sypcie go za dużo. W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu). Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu. Do posypania możecie użyć cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii, kardamonu(...)cynamonu. Jeśli lubicie smażone ciastka do tego mięciutkie i puszyste, musicie je zrobić Drukuj Oponki babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki 3/4 szkl. mleka 2 łyżki spirytusu 100 gr masła 2 jajka 5 łyżek cukru 5 gr drożdży 4 łyżki wody szczypta soli Olej do smażenia cukier puder do posypaia Wykonanie Rozczyn drożdże wkruszamy do miseczki
Mieszam w Garnkukonsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.) Piec około 20 minut w 160-170 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Po ostudzeniu polać miodem i posypać orzechami
Di gotujeSłodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe. Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone. Teraz już tylko czas na smakowanie, pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :) Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min. Każdy wałek kroimy w krążki o grubości ok. 1,5 cm i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek dodatkowo można posypać cukrem trzcinowym. Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 15 min na złoty kolor. Ciasteczka mają być zewnątrz chrupiące, a środek delikatny lekko miękki. Rada: o ich wielkości
Moniki Smakołykisamym swoim wyglądem wywołują uśmiechy, chyba głównie przez te końskie zęby :). Przygotowane są z ciasta twarogowego, dzięki czemu są mięciutki i wilgotne. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w pieczeniu takich ciastek, a jeszcze chętniej w ich jedzeniu :) Przepis znalazłam na tej stronie. Składniki na około 30 sztuk: 140 g mąka 190 g twarogu 100 g schłodzonego masła 4 łyżki(...)kakao. Ja wykorzystałam rodzynki, ale źle zniosły temperaturę, więc nie polecam ;) Oczy dokleić do ciasteczek dociskając je do wierzchu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół), ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut
Trzeci talerzmamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana) – 1 mały serek waniliowy dodatki: – naturalne kakao – cukrowa kolorowa posypka – cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy
Kuchnia co dniamasą czekoladową. Spód ciasta – ciasta wrzucić do malaksera i lekko je zmielić, tak żeby powstała lekko grudkowata masa. Wlać roztopione masło i lekko wymieszać. Wyłożyć masę z ciastek na formę do tary, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Obłożyć boki jak i dno formy, przydusić. Odstawić do lodówki Przygotowanie masy(...)dopuścić by się zagotowała. Dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na chwilkę do przestudzenia, następnie wylać masę czekoladową na masę z ciastek. Obsypać świeżymi malinami, lekko je przydusić. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto było pyszne, dziękuję Arlette
Kuchnia PokoleńCzas dobrego się skończył, pora wracać z pieczeniem ciastek Ninie do szkoły. Na szczęście niedługo ferie i 2 tygodnie spokoju ;-). Te dzisiejsze są dokładnie takie jakie lubią dzieciaki, słodkawe i miękkie, nie kruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie(...)proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem orzechowym i jakimś kwaskowatym dżemem (ja mam taki ze 100 % aronii). Pycha! Składniki na 12-16 szt. średniej wielkości ciastek 150 g mąki (u mnie 100 g białej typ 550 i 50 g pszennej razowej) 200 g marchwi (2 średnie- waga całości) 60 g brązowego cukry trzcinowego
greenscarfBardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciastka z musem jabłkowym. Takie inne ciasteczka z ciasta francuskiego :) Pyyycha :) SKŁADNIKI 1 prostokątne opakowanie ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka musu jabłkowego 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto kroimy na 16 równych prostokątów. Możemy je delikatnie rozciągnąć palcami. Na każdym kładziemy łyżeczkę musu jabłkowego. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy w rulon. Odwracamy(...)góry stroną, gdzie ciasto na siebie zachodzi. Boki zawijamy do góry i mocno sklejamy. Układamy nasze "paczuszki" na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy ciasteczka roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 12 minut ( termoobieg). Smacznego :) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję - tylko piec na raty lub na dwóch blachach ( nie więcej niż
Moje Kuchenne RewelacjePiernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem Z czym kojarzy się Wam curry? Założę się, że nie z piernikami. Ale jeśli choć raz spróbujecie tych ciastek tak właśnie może być. Chociaż curry nie jest tu dominujące. Nadaje piernikom nowego, trochę innego smaku. I jeszcze marchewka, dzięki której pierniczki nabierają dodatkowej słodyczy, a do tego są miękkie bez leżakowania(...)opisem na opakowaniu. Odciąć górną krawędź. Pierniczki nabijać na wykałaczkę, na chwilę zanurzać w polewie, wyciągnąć ocierając spód o brzeg opakowania. Przytrzymać w górze, poczekać aż spłynie nadmiar polewy. Ciastka odkładać na kratkę lub papier do pieczenia. Gdy polewa zacznie tężeć posypać maczkiem owocowym. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzDziś pomysł na smaczne ciastka owsiane z dodatkiem banana. Składniki : - płatki owsiane - woda - banan - wiórka kokosowe - 1 jajko - kakao (około 1 łyżka) - łyżeczka masła - do smaku miód lub ksylitol Przygotowanie : Płatki owsiane wsypać do wody i zostawić na chwilę aż nasiąkną. Następnie pokroić banana(...)drobną kostkę i dokładnie wymieszać z płatkami (można ewentualnie użyć blendera). Dodać wiórka kokosowe, jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można dosłodzić do smaku miodem lub ksylitolem. Uformować ciastka i wyłożyć na blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 150 °C. Kakao na wolnym ogniu stopić z masłem i użyć jako polewy. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi
Kuchenne innowacjewtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z masą serową i mandarynkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 150 g sera białego, 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 mandarynki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser dokładnie ugniatam widelcem razem z żółtkiem, masłem oraz cukrem waniliowym. Mandarynki obieram i dzielę(...)większych krążkach lekko je dociskając. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek nakładam porcję masy serowej. Wyrównuję. Na masie serowej układam kawałki mandarynek. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiAktualnie jestem na etapie przygotowywania dla dzieci ze szkoły wróżb Andrzejkowych :) więc nic nie zrobi im większej frajdy niż ciasteczka z wróżbą. Przepis zapożyczony z internetu lecz nieco zmodyfikowany bo uważałam ,że pierwowzór był bez smaku :) Przepis jak i same ciasteczka to niezła zabawa na Andrzejki. Można powymyślać różne hasła, a dla leniwych jest wersja gotowa w internecie :) Składniki(...)jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki" I tak postępujemy z resztą ciasta. Poklejone ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez 15-20 minut. Tak wyglądają moje ciasteczka z wróżbą :) Pamiętajcie, że należy nie zapominać o dobrej zabawie podczas wieczoru Andrzejkowego
W Moim Magicznym Domupracami przed świętami, to trzeba sobie tak wszystko zaplanować, żeby później nie żałować, że mogliśmy więcej, ale się nie dało, bo czasu było za mało. Kiedy się za te ciasteczka zabrałam to tak właśnie pomyślałam, szybko, taśmowo je polukruję i w święta rodzinę obdaruję. A jeśli dzieci Wam pomagają, to niech frajdę z robienia baniek z perełek mają(...)Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 8 min. Ważne! Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką i ułożyć między folię spożywczą. Należy wałkować przez
Moniki SmakołykiZapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje(...)orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi ciasteczkami amaretti. Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki ! Przepis na tort migdałowy Składniki: 10 porcji tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt migdałowy 3 jajka, białka i żółtka oddzielone 70 g zmielonych migdałów 100 g mąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem
codojedzeniaMacie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko
Podróż w kulinaria