami.Reszte ciasta zetrzec na grubych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki na zakwasie z masłem orzechowym 178

nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, które smacznie chrupią pod zębami.     Składniki: (na 16 sztuk)   Ciasto: 120 g aktywnego gęstego zakwasu żytniego 240 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko ok. 100 g ciepłego mleka(...)Nadzienie: 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (tzw. Crunchy) 50 g cukru   Dodatkowo: 2 łyżeczki masła, stopionego cukier biały do posypania rogalików     Przygotowanie:   Ciasto: Do aktywnego zakwasu dodać mąkę, żółtko, cukier i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta (może się

Nastoletnie Wypiekanie
Fabryka czekolady w Rzymie 200

napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych

Ciastkozercy
Babeczki cynamonowe na Święta 176

mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić

Proste Potrawy
Bezglutenowe muffiny korzenne z jabłkami 124

wymieszaj składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i  dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa