ciasteczka - 38923 przepisów (strona:302/2595)

Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki) 229

lody. Ostatnie majowe dni są tak ciepłe, że postanowiłam przygotować kolejną domową wersję tego pysznego, zimnego deseru. W poniedziałek dostałam pyszną, słodką paczkę od Cukrów Nyskich po brzegi wypełnioną ciasteczkami. Ależ moje rodzina się cieszyła na ten widok ;) Ja zresztą również, bo uwielbiam słodycze, a te kojarzą mi się z dzieciństwem. Cukry Nyskie, to od lat ten sam wspaniały smak(...)Dlatego pierwsze w tym sezonie lody musiały być... a jakże z ciasteczkami. Takie małe słodkie ciasteczkowe drobiny doskonale komponują się z śmietankowym smakiem zimnych lodów. Spróbujcie. Polecam! Składniki: (na około 6 gałek lodów) 4/5 szklanki śmietanki 30% * 150 ml słodzonego mleczka skondensowanego (w tubce) mała szczypta soli 11 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie * odmierzałam szklanką o pojemności

Słodkie okruszki
Baletki- domowe ciastka 150

Ciastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe

Tagebuch po polsku
Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 148

wyrobach cukierniczych. Niestety w internecie nie mogłam na ten temat nic znaleźć (niby można wszystko?), a pytając innych, ciągle była odpowiedź: "nie wiem, nie mam pojęcia". Ale już wiem! Ciastka dzięki niej posiadają bardzo fajną "skórkę", strukturę i niepowtarzalny efekt smakowy. Podobno jej dodatek (wiążąc wodę) sprawia też brak zakalca (przetestuję) w chlebach i innych cudeńkach cukierniczych. A ogólnie(...)dość lepka, ale taka powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga

Di gotuje
Wafle imbirowe 133

przedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciastka imbirowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 1 puszka masy kajmakowej, 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 tabliczka mlecznej czekolady, czekoladowe kuleczki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masę kajmakową przekładam z puszki do miseczki. Dodaję mielony imbir i dokładnie mieszam.  2. Na jednym(...)dociskam i odstawiam na około 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wafle kroję na trójkąty. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na ciastkach esy floresy. Gotowe ciasteczka posypuję czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 158

wyszukanych składników, a efekt?  Są pyszne, mięciutkie i  rozpływają się w ustach :)  Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem 115 g cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego(...)formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.  Oba wałeczki łączymy  razem rolując je.  Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Oczywiście z dwukolorowego ciasta

Walijskie Pichcenie
Szybkie delicje z żelkami 109

Były zamknięte, z długim terminem ważności... "Nie ma tego złego - co by na dobre nie wyszło..." Szybkie delicje okazały się hitem, a teraz specjalnie kupuję żelki, aby przygotować takie ciastka.   100g żelków 10-12 okrągłych biszkoptów Polewa: 40-50g czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)Żelki rozpuścić w garnku z grubym dnem (szybko tężeją, masa jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni i na każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy

Di gotuje
Drożdżowe ciasteczka "eSki" 343

Jeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma.  A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała) Teściowa, z którego zeszytu wzięłam przepis.  Polecam zwłaszcza osobom, które mają małe dzieci, nie dość że można im dać zajęcie, to jeszcze takie domowe słodkości są na pewno zdrowsze od takich zakupionych(...)papierem do pieczenia pamiętając by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).  U mnie z 3/4 porcji wyszło 5 dużych blaszek, więc jeśli aż tylu nie chcecie, to możecie składniki odpowiednio zmniejszyć

Kuchnia w czekoladzie
Torcik czekoladowo-truskawkowy na spodzie z amaretti (Torta di cioccolato, fragole e amaretti) 186

któregoś dnia robiąc zakupy, znalazłam ten brakujący smak.  Tym dopełnieniem stały si ę  migdałowe  ciasteczka amaretti. P owstał torcik na chrupiących ciasteczkach amaretti pokrytych truskawkami i rozpuszczon ą  czekolad ą.  Torcik wyszedł przepyszny. Nie zdążyłam zrobić(...)zniknął, tak szybko został zjedzony.  Wielbicielom truskawek, czekolady i amaretti polecam mój torcik i życzę smacznego :)  SKŁADNIKI 200 gr ciasteczek amaretti 80 gr masła  200 gr czekolady gorzkiej 80 gr cukru  250 ml śmietany  500 gr truskawek PRZYGOTOWANIE Amaretti rozkruszamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę (średnica

La grande e la piccola cuoca
Sernik z wiśniami 160

Dzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki: 500 g sera na sernik (może być z wiaderka(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1 limonka 50 g masła + ok. 120 g ciasteczek czekoladowych typu markizy, ok. 300 ml wiśni ze słoika wraz z zalewą, 1 łyżka żelatyny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą 210

przynajmniej wiem, co jest w środku. Już planuję wykorzystać krem i wafle w innej wersji. Krem schłodzony twardnieje, ale i wtedy jest bardzo dobre, nie wiem, czy nie lepsze. Ciastka polałam tylko częściowo czekoladą, bo już mi się nie chciało jej podgrzewać i nie na wszystko starczyło. Jeśli chodzi o wafle, to wykorzystałam połowę ze standardowego opakowania kwadratowych wafli(...)Można przygotować z całego opakowania, ale wtedy krem i czekoladę przygotuj z podwójnej ilości składników. Nie wiem, jak długo ten krem można przechowywać (ale koniecznie w lodówce). U mnie ciastka wytrzymały do wtorku (a robiłam w niedzielę po południu) i były dalej pyszne. Składniki na ok 15 sztuk: Krem mleczny 1/4 szklanki 250 ml mleka 2-4 łyżek cukru

Anioszek w kuchni
Rogaliki trzyskładnikowe 167

słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie(...)się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 - 25 minut, w zależności od wielkości

Czary - gary w kuchni
Tawa - tawas 130

trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie pójście do sklepu zabrakło ;-) sięgnęłam więc po przepis, wyjęłam z szafki wszystko co potrzebne i po kilku minutach ciastka były gotowe :-) a że najlepiej smakują lekko ciepłe, to okazały się strzałem w dziesiątkę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miękkiego masła(...)tawas na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru możecie też wykorzystać płynny miód - można nim polać ciastka lub podać w małych miseczkach i zamaczać je bezpośrednio przed jedzeniem

Czary - gary w kuchni
Waniliowe serca 158

małe grudki (jak kruszonka). Następnie dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 - 5 mm i wycinamy ciastka. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z cukrem i wodą; dokładnie mieszamy. Przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka

Czary - gary w kuchni
Kremówka kokosowa 139

budyniowa, a wszystko to przykryte kokosową pierzynką. Ktoś życzy sobie kawałek? ;) Polecam!      Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)   Ciasteczkowy spód: 250 g ciastek pełnoziarnistych, np. Digestive 80 g masła, stopionego i przestudzonego   Masa budyniowa: 1,2 l mleka 3 budynie śmietankowe (3x40 g) 6 łyżek cukru 2 łyżki wiórków kokosowych(...)Kokosowa pierzynka: 2 jajka 120 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g masła, stopionego i przestudzonego 220 g wiórek kokosowych     Przygotowanie:   Ciasteczkowy spód: Ciastka zmielić lub drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka. Dodać do nich stopione, jeszcze ciepłe masełko i wyrobić rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.   Kwadratową formę

Nastoletnie Wypiekanie
Bajaderki 130

składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku(...)łyżkę alkoholu.  W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy  (możemy pominąć ten krok, jeśli dodajemy nutellę). Gdy masa jest już dobrze wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki

Malinowo w kuchni

Proponowane wyszukiwania