Kurpiowskie fafernuchy

Kurpiowskie fafernuchy

Kurpiowskie fafernuchy

Oryginalny przepis przywędrował oczywiście z Kurpi i wędruje sobie po całym kraju. My fafernuchy spróbowaliśmy na Podlasiu, bo stamtąd "rzut beretem" na Kurpie. Są to ciasteczka na ostro lub na słodko, koniecznie z dodatkiem pieprzu. Te przekąski smakują najlepiej jak są "czerstwe", świeże też są pyszne ale te kilkudniowe to rewelacja. W składzie mają marchewkę, mąkę żytnią lub pszenną i koniecznie pieprz mielony. Na Kurpiach fafernuchy wypiekano tuż przed świętem Trzech Króli. Zapraszam na ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moje Małe Czarowanie

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Autor

DoowaDoowa

Gotuje bo lubię, pieke bo kocham to robić i bawie sie tym doskonale.Zapraszam do odwiedzania mojego bloga Moje Małe Czarowanie.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasteczka, przekąski

Inne przepisy z Moje Małe Czarowanie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję