ciasteczka - 39501 przepisów (strona:311/2634)

Delikatne ciasteczka maślane-piaskowe z powidłami( przepyszne) +FILM 119

Cześć Kochani, dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na moje ulubione kruche ciasteczka maślane.  Są bardzo delikatne, piaskowe. Przepyszne. Ja przełożyłam je powidłami śliwkowymi. Można je przełożyć np kremem maślanym, dowolnym dżemem, marmoladą, czekoladą lub po prosu niczym. Pięknie pachną a przepis jest bardzo wydajny. Polecam i zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI -150g mąki pszennej tortowej(...)stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 10-12 minut na lekko złoty kolor.  Delikatnie ściągamy z blaszki studzimy. Ostudzone przekładamy powidłami. Przełożone ciasteczka odkładamy na ok 1-2 godziny by się dobrze skleiły i wchłonęły wilgoć z powideł. Na koniec mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i polewamy ciasteczka  (ja daję lukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Florentynki 132

Szybkie, chrupiące ciasteczka, które nie tylko pysznie smakują ale i nie idą w boczki. Wszystko co potrzebujecie to trochę różnorodnych ziarenek, jajka i dowolne słodzidło lub po prostu cukier. Ubijamy mieszamy i mamy pyszną,  zdrową przekąskę w sam raz do kawy. Wiadomo że jeśli zjecie wszystkie naraz to już tak zdrowo nie będzie, ale ja wychodzę z założenia(...)mieszamy ze sobą dodajemy ubitej jajka i ponownie mieszamy całość. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a na papier wykładamy łyżką masę cząsteczkową i nadajemy kształt naszym ciasteczkom (jak widzicie moje perfekcyjnie okrągłe nie są, ale tu chodzi o smak).  Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 st. C (ja piekłam z termoobiegiem, bo ciasteczka miałam

Cynamonowe szczęście
Delikatne Ciasteczka Miodowe 105

Zapraszam Was na pyszne, delikatne ciasteczka o wspaniałym aromacie i smaku oraz na recenzję bardzo fajnego sklepu internetowego z którym mam okazje kolejny raz współpracować. Składniki na 1 blachę: 75 g mąki pszennej 35 g kaszki owsianej lub jaglano owsianej 60 g masła 1 żółtko klasy L 2 łyżki miodu z maliną (jeśli nie macie dajcie zwykły miód(...)dodatkami) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto które chowamy do lodówki na 30 minut lub dłużej. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stop przez około 10-12 minut . Ciasteczka po upieczeniu są bardzo mięciutkie, potem lekko twardnieją ale nie mocno. Dzięki użyciu miodu z maliną ciasteczka mają przepiękny aromat

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka czekoladowe 100

Czekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość(...)Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Wegańskie podłużne biszkopty a’la savoiardi 140

więc o dobre wegańskie tego typu wypieki naprawdę trudno. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie postawiła sobie za cel upiec te ciacha i naprawdę jestem dumna z tego przepisu. Ciasteczka mają idealną, sprężystą konsystencję, są lekkie i delikatne. W oryginale posypuje się je przed pieczeniem dodatkowo cukrem pudrem, a celowo pominęłam ten etap, bo praktycznie od razu robiłam tiramisu (przepis(...)kucharza Księstwa Sabaudii na cześć królewskiej rodziny odwiedzającej dwór Amedeo VI we Francji. Biszkopciki odniosły olbrzymi sukces i okrzyknięto je nazwą „savoiardi”, stając się najbardziej pożądanym deserem w Savoia. Ciasteczka kształtem przypominają spłaszczony palec o zaokrąglonych krawędziach, z tego powodu w języku angielskim nazywane są „lady fingers”, natomiast we Francji „biscuit à la cuillère”, czyli biszkopty w kształcie łyżeczki. Savoiardi

greenscarf
Półfrancuskie grzebyki z marmoladą 133

Niezwykle pyszne półfrancuskie grzebyki, nadziane marmoladą. Z obłędną cukrową posypką. Polecam upiec. Z tej receptury wychodzi sporo ciasteczek, więc można upiec z połowy porcji, ale są tak pyszne, że nie warto. Znikają jeszcze ciepłe zaraz po upieczeniu. Idealne do aromatycznej kawy. Upieczcie, a ja życzę Wam udanego pieczenia i smacznego:) Potrzebujemy: Ciasto: 1 kilogram mąki tortowej 2 kostki masła(...)całe jajka 2 żółtka 4 łyżki cukru Dodatkowo: twarda marmolada ( około 30-40 dag ) 2 białka cukier kryształ ( około 1 szklanka ) mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek grzebyków:   1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z margarynami lub masłem, dodajemy jajka, żółtka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. Na stolnicy od razu wałkujemy ciasto, kroimy

Izabelawkuchni
Ciasteczka Kasi z czekoladą. 129

Mamo, robię ciasteczka- napisała mi córka. No i zrobiła. Lepszych od daaaawna nie jadłam! Kruche z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Poezja! Spróbujcie! Co nam trzeba? 1 jajko 100g masła 100g białego cukru 50g brązowego cukru Szczypta soli 250g mąki tortowej pszennej Ekstrakt z wanilii / cukier waniliowy trochę do smaku 100g czekolady mlecznej/gorzkiej zależy od preferencji Pół płaskiej łyżeczki sody(...)cukier (obydwa) i jajko. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita i gładka. Do masy dodajemy sól, sodę i ekstrakt/cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko, aby ciasteczka były miękkie i mieszamy, aż masę będzie można uformować w kulkę. Do końcowej masy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę formujemy w kulki i rozkładamy je na blaszce

Latosiowydom
KRUCHE ORZECHOWO- OWSIANE CIASTECZKA BEZ MĄKI 105

Kruche orzechowo- owsiane ciasteczka bez mąki są niesamowicie pyszne, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Do ich przygotowania potrzeba tylko 5 składników i chwila pracy. Co ważne w ich składzie nie ma mąki. Zaręczam Wam, że gdy tylko raz je zrobicie, to będziecie piec je częściej. Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym.  A co powiecie(...)kruche ciasteczka z patelni  albo  maślane ciasteczka z marmoladą . Polecam też  serowe ślimaczki z marmoladą . Kruche ciasteczka orzechowo- owsiane bez mąki - składniki na około 30 ciastek: * 150 g płatków owsianych * 150 g prażonych orzechów laskowych * 1 jajko * 100 g masła * 70 g cukru pudru Wykonanie: Płatki owsiane i orzechy laskowe włożyć do blendera kielichowego, zmiksować na pył

Zrób to smacznie
Ciastka francuskie z serem i jabłkami 113

jabłkami, serem, budyniem waniliowym i siekanymi migdałami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty na jakąś przekąskę, czy wizytę niespodziewanych gości. Możemy błyskawicznie przygotować coś pysznego(...)bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można wykorzystać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdzają w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem i w kilka chwil mamy pyszne maślane ciasteczka. Miłośnikom takich szybkich wypieków polecam francuskie ciasteczka z malinami i serem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką 138

Żelka jagodowa: 300g jagód (mogą być mrożone) 50g cukru 8g żelatyny 30g zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny Kremy: 250g śmietanki słodkiej 30-36% 250g serka mascarpone 40g ciasteczek oreo 1/3 szklanki musu jagodowego (zostanie nam z żelki) Ganache z białej czekolady: 200g miękkiego masła 200g białej czekolady Masa cukrowa: ok 1 kg masy na pokrycie tortu (u mnie(...)dodajemy pozostałą frużelinę jagodową( w celu rozpuszczenia, trzeba delikatnie podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej (nie może się zagotować). Dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy krem oreo. Ciasteczka oreo blendujemy lub miksujemy w całości, razem z kremem (możemy też włożyć ciasteczka do woreczka i potłuc bardzo drobno wałkiem) *** *** Zblendowane ciasteczka dodajemy do pozostałego kremu, dokładnie mieszamy *** *** Składamy tort

Blog z Apetytem