ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:224/3191)

Cytrynowiec 158

masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej(...)ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc). Smacznego

cucinare
Leśny mech z malinami i jagodami Hortex 170

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania. 2. Masa jogurtowo-owocowa: Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie galaretkę wlać po równo do dwóch miseczek. Do  jednej miseczki dodać rozmrożone(...)serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do miseczek z owocami i dokładnie wymieszać. 3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo-malinową  i posypać rozkruszonym ciastem. Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować malinami

Szalona Kuchnia Eweliny
Cytrynowiec 580

masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki. Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej(...)ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc). Smacznego

cucinare
sernik "bananowy królewicz" 268

cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Połowę gorącej masy wyłożyć od razu na kakaowe ciasto. Przykryć sernikiem, wyłożyć resztę gorącej masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić, żeby wystygło/ Później można wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gnocchi z ziemniaków z sosem pieczarkowym 214

stolnicę, przełóż na nią ziemniaki i mąkę i lekko przemieszaj, zrób dziurkę w cieście i wbij jaja, w razie potrzeby dosypuj mąki gdy ciasto będzie zbyt klejące wyrabiaj ciasto na gładką masę z wyrobionego ciasta formuj kulki wielości orzecha włoskiego i spłaszcz je widelcem w garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, wkładaj do niej kluski i gotuj minutę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY 111

twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto szybko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód tortownicy o śr. 26 cm. Masa serowa: Żółtka(...)ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku

słodki bratek
ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 113

sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodajemy szpinak i miksujemy tylko do połączenia się z masę (Ja proponuję szpinak delikatnie wmieszać). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez(...)sztywno i dodajemy do serka. Delikatnie miksuje. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na gładką masę. Gotową wylewamy na wystudzone ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki, do stężenia masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 3-4 szt. kiwi 1 galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kiwi obieramy

Domowy Smak Jedzenia
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 137

Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)wsypałam je do masy. Polałam masą migdałową upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi

potrawyregionalne
MAKOWIEC 179

zagniotłam. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie  zmieliłam, przez sitko o małych oczkach. W garnku(...)Wsypałam je do masy. Można też posiekane orzechy. Mieszałam na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudziłam. Ubiłam pianę z białek.  Dodałam ją do wystudzonej masy makowej. Delikatnie wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam

potrawyregionalne
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa 194

misce lub wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu Formę na tartę wylep ciastem z lodówki, wylej masę orzechową i wstaw do piekarnika na godzinę. Czas pieczenia 1 godzina, temp. 160 stopni C. MASA CZEKOLADOWA: - 100 g gorzkiej czekolady - 60 g masła - 2 łyżki kakao - 4 łyżki(...)WIERZCH: - obrane migdały, orzechy laskowe, nerkowca, żurawina suszona Jeśli dotychczas nie wiedziałaś jak zrobić pięknie błyszczącą masę czekoladową, to własnie zdradzam Ci sekret- dodatek żelatyny do masy sprawi, że polewa na cieście będzie się pięknie błyszczeć. W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao, cukier i miód.  W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Do rondelka z gotującą się masą dodaj czekoladę

SMYKWKUCHNI
mini ptysie z masą śmietanowo krówkową o smaku adwokata 137

ognia i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez(...)delikatnie robimy dziurkę np. od góry, wciskamy krem przy pomocy strzykawki cukierniczej i maczamy w polewie czekoladowej.) składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 100 – 150 g masy krówkowej o smaku adwokata Helio, schłodzonej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy schłodzoną masę krówkową o smaku adwokata i miksujemy na gładki sztywny krem. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowo-śmietanowy. 152

gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta.       Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą(...)aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao lub mleka. Na nasączony biszkopt wykładamy 2/3 masy czekoladowej, wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis

Rozpustne gotowanie
Ciasto z dżemem wiśniowym 209

zimny, ale warto się pocieszać, że przed nami jeszcze 5 dni, a podobno już niedługo mają się u nas pojawić wyższe temperatury.  Dziś polecam pyszne Ciasto z dżemem wiśniowym, bezą i doskonałą masą. Polecam serdecznie wypróbować. Robi się go dłuższy czas, ale naprawdę warto(...)dalej piec przez 30 minut. MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie dać bezę. Całość posypać cukrem pudrem i zostawić w lodówce

Gotuję Testuję
Sernik intensywnie waniliowy. 115

wrzucić wszystkie składniki do miski zamieszać i gotowe :-), a efekt oceńcie sami. Polecam!!! Składniki na sernik intensywnie waniliowy CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President(...)miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia

Rozpustne gotowanie
ptysie z kremem malinowym 155

lekko przestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez(...)malin wykonanie: Mascarpone miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do serka i miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy do serka i miksujemy do połączenia się, na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Sernik przekładany - Pokusa Pameli 247

podaniem musi odstać całą noc w lodówce, żeby wszystkie warstwy dobrze się przegryzły.  Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ziarenka wanilii Masa serowa: 1 kg białego twarogu 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 200 g masła(...)momentu, gdy masa się zagotuje. Następnie dodać budyń śmietankowy wymieszany z mlekiem. Dokładnie zamieszać i ponownie zagotować, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do wystudzenia. Każdą warstwę wystudzonego wcześniej ciasta, przełożyć masą budyniowo - serową  (fot.3) . Wierzch Pokusy dodatkowo posmarować cienką warstwą masy i posypać wiórkami kokosowymi  (fot.4) . Wstawić do lodówki na całą noc. Źródło: kulinarneinspiracjefutki   drukuj przepis

Świat Ciasta
Blok czekoladowy z solonymi orzeszkami ziemnymi 202

ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie wymieszać.  4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę i odstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć z foremki, zdjąć folię i kroić w grubsze plastry

Kto ugości moich gości?