ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie
moj przepis naciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie
moj przepis nasobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny. Kruszonka: W misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon i orzechy po czym dodajemy zimne masło - rozcieramy palcami aż powstanie drobna posypka. Posypujemy ciasto posypka delikatnie ja dociskając. Muffiny pieczemy ok 25-28 minut
sierotka maRysia w kuchnifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 2 średnie jajka 200g drobnego cukru 150ml oleju np. rzepakowego 200g marchewki startej na drobnych oczkach 75g drobno pokrojonego jabłka 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki) 50g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki(...)gładką i kremową masę, nie przerywając ubijania powoli wlewamy olej następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 60 minut
Słodkie zapomnieniepieczenia 1/2 szklanki oleju cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 garści posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek Krem: 500 ml śmietany 30 % 250 gram mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku(...)albo blaszki o wymiarach około 22 cm / 24 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i ścinamy górną warstwę ciasta, tak około 1 cm ( by masa jabłkowa właściwie przylegała do ciasta ). Ciasto możemy również naponczować wodą z sokiem cytrynowym i cukrem. Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką
Kronika Piekarnikaorzechów dodałam. Pierwszą część miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Do gotowej piany dodajemy pokruszone orzechy włoskie i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Drugą część miksujemy z łyżką kakao, następnie dodajemy łyżkę octu i miksujemy przez kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka. Piekarnik(...)bezy się wystudzą. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy
Gotowanie i blogowanieWitajcie :) Dzisiejszy wpis (i dzień) jest szczególnie ważny, z tego względu, iż jednemu z nas przybył kolejny rok w metryce. ;) 🎈 Z tej okazji upiekłam ciasto z
W kuchni KatiePolecam upiec i się przekonać ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO KRUCHE: 0,5 kg mąki masło lub margaryna (25 dag) szklanka cukru pudru 1-2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 2 łyżki kakao szklanka mielonych orzechów 1 łyżeczka śmietany BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)nierówne części Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem. Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem. Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie) Układamy na powidło w równych odstępach. Pieczemy
Pani na deserugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan oraz odrobinę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy / blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki wielkości orzechami i delikatnie dociskamy widelcem. Gotujemy we wrzątku ok.1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące! Smacznego! Ps. jeśli chemy zrobić je szybciej z całego ciasta możemy uformować
Ostra na SłodkoSnickers to efektowne i pyszne ciasto, dzięki połączeniu kremu budyniowego, kajmaku i orzechów. Idealne do niedzielnej kawki a także na różne imprezy okolicznościowe. Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc może i na Waszych stołach zagości to ciasto :) Składniki na biszkopt: * 340 g mąki * 150 g masła * 100 g cukru pudru * 1 jajko * 2 łyżki miodu * 1/2 łyżeczki sody
Zrób to smacznieprzygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni
Gotowanie-ukprawdę się tam uczę gotować. Na początku Petar przygotował Baklavę. Twórcami jej byli starożytni Asyryjczycy w VIII w p. n. e. przyrządzali baklawę z cienkiego ciasta chlebowego a pomiędzy warstwy wkładano siekane orzechy pistacjowe i miód. Pieczono w prymitywnych piecach. Po przygotowaniu Baklava może stać długo, bo im starsza tym lepsza. Dziś mamy piekarki i gotowe ciasto korę. Baklavę robi
AZgotuj!cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone orzechy, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika(...)jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne, delikatne kostki, które dosłownie rozpływają się w ustach (Inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek
Domowy Smak JedzeniaDziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie. TRUDNOŚĆ: średnie(...)CZAS: pow. 60 min ILOŚĆ: 20 Przekładaniec z Michałkami BISZKOPT ORZECHOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej pół łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka orzechów włoskie tarte BackMit 1 łyżeczka proszku do pieczenia ZWYKŁY BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół
Gotuję TestujęKoniec akcji z orzechami..i mojej akcji z kawą roli głównej dobiega ku końcowi...ja zapraszam jeszcze chętnych do dodawania " kawowych"przepisów..a na koniec akcji zrobiłam ciasto.. Przepis na to ciasto znalazłam ..no własnie gdzie ?...nie pamiętam ..po prostu przepis znaleziony w necie..Proste do zrobienia..mikser nie potrzebny...u mnie nawet margaryna nie roztopiona do końca(...)technicznych]..ale to nie miało żadnego wpływu..Jak dla mnie to ciasto było ciut za mało słodkie..Czekoladę lepiej zetrzeć na tarce...bo u mnie jak widać na zdjęciu pozostały takie małe kawałeczki pokrojonej czekolady.. 30 dkg mąki 25 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów lub migdałów [10 dkg tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów
Moje domowe kucharzenie