ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Wiórki powinny wchłonąć mleko. Po tym czasie garnuszek zdjąć z palnika, a masę kokosową pozostawić do ostudzenia. Ciasto: Mleko, cukier trzcinowy i kakao umieścić w garnuszku. Podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż się(...)mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wszystko krótko wymieszać widelcem do połączenia się składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta czekoladowego. Z masy kokosowej uformować kuleczki i wcisnąć je w ciasto. Przykryć resztą ciasta. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekaniemlekiem w proszku. Dodałam bakalie i pokruszone herbatniki Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypałam herbatnikami I przykryłam pozostałą resztą masy. Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki. Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki. Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić... ale o to chodzi prawda? ;) Herbatniki i bakalie chrupią(...)masa słodzi nasze podniebienia...pychotka! Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecam CIASTO MAXI KING
potrawyregionalnegarnka, rozgniatamy na gładką masę dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przesmażamy jeszcze kilka chwil. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto. Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Do śmietany
Domowe ciastapieczenia.Dodać roztrzepane żółtka,ocet,na końcu śmietanę.Szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4 (na dekorację). Schłodzić.Mniejszą część ciasta rozwałkować i przygotować dekoracyjne paseczki. Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać po jednym(...)żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez
Niespełnione zdolności kulinarneciasta bardzo smakowały,w szczególności to białe....postanowiłam więc upiec je dla Nas i podzielić się z Wami przepisem. Inspirowałam się s Anastazją,która jak zawsze ma niezawodne przepisy. Ciasto jest lekkie,delikatne, nie za słodkie - po prostu pyszne. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)wymieszać delikatnie. Kokos smażony: 10 dag wiórków kokosowych 3 łyżki masła 3 łyżki cukru Składniki wymieszać i lekko podsmażyć. Dodatkowo: słoik dżemu Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa serowa - biszkopt posmarowany dżemem - kokos smażony Ciasto oczywiście na dużą blachę gdyż wychodzi dostatecznie wysokie. S.Anastazja w przepisie podała by użyć jasnego dżemu,ale uważam,że ciemniejszy
Niespełnione zdolności kulinarneSzpinak rozmrażamy i w miarę mocno odciskamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C. przez
Domowy Smak Jedzeniawdzięczne zioło, przekonajcie się ! Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 15 dag masła 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 kg zielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar szczypta bazylii(...)wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też
Wanilia i Kardamonpieczenia dodawać stopniowo do ciasta. Na koniec wlać sok pomarańczowy i dobrze wymieszać. Składniki na nadzienie serowe oprócz białka, zmiksować. Białko natomiast ubić sztywno i dodać do masy serowej. Część ciasta wlać do foremki do babki wysmarowanej tłuszczem. Na nią wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 175°C około 60 min. Po wystygnięciu polać lukrem
Pysznie & Piękniepozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy chwilę żeby masa lekko przestygła, dodajemy masło i ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Mazurek karmelowy: Masę przygotowujemy tak samo jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Masę przelewamy(...)drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła
Moniki Smakołykiwłaśnie podążamy w stronę bajkowej szarlotki z bananem. Wspaniale będzie się przejść taką rozkoszną ścieżką. Zimowe impresje kulinarne Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem masy jabłkowej. Pomysł na ciasto powstał na mikołajki. Szarlotka z bananem ma naprawdę ciekawy smak, który docenią nie tylko nasi najmłodsi. Szarlotki w okresie jesienno-zimowym są ciastami, które(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy nożem, dodajemy jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy jabłkowej. Jabłka: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko ściskamy jabłka w dłoniach i pozbawiamy je nadmiaru soku
KulinarneImpresje.plciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą(...)masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy
Izabelawkuchnispód do makowca, ale po upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest konieczne. W przyszłym roku na pewno go upiekę, ale w dużej blaszce i bez kruchego ciasta. SKŁADNIKI 30 dag gotowej masy makowej, 2 jabłka, 4 jajka, 10 dag masła, ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki syropu migdałowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia oraz syrop. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładamy pergaminem, cienko rozwałkowujemy ciasto, nakłuwamy widelcem, nalewamy masę makowo-jabłkową. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta polewamy polewą, dekorujemy orzechami lub posypką
słodki bratekdelikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na blaszkę o wym. 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odkleić papier. Ciasto wyłożyć z powrotem na blaszkę. Masa: 500ml śmietanki 30%, duża puszka mleczka kokosowego, 200g białej czekolady, 60ml wrzątku, 3 czubate łyżki żelatyny. Śmietankę podgrzać, dać połamane czekolady, wymieszać(...)wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.DO śmietany dodać mleczko oraz przestudzoną, ale płynną żelatynę. Krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Polewa: 100g białej czekolady, 40g masła, łyżka mleka, wiórki kokosowe do posypania. Masło z czekoladą stopić na parze. Gdy masa będzie wyglądać tak, jakby
Z miłości do słodkościmargarynę pokrojoną w kostkę. Siekamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. masa serowa: Ser przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukry, mleko i rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie jajka wymieszać(...)olejek cytrynowy i zagotować masę serową mieszając od czasu do czasu. Gdy masa serowa będzie ugotowana to na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jasny blat ciasta i wylewamy 1/2 masy serowej. Przykrywamy kakaowym blatem i ponownie wylewamy 1/2 masy serowej, przykrywamy jasnym ciastem. Gotowe sernik odstawiamy najlepiej na całą noc aby ciasto zmiękło. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Prosto i Smacznie z Anetąpieczenia. Natłuść i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki(...)Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij. Na ciasto przełóż masę. Wyrównaj ją i przykryj pozostałymi kawałkami ciasta. Nasącz syropem, okryj folią spożywczą i chłódż najlepiej przez całą noc.Przełóż deser na talerz odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię.( można posypać
Różne smaki w kuchni