ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:328/988)

Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 153

Chodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto.  Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek(...)żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach

AZgotuj!
Pełnoziarnisty chlebek bananowy 151

Pełnoziarnisty chlebek bananowy to zdrowsza wersja ciasta, które robiłam już kilkanaście razy. Przepis na zwykły chlebek znajdziecie TUTAJ . Powodem przygotowania takiej wersji jest moja dieta z racji cukrzycy ciążowej. Czasem po prostu chce się czegoś słodszego. Kiedyś nie byłam miłośniczką bananów, ale jakiś czas temu odkryłam, że świetnie sprawdzają się jako naturalne „słodzidło” wszelkich placków i wypieków. Samych(...)wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie do suchych składników wlać mokre i ponownie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać orzechy. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do formy ciasto, na wierzchu ułożyć dwie połówki banana. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Artykuł Pełnoziarnisty chlebek bananowy

Pasja Smaku
Makowo Migdałowa Babka Na Białkach 140

Bardzo prosta babka do upieczenia jeszcze przed świętami, jeśli cierpicie np. na nadmiar białek i lubicie takie nietypowe babki :) Składniki na małą keksówkę 20 x 10

Gotowanie...to proste !
BROWNIE ZE ŚLIWKĄ 116

Brownie to amerykańskie czekoladowe ciasto. Przygotowuje się je z jajek, cukru, masła, gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mąki. Często dodawane są też orzechy. Ja tym razem postawiłam na brownie ze śliwkami. Ciasto wyszło idealne. Składniki: 240 g gorzkiej czekolady 140 g masła 100 g mąki 30 g kakao 160 g białego cukru 60 g cukru trzcinowego 4 jajka ziarenka

Kuchnia w oparach
Ekspresowe ciastka bananowe 153

wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine
Kora dębowa 108

Kora dębowa albo też kora orzechowa. Spotykałam się z różnymi nazwami, ale chodzi o to samo ciasto. Moje nazywa się dębową, dostałam przepis pod taką nazwą

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Alpejska Słodycz 221

Ciasto Alpejska Słodycz Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej  i śmietanowej na biszkopcie z orzechami Składniki na biszkopt: ·        6 jajek ·        5 łyżek mąki pszennej ·        5 łyżek mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną 5.   Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy. 6.   Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe. 7.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 8.   W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną

Kulinarna Chwila
Ciasteczka pomarańczowe z batatów 102

minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę. Przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C i piec przez około 15 – 17 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Kulinarne pamiątki, które warto przywieźć z Chorwacji 139

Interhome . Z przyjemnością przyjmę wszelkie rady i polecenia od Was FIGI Tutaj wybór jest ogromny: świeże, suszone, w postaci przetworów (np. dżemy czy soki) oraz popularnego ciasta smokvenjak (z suszonych fig i orzechów włoskich lub migdałów). Oczywiście świeże owoce mogą być trudne do przewiezienia, więc lepiej cieszyć się nimi podczas urlopu, ale wszystko inne można kupić i bez problemu przetrwa

Pasja Smaku
Super kruche ciasteczka kokosowe bez jajek 125

łyżeczki proszku do pieczenia       Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - przygotowanie:   Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ma jednolite ciasto. Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.) Ciastka wstawić

Di gotuje
PLACKI 120

cukier puder, syrop klonowy, z zabawy i/lub dżem do podania Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do ciasta na placki można dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe lub posiekane owoce. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę składników i mieszam rózgą do połączenia. Odstawiam na bok. Na patelni rozgrzewam olej, smażę placki

Zasmakuj Kuchni
Cebulowe kluski śląskie 115

Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam

Waniliowe Improwizacje
Płynne smaki Walencji 148

kontaktu z dębem. Poddane jest także krótkiej fermentacji i maceracji w celu zachowania odpowiedniego poziomu cukru oraz owocowego charakteru. Mistela jest polecana do wszelakich rodzajów ciast i deserów, sałatek owocowych i orzechów. Jest idealna także do przystawek i niebieskich serów, ale sprawdzi się również w połączeniu z pasztetem z wątróbek gęsich lub jako aperitif przed posiłkiem. Wino zaleca się pić

Gotuj po hiszpańsku
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE 160

Składniki: 200g masła 80g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Olejek migdałowy ( pominęłam ) 100g zmielonych orzechów włoskich 270g mąki pszennej Wykonanie: masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem jeżeli dodajecie do masy dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do   lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Słodkie zapomnienie
Słodka choinka z bakaliami o nucie chałwy – ciasto świąteczne 170

zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Dzięki foremce

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania