ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:240/3191)

Ciasto Snikers 337

Pyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie smaków, jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru 3 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej(...)wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami 152

pomidorkami Czas przygotowania: 130 minut   Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 120 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego Masa jogurtowa 100 g mozzarelli 200 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki pesto bazyliowego 2 jajka kilkanaście koktajlowych pomidorków pieprz(...)masy jogurtowej, odkładając 2-3 łyżki, które wykorzystamy do posypania traty z wierzchu.   Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę, a na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie. Tartę kroimy na kawałki i podajemy na  ciepło lub na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Magiczne ciasto czekoladowe 133

ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego i przestudzonego. 60 g mąki 60 g ciemnego kakao 2 szklanki mleka (pół litra)  szczypta soli Wykonanie :   Żółtka ucierać z cukrem i wodą ,aż masa(...)składniki. Masa jest rzadka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli . Delikatnie połączyć pianę z  ciastem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec ciasto 1 godzinę w 160'C. Po tym czasie otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Przed pokrojeniem schłodzić min 3 godziny w lodówce Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
pani walewska vel pychotka 206

mąki pszennej  ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 szklanki cukru pudru ~200 g masła  ~6 żółtek (białka zostawić do bezy) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części. Beza: ~6 białek ~1 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukry pudru ~łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie(...)wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta

chili & sugar
Wegańskie ciastka owsiane z suszoną aronią i czekoladą 154

straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac na dwa sposoby. Jeżeli(...)jesteś perfekcjonistą to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i je spłaszcz dłonią. Takie formowane wyglądają po upieczeniu jak powyżej na zdjęciu. Lub możesz posłużyć się wykrawaczką do ciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz łyżką lub palcami. Po upieczeniu są ciut ładniejsze. Ciastka piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 12-15 minut

greenscarf
Ciasto porzeczkowe toffi 178

budyniu ugotować w 2 szklankach mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący budyń zmiksować z dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony wodą biszkopt i wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek.   Kremówkę należy ubić z cukrem(...)końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku  żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować.   Następnie do ostatniej porcji  dżemu, jeżeli jest zbyt rzadki, dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szklance wrzątku. Dżem przełożyć najlepiej do woreczka strunowego i na wierzchu ciasta zrobić tzw. esy floresy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
3bit, ciasto bez pieczenia 740

najważniejsza więc gdy przygotowuję potrawy lub piekę ciasta dla moich bliskich zawsze staram się używać   sprawdzonych i dobrych produktów. I tak jest i tym razem. Do ciasta, które przygotowałam do pysznej masy budyniowej, którą przełożone jest ciasto użyłam mąki pszennej od Młyny Stoisław , który posiada   naprawdę bogatą ofertę . Ciasto jest proste w przygotowaniu i gdyby nie czas chłodzenia(...)byłoby jednym z najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości   dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g) 400g śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 1 tabliczka gorzkiej czekolady

W garach u Gosi
Kostka firmowa Ewy 234

ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru a następnie kakao. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody a następnie powoli wlewamy do śmietany. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, masę przelewamy na wierzch zimnego już ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę aż masa stężeje Z drugą częścią śmietany postępujemy dokładnie w ten sam sposób tylko nie dodajemy kakao. Gotową masę przelewamy na ciemną(...)formy i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto znowu musi chwile postać w lodówce aby masa stężała. Na wierzch układamy rzędami delicje. Gdy galaretka zacznie nam już lekko tężeć wylewamy ją na sam wierzch tak aby przykryć ciastka.  Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Miodownik kajmakowy z jabłkami 347

Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać(...)Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem. W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :) RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły

https:KKuchniaMniam
178. Rolada z dynią i pomarańczą 111

jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy masą dyniową do góry i zwinąć

Jadło i czytadło
Chleb żytnio pszenny z otrębami 145

drożdże pokruszyć, dodać sól, cukier i letnią wodę.Rozmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do drożdży dodać obie mąki, otręby, ziarna, siemienie lniane. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Miskę wysmarować oliwą i włożyć wyrobione ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Jak masa chlebowa wyrośnie wyłożyć je do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia chleba.Przykryć ręcznikiem(...)naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, sól, wlać letnią wodę, temp 37, czas 3 minuty, interwał dodać mąki, otręby, siemienie lniane, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, czas 2,50 minuty, interwał dodać ziarna, naczynie zamknięte, 30 sekund, interwał wyjąć masę chlebową do lekko natłuszczonej oliwą miseczki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia przygotować blaszkę, posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi. masę chlebową lekko

Kuchnia Pokoleń
Przekładaniec miodowo-śmietanowo-krówkowy na Wielkanoc 147

form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta, można je skroić z za wysokich boków i dokleić w brakujące miejsca. Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy stwardnieją. Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Śmietan(...)gęsta. Wyłożyć na jeden z blatów. Przycisnąć odwróconym drugim blatem. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. Polewa gotowa masa krówkowa wiórki kokosowe stopiona czekolada Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Ozdobić według uznania

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Cassata 202

sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy jajecznej. Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Masa - Bakalie zalać alkoholem, odłożyć. Cukier zagotować(...)morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Domowa cukiernia Ewy
Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 164

tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni(...)podpiekamy ciasto około 10 minut. Następnie wykładamy masę jabłkową i przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta .Jeśli macie specjalny wałeczek do robienia kratki z ciasta to możecie właśnie górną warstwę tak zrobić.Jeśli nie macie rozłóżcie cały płat ciasta. Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i posypujemy ciasto. Pieczemy dalej około 45/50 minut aż będzie rumiane. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z brzoskwiniami 138

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , zrobić dołek, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażalnika na 1 godz. MASA SEROWA Margarynę rozpuścić w rondelku. Całe jajka utrzeć z cukrami do białości, następnie powoli wlewać do jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając(...)miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać. Biszkopty odlać z syropu, osączyć. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej połówki brzoskwiń, i wyłożyć resztę masy serowej. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta ciemnego na tarce o dużych otworach. Sernik piec 55 minut

Kuchnia Danusi