ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:233/3191)

Ciasto Brazylianka 1737

Brazylianka To ciasto pojawia się na wielu blogach i kusi swoim wyglądem. Postanowiłam je w końcu upiec, ponieważ miodowe ciasto i masa jabłkowa pasuje do jesiennych dni. Ciasto najlepiej jak poleży dwa trzy dni, wtedy jest moim zdaniem jeszcze lepsze. Składniki na ciasto miodowe: Blach 25x35 500 g mąki 2 jaja 100 g masła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu(...)śmietany (tylko jeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części.  Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części upiec tak samo. Składniki na masę budyniową:  2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego

talerz przyjemności
Torcik czekoladowo-śliwkowy 159

przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty   Masa śliwkowa; Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.   Poncz: Napar(...)czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła. Przełożenie; Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową.  Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy

Wanilia i Kardamon
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 863

Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Masa serowa: 4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym(...)Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. 7. Na podpieczony spód wyłożyć połowę masy makowej, robiąc takie kleksy, patrz FILM . Następnie wylać masę serową i na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji góra – dół przez około 70 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Sernik Jasia i Małgosi 335

herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.Składniki masy serowej:0,4 kg twarogu półtłustego,5 jajek,1/4 kostki masła,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/3 szklanki cukru,szczypta soli.Twar(...)dokładnie połączyć.Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa:2 czubate łyżki brązowego cukru,3-4 łyżki masła,150 ml mleka.Cukier stopić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec z bezą 374

białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy(...)odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować

Z miłości do słodkości
Pomarańczowiec z piernikami 223

stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając(...)garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję

Pobite gary Barbary
Ciasto Snickers bez pieczenia 1129

która by się nie skusiła na kawałek. Ale uwaga! Ciasto bardzo wciąga!😃 foremka 24x24cm  Spód:    250g herbatników,  150g masła lub margaryny. Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić. Masa:   250ml śmietanki 30% lub 36%,  500 g serka(...)wymieszać wraz z masą. Wyłożyć na przygotowany spód. Równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki. Polewa:  400g masy krówkowej (kajmaku),  orzeszki do posypania lub starta czekolada. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Można posypać np. posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, jednak wyjąć ciasto z lodówki 30-60 minut przed podaniem. Źródło: Kuchnia pod wulkanem

Z miłości do słodkości
Ciasto "kubusiowe" 156

Pierwszy raz robiłam ciasto z masą z dodatkiem soku typu kubuś..przepisów na to ciasta w necie jest sporo..ja zrobiłam je po swojemu.. kolor masy zależy od smaku soku.. Biszkopt 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa" 3 szkl. soku Kubuś 1 szkl

Moje domowe kucharzenie
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 441

Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco wody. Następnie zawijamy w woreczek i umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie fasolkę myjemy(...)umieszczamy w miseczce jajka, śmietanę, starty na małych oczkach ser oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy obficie pieprzem, trochę mniej solą i mieszamy całość. Na ciasto wykładamy fasolkę, na to kurczaka, a na końcu wylewamy delikatnie jajeczną masę. Pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Smacznego

Kolizje Smaków
Metrowiec. 193

drugiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około 40-45 minut. U mnie ciasta upiekły się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty(...)Następnie do ciepłej masy dodać margarynę i miksować, aż się rozpuści. Wystudzone ciasto pokroić na kromki, smarować ciepłą masą i układać na przemian jasne i ciemne. Gotowe ciasto posmarować z wierzchu pozostałą masą. Na koniec polać polewą czekoladową. Polewa: 100 g. margaryny 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka szczypta mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku

Agusiowe smakołyki
Ciasto potrójnie orzechowe 187

piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto miodowe: Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Drugą część wyłożyć na dno blachy(...)orzechowa: Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor.  Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać

talerz przyjemności
Ciasto 3 Bit z krakersami. 142

Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Jeden blat wkładamy do foremki, smarujemy masą kajmakową, na niej układamy krakersy, jeden obok drugiego, lekko dociskając. Na krakersach znów rozsmarować(...)masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami. Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Muffinki z masą makowo bakaliową 190

rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa:       100 g mielonego maku,         200 ml mleka,         50 g cukru brązowego(...)rodzynek sułtańskich,         50 g żurawiny,         2 łyżki płatków migdałowych,         1 jajko, ciasto, biała masa:         2 jajka,         100 g masła,         1 łyżeczka proszku do pieczenia,         100 g cukru białego

Moniki Smakołyki
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 152

białego   1 jajko  cynamon  PRZYGOTOWANIE:  Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 154

ugniatamy masę ok. 5 minut.  Zostawiamy ciasto w misce na 8 minut i ponownie ugniatamy 5 minut. Powinna nam się zrobić taka typowa sprężysta jak plastelina masa. Miskę, w której wyrabialiśmy ciasto smarujemy delikatnie masłem, wkładamy wyrobioną masę, przykrywamy szmatką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem

upichcona

Proponowane wyszukiwania