wrażenie złożonego przekładańca, jest bardzo proste do przygotowania. Fakt, pieczemy dwa biszkopty – jeden zwykły, a jeden z makiem. Mamy też dwie masy – budyniową i śmietanową. Ale całość na prawdę nie jest trudna ani skomplikowana. Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate
Smaki Na Talerzutarta jest wspaniała, nawet ja byłam zachwycona. Nie jestem fanem ciast czekoladowych. Przepis mam od Arlette, byłam zachwycona tym ciastem, niezbyt słodkie a maliny pięknie pasują z masą czekoladową. Spód ciasta – ciasta wrzucić do malaksera i lekko je zmielić, tak żeby powstała lekko grudkowata masa. Wlać roztopione masło i lekko wymieszać. Wyłożyć masę z ciastek na formę do tary(...)Dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na chwilkę do przestudzenia, następnie wylać masę czekoladową na masę z ciastek. Obsypać świeżymi malinami, lekko je przydusić. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto było pyszne, dziękuję Arlette
Kuchnia Pokoleńwaniliowego 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g margaryny lub masłaMasa jabłkowa:1 kg jabłek (po obraniu)1 galaretka pomarańczowaPrzygotowanie:Ciasto:Wszystkie składniki oprócz śmietany zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć(...)dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.Ciasto polać polewą lub przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeucieramy razem z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy(...)łyżeczkami gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzony serek mascarpone mieszamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawę i krótko miksujemy całość (przy zbyt długim miksowaniu masa może się zbytnio rozrzedzić). Przygotowanym kremem przekładamy ciasto kawowe (około 2/3 do przełożenia, 1/3 na wierzch). Dowolnie dekorujemy np wiórkami czekolady i połówkami orzecha włoskiego. Źródło
Smaki Na Talerzuprzesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, sól oraz masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub ugotowane słodzone mleko skondensowane* 150 g czekolady mlecznej 50 g masła opcjonalnie
Domowy Smak Jedzeniawłasnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki lub masa przygotowana z 400 g suchego maku mielonego Biszkopt - bezglutenowy 2 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 75 g cukru 1 łyżeczka cukru(...)maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie wyrównać wierzch. Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników - nie zaszkodzi to całemu ciastu. Biszkopt: Ogrzane
Ze smakiem bez glutenurondla, wsypać cukier i krótko przesmażyć (około 10-15 minut). Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyrobić jednolitą masę. Formę na tartę wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć przesmażoną masę śliwkową, a na masie poukładać resztę śliwek. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Tartę wystudzić. Czekoladę połamać na mniejsze cząstki. Rozpuścić wraz z masłem w kąpieli
na moim stole...cukru) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Uformować kule, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce lub lodówce na ok.3h. Masa jogurtowa (śmietanowa): - 1200g gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany lub część śmietany, część jogurtu - 1 szklanka* ksylitolu (lub cukru(...)wymieszaniu dodajemy partiami jogurt i/lub śmietanę. Delikatnie mieszamy, by piana nam nie opadła. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy startą jedną część ciasta. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę jogurtową (śmietanową). Na wierzchu masy wykładamy kawałki moreli (bez pestek). Na górę ścieramy pozostałą część ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut
Smaczne Zdrowecałych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto i masę znalazłam na tej stronie i zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Zapraszam! Ciasto: 500 g. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki miodu (u nas gryczany(...)łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przygotować masę - zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMLECZNY SERNIK KOKOSOWY Sernik z grubym spodem z ciasta. W smaku przypomina pralinki rafaello. Masa serowa jest aksamitna z wyczuwalną nutą kokosa. Wierzch ciasta to krem z ubitej śmietany w połączeniu z białą czekoladą. Najlepsza kombinacja do ciast. Bardzo polecam. Nic tylko się zajadać. Sernik był zrobiony na dużą blachę, a i tak nie przetrwał dwóch dni. ~~SKŁADNIKI~~ Spód(...)manna 2 łyżki W misie malaksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. Można to zrobić zwykłym mikserem, ponieważ masa nie jest mocno gęsta. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia. Wierzch: biała czekolada 200 g. śmietana kremówka
Kuchnia Paulettesowoców (użyłam 3 słoiczki po 300 ml) 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżeczki żelatyny masa śmietanowa 500 ml śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao do posypania Blaszka 22x35 Wykonanie: Do miski przesiewamy mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania(...)żelatyną rozpuścić w szklance wrzątku (250ml), wystudzić. Do miski przełożyć dżem, dodać tężącą galaretkę, wymieszać. Wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą masę położyć drugi kawałek ciasta. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Masę śmietanową wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia
magiczna kuchnia Kasicukrem. Miksujemy na gładka masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza warstwę herbatników (u mnie 19 szt, jeśli chcecie wyższe ciasto to proponuję użyć mniejszej foremki, wtedy będziemy potrzebować mniejszej ilości herbatników) Na herbatniki wykładamy 1/2 masy mlecznej. Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy(...)orzechy wymieszane z czekoladą. składniki na wierzch ciasta: 75 g orzechów ziemnych prażonych 75 g orzechów ziemnych solonych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 50 ml mlek, świeżego wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie czekolady roztapiamy z mlekiem, mieszamy. Do płynnej czekolady wsypujemy orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na herbatniki
Domowy Smak Jedzeniacukrem. Miksujemy na gładka masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza warstwę herbatników (u mnie 19 szt, jeśli chcecie wyższe ciasto to proponuję użyć mniejszej foremki, wtedy będziemy potrzebować mniejszej ilości herbatników) Na herbatniki wykładamy 1/2 masy mlecznej. Następnie układamy druga warstwę herbatników na nich rozsmarowujemy masę kajmakową Oraz pozostałą masę mleczna. Układamy trzecia warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy(...)orzechy wymieszane z czekoladą. składniki na wierzch ciasta: 75 g orzechów ziemnych prażonych 75 g orzechów ziemnych solonych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 50 ml mlek, świeżego wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Obie czekolady roztapiamy z mlekiem, mieszamy. Do płynnej czekolady wsypujemy orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na herbatniki
Domowy Smak JedzeniaCiasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa(...)cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. CFiled under: Ciasta, Ciasto drożdżowe, Sezon
kuchcikownia