Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem truskawkowym Wedla) krem(...)temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą orzechową. Na sam koniec partiami przesiewamy mąkę
Raj dla Podniebieniasmaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko(...)cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól- szczypta * olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym
Kraina Miodem PłynącaIdealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru ok. 60 g masła 1 łyżeczka soli Pesto bazyliowe: 1 doniczka bazylii garść orzechów nerkowca 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego Rzepak(...)wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy przygotować pesto: Listki bazylii obrywamy z łodyg, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych
Kuchnia MagdaLenyciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych, którzy nie mają czasu aby godzinami stać w kuchni. Dziś kolejny przepis na takie właśnie ciasto. Mocno puszyste, lekkie, z dodatkiem jabłek – doskonałe do filiżanki popołudniowej kawy. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się również szklankę posiekanych orzechów włoskich(...)oprószenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem dolewamy powoli olej. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo dodajemy do ciasta. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub plastry. Dodajemy do ciasta (jest dość gęste) i delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki. Formę o wymiarach
Fascynacje Aniśliwki, figi, morele, rodzynki oraz żurawina Helio Natura ) Migdały należy sparzyć, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki oraz osuszyć. Migdały z orzechami włoskimi zmielić malakserem (nie koniecznie na bardzo drobno) i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. W drugiej misce utrzeć masło/margaryn(...)wmieszać pokrojone suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.) Pierniczki piec
Di gotujesię kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie
Sajkofanka smakuzrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : margaryna 250 g 6 jaj 25 dag cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały cukier waniliowy 2 łyżki wiórków kokosowych 10 dag zmielonych orzechów 2 łyżki kakao, łyżka wody DO PRZEŁOŻENIA : słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam(...)proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy a do 3 kakao i wodę. Delikatnie mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40 cm, ale można też upiec w mniejszej, wtedy
Pani na deserjuż trzecia wersja bananowego ciasta na blogu. Do tej pory pojawiła się wersja podstawowa FIT i z masłem orzechowym . Wybaczcie, ale to mistrz naszego domu. Po prostu… bananowe love A jeżeli Wam do tej pory jeszcze nie wyszedł, koniecznie spróbujcie teraz, tym razem na pewno się uda. Print Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą Chlebek bananowy na bogato(...)kawałki. Do bananów dodać olej, cukier kokosowy oraz jajko i wymieszać. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, posiekanymi orzechami i czekoladą. Trochę czekolady zostawiamy żeby posypać wierzch ciasta. Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
Fitsweet.meproszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych 150 – 200 g biszkoptów Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę
Słodki sentymentłyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku 4 szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam. Odstawiam na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia. Dodatkowo potrzebuję: 30-35 herbatników kakaowych(...)biszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą
Słodki sentymentżółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE(...)podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło) masę gotujemy
Swojskie jedzonkoDebbie Macomber . Czas jednak nie pozwolił na testy. Ale co się odwlecze, to nie uciecze 😉 Alergików uprzedzam lojalnie, że mój keks zawdzięcza swój smak orzechom włoskim. Bez nich to nie jest już to samo ciasto. Warto go upiec tydzień przed Świętami, by leżakowanie w lodówce nadało mu lepszy smak i fakturę. Składniki (na 2 keksówki): 70 ml czerwonego, słodkiego wina(...)rodzynków 150 g suszonej kolorowej papai lub ananasa 100 g suszonych moreli 100 g orzechów włoskich 100 g suszonych fig 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (najlepiej własnej roboty) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 0,5 kg mąki 12 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Dzień przed wypiekaniem keksu rodzynki
Weekendy w domu i ogrodzieBrownie z cukinii, kakao i orzechów włoskich – cudny wypiek akurat na majówkę. Brownie jest wilgotne, niezbyt słodkie, w sam raz do kawy. Do takiego ciasta zamiast cukinii można dodać tartą marchew, a gotowe ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Polecam przepis na brownie z cukinii bez mąki! Brownie z cukinii(...)łyżki kakao 2 spore łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka rozm. L 3 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu, u mnie miód 80 g orzechów włoskich drobno posiekanych lub 200 g migdałów lub orzechów mielonych olej do formy i papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Banana siekam na mniejsze kawałki, cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach
Zasmakuj Kuchnipłaskiej łyżeczki wanilii mielonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g siekanych migdałów 60 g siekanych orzechów włoskich 50 g posiekanych rodzynek 2 łyżki miodu ------------------------------ 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko(...)kawałki. Na dużą patelnię wkładamy: masło, cukier, wanilię mieloną, cynamon, migdały, orzechy włoskie, rodzynki. Całość mieszamy i podsmażamy- od chwili rozpuszczenia się masła około 3 minuty. Dodajemy jabłka i miód. Całość mieszamy i podsmażamy około 4 minuty. Jeśli w tym czasie jabłka puszczą sok, odparowujemy go. Dalsze czynności: Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach
Smak mojego domu