Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :) Składniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki(...)wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :) Inspiracja
Domowa cukiernia Ewyproszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej 4 łyżki mąki pszennej(...)ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się
UgotujmyTo.plniezbyt długo (serniki tego nie lubią :) ) Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno(...)cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia
MiksturownikCiasto Krówka Ciasto złożone z miodowych placków przełożonych masą śmietanową, wszystko zwieńczone jest masą kajmakową i orzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętami Bożego Narodzenia (pewnie przez dodatek miodu), jednak można go przygotowywać cały rok. Składniki Na formę o wymiarach 25x36 cm Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g miodu(...)krem śmietanowy: 700 ml śmietanki 30 % 4 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: 120 g posiekanych orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić z miodem i cukrami, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i zmiksować do otrzymania kuli. Ciasto może się trochę
My sweet a lifemasa po obraniu) 50 g masła 100 g cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (Przepis na domową TU) Spód: 150 g herbatników 50 g masła Ciasto marchewkowe: Cała wcześniej przygotowana masa marchewkowa 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 2 jajka Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* 0,5 szklanki mąki pszennej (można dowolnej, ale z pszenną wychodzi(...)szklanki surowej kaszy jaglanej zalewamy 1,5 szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15-20 min. Jak zrobić jaglane ciasto marchewkowe? Rozpoczynamy od zrobienia masy marchewkowej . Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lub mielimy w malakserze. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i startą marchewkę. Gotujemy, czas od czasu
Kuchnia Łukaszaprzekładamy na silikonowych foremek wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, studzimy wszystkie składniki (na krem) wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę mini ciasta przekrawamy i smarujemy w środku i na wierzchu kremem (jak na zdjęciu) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm masa 2 tabliczki białej czekolady ( po 150g(...)dodajmy około 200 g wiórków kokosowych i wszystko mieszamy. Na dolną część biszkopta nakładamy 3/4 części masy i dokładnie ją rozprowadzamy, masę przykrywamy wierzchnią częścią biszkopta. Na wierzch ciasta nakładamy pozostałą masę i posypujemy wiórkami kokosowymi . Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Smakowite DaniaPyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru. Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł(...)szklanka cukru (u mnie ksylitol+cukier trzcinowy) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy, masa musi być bardzo puszysta. Na końcu w 3 partiach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy po każdym dodaniu. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy
Smaczne Zdrowewyłożonej pergaminem rozsmarować cienką warstwę ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić dobrze i szklanką wykroić krążki. Resztki upieczonego ciasta zmiksować w blenderze na posypkę.Składniki na masę:1 galaretka,400 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany dla tych, co nie liczą kalorii ;) ,3 łyżeczki żelatyny.Galaretkę przygotować jak na opakowaniu(...)dodać galaretkę i roztrzepać lekko. Ma się połączyć, ale nie na gładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :))) Brownie: 100g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 110g(...)następnie mąkę i kakao. Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asipieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.Gdy ciasto będzie całkowicie zimne możemy przygotować masę kawową.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Kaw(...)serka, miksujemy tylko przez chwilę.Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę. Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.Przed podaniem ciasto posypujemy kakao
Kulinarne przygody Gatityjajka 175 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 3 łyżeczki cukru waniliowego na masę makową: puszka masy makowej z bakaliami (850 g) 2 białka 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą aż powstanie zwarta kulka. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części wkładamy do lodówki 3 część(...)sztywno dodajemy masę makową i cukier całość delikatnie mieszamy. 4. Schłodzone 2 części wykładamy na blaszkę (moja blaszka ma wymiary 25x30) i dziurkujemy widelcem. 5. Na ciasto wykładamy naszą masę. 6. Zamrożoną 3 część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta. 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min 8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można
Mój pomysł nawlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest już chłodne, przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, dostawiamy. Schłodzona śmietanę ubijamy z cukrem. W osobnej misce miksujemy ser, dodajemy(...)żelatynę i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Tortownicę wykładamy folią spożywczą (aluminiową lub papierem do pieczenia), kładziemy jeden blat ciasta, wykładamy połowę masy serowej, pokrojone w połówki (bądź ćwiartki) truskawki, na to reszta masy serowej i drugi blat ciasta. Schładzamy. Rabarbar kroimy w 0,5-1 cm kawałki
Rozpustne gotowanieprosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie(...)ciast drobno kruszymy do miski. Dodajemy powidła, kakao oraz posiekane bakalie. Mieszamy. Następnie wlewamy mleko z czekoladę oraz masłem i dodajemy alkohol (ilość zależna od gustu). Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, ciemnej masy. Próbujemy masę - jeżeli jest mało słodka, to możemy dodać cukru pudru. Z powstałej masy formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce
Kuchnia MagdaLenyprosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie(...)ciast drobno kruszymy do miski. Dodajemy powidła, kakao oraz posiekane bakalie. Mieszamy. Następnie wlewamy mleko z czekoladę oraz masłem i dodajemy alkohol (ilość zależna od gustu). Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, ciemnej masy. Próbujemy masę - jeżeli jest mało słodka, to możemy dodać cukru pudru. Z powstałej masy formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce
Kuchnia MagdaLeny