ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:223/3191)

Szarlotka z mąki krupczatki 119

ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa(...)cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kisiel.    Pianę wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta

cucinare
Banoffee 134

Fantastyczne ciasto bez pieczenia. Ciasto z bananami i masą kajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe biszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g(...)mikrofali około 10 sekund). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzoną  żelatynę i miksujemy do  połączenia składników. Masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście i ponownie schładzamy, tym razem kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ciasto przed podaniem dekorujemy kakao lub startą czekoladą. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Szarlotka z mąki krupczatki 108

ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego masa jabłkowa(...)cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kisiel.    Pianę wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta

cucinare
BROWNIE Z CZEREŚNIAMI I CHILI 157

też było w tym przypadku - brownie było przepyszne! Następnym razem dodam 1 łyżeczkę chili więcej, aby było jeszcze bardziej wyraziste, bo w miejscach gdzie w cieście było go więcej smakowało najlepiej! 💕💕 SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 120 g brązowego cukru 4 duże(...)dokładnie.  Przesiej mąkę, dodaj sól i płatki chili wymieszaj całość na jednolitą masę. Dołóż wydrylowane czereśnie (małą garstkę zostaw do wysypania wierzchu ciasta). Wymieszaj masę i wylej ją na blachę. Ułóż pozostałe czereśnie. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz  około 35 - 40 minut, tak aby środek pozostał wilgotny

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z kremem i malinami 122

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i jogurt i miksować do czasu połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy(...)środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny

Bullio
Ciasto z kremem i malinami 416

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Jajka wymieszać widelcem, dodać do masy i zmiksować. Kakao rozpuścić w wodzie i również dodać do ciasta i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mąkę, sodę i jogurt i miksować do czasu połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy(...)środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny

Bullio
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 245

zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym(...)młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, to na wierzch ułożyć umyte, osuszone maliny. Na sam koniec, całość zalać galaretką o smaku malinowym (najlepiej na 2 razy, tzn. najpierw zalać maliny

Ugotować
Ciasto Marlenka 137

soda 3/4 łyżki, margaryna 125 g, ocet 1 łyżka, jajka 2 szt, masa: budyń śmietankowy 2 szt, mleko 3 szklanki, cukier 2 łyżki, masa kajmakowa 230 g, masło 200 g, dodatkowo: orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny(...)folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń.  Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki

kulinarne odsłony pati
Szarlotka z pigwą 147

stopni i zapiekamy ciasto przez 15 minut , szykujemy masę jabłkowo-pigwową ,mieszamy razem pigwę z jabłkami , doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku o ile jest taka potrzeba :) podpieczone ciasto wyciągamy ,wykładamy masę owocową a na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta , ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut. Studzimy albo jemy na cieplo z lodami :) Smacznego

Wypieki Rene
Ciasto kokosowo-budyniowe 183

Kruche ciasto z budyniem i masą kokosową to wypiek idealny do weekendowej kawy. Ciasto jest bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania :) Poniższe ciasto podarowałabym swojej siostrze, ponieważ uwielbia wiórki kokosowe. Ponadto ciasto kokosowo-budyniowe to świetny wypiek na poprawę humoru w chłodny, deszczowy dzień, ponieważ swoim kolorem i zapachem zachęca do jedzenia. Przepis dodaję do akcji "Piecz(...)roztopione masło. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie spód do ciasta rozwałkować i przełożyć na blaszkę, rozsmarować budyń, a na sam wierzch położyć masę kokosową (należy ją rozsmarować równomiernie!). Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 50-60 minut. Wierzch ciasta musi się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić dopiero po wystudzeniu

Ugotować
Słonecznikowiec 367

jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą krówkową i dodatkiem ziaren słonecznika w karmelu , a całe ciasto z góry polane polewą czekoladową i posypane chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest dosyć pracochłonne i zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte. Ciasto jest idealne w smaku(...)czekoladą dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i łączymy szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta wlewamy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (30x20 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni przez

Kuchnia Łukasza
TRUSKAWKOWY SERNIK ODWRACANY 120

przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać.  Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem(...)homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie. Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin

Kuchnia w oparach
TRUSKAWKOWY SERNIK ODWRACANY 162

przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać.  Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem(...)homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie. Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin

Kuchnia w oparach
Sernik śmietankowo-wiśniowy 242

łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę(...)żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę.  masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią

Luźna Kuchnia
Biszkoptowy puszek dla leniwych 123

dobry :) Czasami tak jest że chce nam się coś słodkiego do kawy ale czasu i chęci brak. Najlepiej gdyby ktoś je za nas upiekł :) Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto tak delikatne że rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków. Jest proste i nie może się nie udać. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)żeby tej śmietany nie przebić bo zrobi Wam się masło.  Biszkopt przecinamy na pół, spodnią część wkładamy do blaszki, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy resztą masy. Ja na wierzch ciasta starłam dwa wafelki Grześki ale Wy możecie posypać je czym wolicie, wiórkami, płatkami migdałowymi czy czekoladą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby dobrze stężało

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania