ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:236/3191)

Pani Walewska (Ciasto Pychotka) 400

Ciasto Pychotka) – to ciasto, które kojarzy mi się bardzo z moją Mamą :) Odkąd pamiętam to ciasto było u nas HITem każdych świąt, czy rodzinnych spotkań (tuż obok ciasta z masą krówkową, orzechami włoskimi i kremem budyniowym). Ciasto to posiada 2 wersje, z czego pierwszą zaprezentuję Wam już dziś, a na kolejną przyjdzie czas niebawem.. mam nadzieję(...)łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej, kremowej masy). Jeśli chcesz przygotować jednak krem na bazie domowego budyniu – patrz na tekst z “*” na końcu tego wpisu. Ostudzony jeden kruchy spód z dżemem i bezą posmarować kremem budyniowym . Na wierzch nałożyć drugi placek z kruchego ciasta, dżemu i bezy. Przykryć blaszkę folią, by beza i krem

Kulinarne Przeboje
Ciasto KOPIEC KRETA 162

cytryny do skropienia bananów kilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta (mocna herbata z cytryną)  Przygotowanie: 1. Ciasto : Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszać. 2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie (dalej ucierając) dodawać pojedynczo jajka. Każde kolejne wbijać po "wchłonięciu się" poprzedniego. 3. Zmienić końcówkę miksera(...)przekrojone wzdłuż banany, wcześniej skropione cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do śmietany. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę.  7. Wierzch kopca

Domowa Cookierenka Agi
Bezglutenowa w-z z mascarpone 250

schłodzone. Mamy wtedy gwarancję, że szybko i ładnie ubiją się. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać w kilku partiach mascarpone i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolną część ciasta ułożyć na tacy lub w blasze. Nasączyć ponczem. Następnie wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić go po całym cieście. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć z wierzchu ponczem. Jeśli ktoś(...)wpadnie na pomysł, żeby drugą część ciasta nasączyć przed jej ułożeniem na masie to może się okazać, że ciasto się połamało. Tragedii nie ma - polewa przykryje pęknięcia. Ale ostrzegam, przed taką kolejnością czynności. Ciasto jest za duże na to żeby je nasączyć i dopiero wtedy sprawnie przełożyć. Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto Snikers 348

Pyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie smaków, jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru 3 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej(...)wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Wykładamy 3/4 masy orzechowej, przykrywamy kolejnym plackiem, rozsmarowujemy pozostałą część masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzechami ziemnymi, ciasto wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami 171

pomidorkami Czas przygotowania: 130 minut   Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 120 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego Masa jogurtowa 100 g mozzarelli 200 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki pesto bazyliowego 2 jajka kilkanaście koktajlowych pomidorków pieprz(...)masy jogurtowej, odkładając 2-3 łyżki, które wykorzystamy do posypania traty z wierzchu.   Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę, a na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczną. Układamy przekrojone na pół pomidorki i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie. Tartę kroimy na kawałki i podajemy na  ciepło lub na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Magiczne ciasto czekoladowe 144

ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego i przestudzonego. 60 g mąki 60 g ciemnego kakao 2 szklanki mleka (pół litra)  szczypta soli Wykonanie :   Żółtka ucierać z cukrem i wodą ,aż masa(...)składniki. Masa jest rzadka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli . Delikatnie połączyć pianę z  ciastem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec ciasto 1 godzinę w 160'C. Po tym czasie otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Przed pokrojeniem schłodzić min 3 godziny w lodówce Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
pani walewska vel pychotka 221

mąki pszennej  ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 szklanki cukru pudru ~200 g masła  ~6 żółtek (białka zostawić do bezy) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części. Beza: ~6 białek ~1 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukry pudru ~łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie(...)wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta

chili & sugar
Wegańskie ciastka owsiane z suszoną aronią i czekoladą 171

straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac na dwa sposoby. Jeżeli(...)jesteś perfekcjonistą to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i je spłaszcz dłonią. Takie formowane wyglądają po upieczeniu jak powyżej na zdjęciu. Lub możesz posłużyć się wykrawaczką do ciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz łyżką lub palcami. Po upieczeniu są ciut ładniejsze. Ciastka piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 12-15 minut

greenscarf
Ciasto porzeczkowe toffi 191

budyniu ugotować w 2 szklankach mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący budyń zmiksować z dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony wodą biszkopt i wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek.   Kremówkę należy ubić z cukrem(...)końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku  żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować.   Następnie do ostatniej porcji  dżemu, jeżeli jest zbyt rzadki, dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szklance wrzątku. Dżem przełożyć najlepiej do woreczka strunowego i na wierzchu ciasta zrobić tzw. esy floresy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
3bit, ciasto bez pieczenia 753

najważniejsza więc gdy przygotowuję potrawy lub piekę ciasta dla moich bliskich zawsze staram się używać   sprawdzonych i dobrych produktów. I tak jest i tym razem. Do ciasta, które przygotowałam do pysznej masy budyniowej, którą przełożone jest ciasto użyłam mąki pszennej od Młyny Stoisław , który posiada   naprawdę bogatą ofertę . Ciasto jest proste w przygotowaniu i gdyby nie czas chłodzenia(...)byłoby jednym z najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości   dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g) 400g śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 1 tabliczka gorzkiej czekolady

W garach u Gosi
Kostka firmowa Ewy 245

ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru a następnie kakao. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody a następnie powoli wlewamy do śmietany. Gdy wszystko dokładnie wymieszamy, masę przelewamy na wierzch zimnego już ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę aż masa stężeje Z drugą częścią śmietany postępujemy dokładnie w ten sam sposób tylko nie dodajemy kakao. Gotową masę przelewamy na ciemną(...)formy i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto znowu musi chwile postać w lodówce aby masa stężała. Na wierzch układamy rzędami delicje. Gdy galaretka zacznie nam już lekko tężeć wylewamy ją na sam wierzch tak aby przykryć ciastka.  Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Miodownik kajmakowy z jabłkami 379

Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać(...)Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem. W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :) RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły

https:KKuchniaMniam
178. Rolada z dynią i pomarańczą 123

jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy masą dyniową do góry i zwinąć

Jadło i czytadło
Chleb żytnio pszenny z otrębami 159

drożdże pokruszyć, dodać sól, cukier i letnią wodę.Rozmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do drożdży dodać obie mąki, otręby, ziarna, siemienie lniane. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Miskę wysmarować oliwą i włożyć wyrobione ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Jak masa chlebowa wyrośnie wyłożyć je do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia chleba.Przykryć ręcznikiem(...)naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, sól, wlać letnią wodę, temp 37, czas 3 minuty, interwał dodać mąki, otręby, siemienie lniane, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, czas 2,50 minuty, interwał dodać ziarna, naczynie zamknięte, 30 sekund, interwał wyjąć masę chlebową do lekko natłuszczonej oliwą miseczki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia przygotować blaszkę, posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi. masę chlebową lekko

Kuchnia Pokoleń
Przekładaniec miodowo-śmietanowo-krówkowy na Wielkanoc 160

form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta, można je skroić z za wysokich boków i dokleić w brakujące miejsca. Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy stwardnieją. Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Śmietan(...)gęsta. Wyłożyć na jeden z blatów. Przycisnąć odwróconym drugim blatem. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. Polewa gotowa masa krówkowa wiórki kokosowe stopiona czekolada Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Ozdobić według uznania

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania