mnie odkryte na nowo :D Dla wielu smak dawnych czasów :) Składniki: Ciasto: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody zimnej 3 łyżki kakao Masa: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru(...)utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto. Polewa: Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić skośnie
Malinowo w kuchniSkładniki: Ciasto: 100 g mąki (najlepiej krupczatki) 250 g zmielonych migdałów 50 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła Masa kajmakowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: 8 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 3,2% płatki migdałowe (lub całe migdały) Puszkę mleka skondensowanego włożyć do wysokiego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem przez 2,5 godziny(...)pomocą rozbełtanego jajka przylepiłam do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Na upieczony i przestudzony blat ciasta wylać masę kajmakową. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka. Ozdobić powierzchnię ciasta razem z płatkami migdałowymi. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)odstawić do ostygnięcia. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, ja zrobiłam to przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać kolorowym cukrem. Udanych
Mała Cukierenkaczasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki:200 g miękkiego masła1/3 szklanki mleka (8 łyżek(...)Białka ubijamy w oddzielnej misce na puszystą, sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Masę wyrównujemy a następnie na wierzch ciasta wykładamy pokrojone na plasterki banany.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty, które
Słodkie Przyjemnościłyżki wody 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie(...)Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki
Pyszności Słodkościciasta i pieczemy w temp. 180 st.C przez 20-30 min. aż ciasto zbrązowieje. W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1,5 szklanki mleka wraz z cukrem kryształem stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy(...)była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Następnie do masy dodajemy po łyżce ostygniętej frużeliny. Ciasto przekładamy masą i schładzamy w lodówce. Następnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy:) Smacznego
kulinarne odsłony patiubiegłym roku przed Wielkanocą hitem okazała się " Pijana kukułka" dziś mam dla Was podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna przypaść do gustu wszystkich miłośnikom likieru adwokat, choć nie tylko im ;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa adwokatowa: puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone Kajmak miksujemy dokładnie serkiem. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki
Cynamonowe szczęściezjedzeniu dużej ilości test na opiaty byłby pozytywny. Składniki: - najtańsze ciasto francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim. Nacinamy w poprzek zostawiając około 2-3 centymetrowy pionowy pasek, który będzie nam robił
Kryzysowa Książka Kucharskasodę, proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem. Śmietanę, jajko i żółtka rozbełtać widelcem w miseczce. Powstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ). Dla ułatwienia dociąć papier do pieczenia na wymiar dna blaszki, na papierze wałkować(...)gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia. Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik odstawić na kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowomieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę. składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników
Domowy Smak Jedzeniapieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak w sam raz. Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru drobnego do wypieków 90 g mąki(...)łyżka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (21×32) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy
Smaki Na TalerzuWielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, Masa makowa: 20 dag maku, 1 jajko, 5 dag margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru(...)Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto Pychotka) – to ciasto, które kojarzy mi się bardzo z moją Mamą :) Odkąd pamiętam to ciasto było u nas HITem każdych świąt, czy rodzinnych spotkań (tuż obok ciasta z masą krówkową, orzechami włoskimi i kremem budyniowym). Ciasto to posiada 2 wersje, z czego pierwszą zaprezentuję Wam już dziś, a na kolejną przyjdzie czas niebawem.. mam nadzieję(...)łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej, kremowej masy). Jeśli chcesz przygotować jednak krem na bazie domowego budyniu – patrz na tekst z “*” na końcu tego wpisu. Ostudzony jeden kruchy spód z dżemem i bezą posmarować kremem budyniowym . Na wierzch nałożyć drugi placek z kruchego ciasta, dżemu i bezy. Przykryć blaszkę folią, by beza i krem
Kulinarne Przebojecytryny do skropienia bananów kilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta (mocna herbata z cytryną) Przygotowanie: 1. Ciasto : Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać. 2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) dodawać pojedynczo jajka. Każde kolejne wbijać po "wchłonięciu się" poprzedniego. 3. Zmienić końcówkę miksera(...)przekrojone wzdłuż banany, wcześniej skropione cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do śmietany. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę. 7. Wierzch kopca
Domowa Cookierenka Agischłodzone. Mamy wtedy gwarancję, że szybko i ładnie ubiją się. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać w kilku partiach mascarpone i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolną część ciasta ułożyć na tacy lub w blasze. Nasączyć ponczem. Następnie wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić go po całym cieście. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć z wierzchu ponczem. Jeśli ktoś(...)wpadnie na pomysł, żeby drugą część ciasta nasączyć przed jej ułożeniem na masie to może się okazać, że ciasto się połamało. Tragedii nie ma - polewa przykryje pęknięcia. Ale ostrzegam, przed taką kolejnością czynności. Ciasto jest za duże na to żeby je nasączyć i dopiero wtedy sprawnie przełożyć. Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru
Ze smakiem bez glutenu