ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:239/3191)

Kremowa kostka orzechowa 203

lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych  bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo ciasto Prezentuje się bardzo elegancko i jeszcze lepiej smakuje, a do tego nie jest zbyt skomplikowana w wykonaniu.   Kruchy spód(...)zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 352

najmniej się kruszyła. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia.  Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.  Po wyjęciu  blachy z lodówki, na spód ciasta wykładamy masę krówkową. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na masie kajmakowej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na banany i całość posypujemy(...)czekoladą (w płatkach lub wiórkach). Ciasto należy przechowywać w lodówce. Blacha : tortownica 24cm  Warstwy od dołu: 1. ciasteczkowy spód 2. masa krówkowa 3. banany 4. śmietana 5. czekolada Przepis znaleziony na www.przepisy.pl. Zdjęcia: Magdalena Ziemiańska http://www.magdalenaziemianska.pl

Mania Wypiekania
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 365

się tworzyć grudki, do pieczenia biszkoptu otwórzcie kolejne opakowanie. Przygotowanie formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast(...)porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. W tym momencie możecie (ale wcale nie musicie) dodać do masy rozpuszczone masło. Sprawia ono, że ciasto zostaje delikatnie wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.   Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy

Karo in the Kitchen
Cycki murzynki 738

masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka  żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej(...)ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto. Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce. Polewa:  Żelatynę

Wanilia i Kardamon
Warstwowy miodownik 184

się je robić od czasu do czasu na czyjeś zamówienie.   Składniki (na formę (35x24x5) cm) : Ciasto pół kilograma mąki pół margaryny 1/4 szklanki cukru 2 jaja 3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu  łyżeczka proszku do pieczenia mąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru   Polewa gotowa masa krówkowa(...)cukrem pudrem, a gdy śmietana zostanie ubita, dodać śmietan fixy. Miksować jeszcze chwilę. Wyłożyć całą śmietanę na jeden z blatów. Lekko przycisnąć odwróconym drugim blatem.   Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Seromak 254

najdroższych, jednak najlepiej przygotować je w wieczór przed podaniem, gdyż o wiele lepsze jest, jeśli postoi przez wieczór w lodówce. Składniki: Ciasto kruche: 200g masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 5 żółtek szczypta soli Masa serowa: 500g twarogu 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego Masa makowa: 800g masy makowej(...)utartej masy serowej dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Ze schłodzonego ciasta kruchego zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego. Całość pieczemy około 55-65 minut

Jacob Tastes
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem 353

wodę. Odstawić do wystudzenia. Do miski włożyć mięso mielone, dodać wystudzony szpinak oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotową masę odstawić. Przygotować ciasto na roladę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodac jajka i majonez i całośc dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem(...)piec ok 15-20 minut aż wierzch się przyrumieni, funkcja termoobieg. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie na cieście rozłożyć wcześniej przygotowaną mięsną masę. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasno w roladę. Następnie roladę zawinąć w papier na którym piekło się ciasto serowe. Całą rolade zawinąć jeszcze w folie aluminiową, końce dobrze zwinąc jak cukierka

Monia miesza i gotuje
BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI 303

mlekiem w proszku. Dodałam bakalie i pokruszone herbatniki Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypałam herbatnikami I przykryłam pozostałą resztą masy. Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki. Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki. Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić... ale o to chodzi prawda? ;) Herbatniki i bakalie chrupią(...)masa słodzi nasze podniebienia...pychotka! Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecam CIASTO MAXI KING

potrawyregionalne
Ciasto Ruby Rose 142

garnka, rozgniatamy na gładką masę dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Przesmażamy jeszcze kilka chwil. Ostudzoną masę wykładamy na ciasto.   Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietany 18% 4 czubate łyżki cukru pudru 1 śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Do śmietany

Domowe ciasta
SERNIK Z JAGODAMI 135

pieczenia.Dodać roztrzepane żółtka,ocet,na końcu śmietanę.Szybko wyrobić ciasto.Podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4 (na dekorację). Schłodzić.Mniejszą część ciasta rozwałkować i przygotować dekoracyjne paseczki. Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać po jednym(...)żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową, rozłożyć większą część jagód i ułożyć dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez

Niespełnione zdolności kulinarne
BISZKOPT Z MASĄ SEROWĄ I KOKOSEM 198

ciasta bardzo smakowały,w szczególności to białe....postanowiłam więc upiec je dla Nas i podzielić się z Wami przepisem. Inspirowałam się s Anastazją,która jak zawsze ma niezawodne przepisy. Ciasto jest lekkie,delikatne, nie za słodkie - po prostu pyszne. Składniki na biszkopt:   6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)wymieszać delikatnie.   Kokos smażony: 10 dag wiórków kokosowych 3 łyżki masła 3 łyżki cukru Składniki wymieszać i lekko podsmażyć.   Dodatkowo:   słoik dżemu    Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa serowa - biszkopt posmarowany dżemem - kokos smażony    Ciasto oczywiście na dużą blachę gdyż wychodzi dostatecznie wysokie. S.Anastazja w przepisie podała by użyć jasnego dżemu,ale uważam,że ciemniejszy

Niespełnione zdolności kulinarne
leśny mech w formie tortu 305

Szpinak rozmrażamy i w miarę mocno odciskamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C. przez

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne 160

wdzięczne zioło, przekonajcie się ! Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 15 dag masła 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 kg zielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar szczypta bazylii(...)wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też

Wanilia i Kardamon
Babka pomarańczowa 144

pieczenia dodawać stopniowo do ciasta. Na koniec wlać sok pomarańczowy i dobrze wymieszać. Składniki na nadzienie serowe oprócz białka, zmiksować. Białko natomiast ubić sztywno i dodać do masy serowej. Część ciasta wlać do foremki do babki wysmarowanej tłuszczem. Na nią wyłożyć masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 175°C około 60 min. Po wystygnięciu polać lukrem

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania