ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:293/988)

Ciasteczka a'la bounty 153

Wszystkie składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Ciastka z czekoladą i pestkami słonecznika 126

ostudzenia. Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być

Di gotuje
Knedle ze śliwkami 170

cukier Dodatkowo : do posypania cynamon Przygotowanie : Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną

Kuchnia Danusi
Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi 157

każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być

Di gotuje
Murzynek - proste ciasto czekoladowe 248

wlać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasta podgrzać pozostałą masę kakaową (1/5) i polać nią ciasto jak polewą. Można posypać orzechami, kokosem lub zostawić bez posypki. Blacha: keksówka o długości ok. 30cm

Mania Wypiekania
Ciatka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka) 148

dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Ciasteczka jęczmienne z pastą tahini i czekoladą 199

mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy

Di gotuje
Ciasteczka maślane 132

maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej (bezglutenowe) 165

wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (*) Korzystając

Di gotuje
Ciastka z płatkami gryczanymi i czekoladą 134

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 210

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych z jajeczkiem czekoladowym. 192

cukrem z wanilią i masłem na krem, następnie dodać śmietanę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dobrze wymieszać najlepiej ręką.Ręce maczać w wodzie, nabierać porcję ciasta i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lekko rozpłaszczając. Jajeczka czekoladowe przeciąć na pół i wcisnąć w środek ciastka.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko) 154

najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore

Di gotuje
Ciastka z otrębów z suszonymi owocami z czekoladą (wysokobłonnikowe) 203

oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.  Mąka

Di gotuje
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 203

cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy

Di gotuje