ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:228/3191)

Babeczki z kremem orzechowym 174

babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
ciasto z bananami i galaretką 395

ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm, wymiary dna foremki) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu delikatnie(...)równomiernie na wystudzony biszkopt. dodatkowo: 3 banany 2 galaretki zielone 1000 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Banany kroimy w plastry i układamy na masie bananowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwiniami 1076

miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa(...)Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach

kgwjanczewo
Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik 160

pieczenia, przesiane przez sitko kakao i masło pokrojone w małe kawałki, następnie wymieszać łopatką do otrzymania kruszonki. Na koniec wbić jajko i wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. 1/4 ciasta odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na kształ koła. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm, a resztkami po wycięciu koła wykleić rant blaszki twaróg wymieszać ze śmietaną(...)kremówką, cukrem i przesianym proszkiem budyniowym  przy pomocy miksera, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać tylko do połączenia składników masę serową wylać do foremki wylepionej czekoladowym ciastem. Odłożone ciasto porwać w rękach na małe kawałki i ułożyć na górze sernika piec w 180`C 60 minut studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oponki wiedeńskie 1683

Fantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartek Oponki wiedeńskie SKŁADNIKI: CIASTO jajka -6 szt mąka -240 g sól-szczypta masło-100 g mleko -0,5 l cukier -1 łyżeczka tłuszcz roślinny do smażenia LUKIER 3 łyżki woda, 300 g cukier puder(...)cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru

Kuchnia Danusi
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 265

bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam

W kuchni Karmel-itki
Najlepsza domowa chałka z kruszonką! Bardzo puszysta i maślana! 158

mąki na gęstą papkę - tak powstaje rozczyn .  Rozczyn to nic innego jak zaczątek ciasta, drożdże będą fermentować i ta "papka" podwoi swoją objętość. Zajmie to około 15 -20 minut. W tym czasie ubij w misie robota jajka z cukrem na puszystą jasną masę. Miskę(...)urośniętym rozczynem ustaw w robocie planetarnym dodaj resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto, dodawaj strumieniem ubite jajka. Ciasto na początku będzie luźne, ale spokojnie mąka będzie wchłaniać masę jajeczną, ciasto wyrabiaj robotem przez 7 minut, dodawaj porcjami stopione ciepłe masło.   I dalej wyrabiaj ciasto około 10 - 15 minut robotem  Łączny czas wyrabiania ciasta drożdżowego jeśli chcesz to zrobić

SMYKWKUCHNI
Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową 191

mleka 10 dkg mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej masa … Czytaj dalej Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

czarrna od kuchni
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 197

puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę dodać do ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż(...)pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami

Wanilia i Kardamon
Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką 121

Jako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 2 opakowania śmietan fixu, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, ½ łyżeczki czerwonego barwnika(...)blat biszkoptu wykładam masę różową. Przykrywam drugim biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję. 4. Galaretki rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bananowiec 143

kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie okrągła tortowa o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut do tzw. suchego(...)śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki (żelatyna nie może być ciepła). Do masy dodać startą na grubych oczkach 1 czekoladę. Ciasto przekroić na dwie części. Na pierwszy blat rozsmarować dżem, położyć pokrojone w plastry banany, skropić całość cytryną. Na to włożyć część bitej śmietany. Wyrównać i przykryć

Kuchnia smaków
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 277

oczami, gdybym mogła pochłonęłabym całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu(...)rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki

cooklife
Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem 215

Moja ulubiona masa do kruchej tarty, to właśnie ta czekoladowo-orzechowa. Niezawodny babciny przepis. Pierwszy raz postanowiłam wzbogadzić przepis o jabłka i granat. To naprawdę świetne połączenie, tarta rozeszła się w błyskawicznym tempie. Jeden kawałeczek jest bardzo sycący, więc to świetny przepis, żeby ciasto upiec na święta dla większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru(...)zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy 28-30 cm) wykładamy rozwałkowanym, większym kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki, umyte i obrane jabłko. Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy gwiazki, […] Artykuł Czekoladowo-orzechowa tarta

Mienta blog
Sernik królewski z wiśniami 739

Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 3 kawałki ciasta zetrzeć(...)dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180stC. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu poukładać osączone wiśnie i na wiśnie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonym piekarniku, następnie

Obiad gotowy
Rogale marcińskie 163

przepisu, zmniejszyłam tylko ilość nadzienia i nie dałam wszystkich dodatków. Co prawda z ciastem jest trochę roboty, ale jednak warto się poświęcić..ja jednego dnia [ czwartek] przyszykowałam i ciasto i masę makową , a w piątek rano 11 listopada już pięknie pachniało i mogliśmy zajadać się pysznymi rogalikami..Oryginalnych marcińskich nie jadłam i nie mam porównania, ale te moje zrobione(...)upieczone własnoręcznie smakowały..oj ..pyszne były..polecam..Razem ze mną rogale na św.Marcina piekły: Ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawić do masy makowej) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szkl.mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła (ok 50 g) + 200 g miękkiego masła

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 111

budynie waniliowe 500 ml mleka cukier puder do posypania tuż po upieczeniu Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku(...)postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto, które było w lodówce wyciągamy i wylepiamy nim dno dużej formy do pieczenia (wyłożonej również papierem do pieczenia). Następnie na ciasto wykładamy masę jabłkową i ugotowany budyń. Z zamrażarki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na blaszkę z resztą składników. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania