soda 3/4 łyżki, margaryna 125 g, ocet 1 łyżka, jajka 2 szt, masa: budyń śmietankowy 2 szt, mleko 3 szklanki, cukier 2 łyżki, masa kajmakowa 230 g, masło 200 g, dodatkowo: orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny(...)folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń. Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki
kulinarne odsłony patistopni i zapiekamy ciasto przez 15 minut , szykujemy masę jabłkowo-pigwową ,mieszamy razem pigwę z jabłkami , doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku o ile jest taka potrzeba :) podpieczone ciasto wyciągamy ,wykładamy masę owocową a na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta , ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut. Studzimy albo jemy na cieplo z lodami :) Smacznego
Wypieki ReneKruche ciasto z budyniem i masą kokosową to wypiek idealny do weekendowej kawy. Ciasto jest bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania :) Poniższe ciasto podarowałabym swojej siostrze, ponieważ uwielbia wiórki kokosowe. Ponadto ciasto kokosowo-budyniowe to świetny wypiek na poprawę humoru w chłodny, deszczowy dzień, ponieważ swoim kolorem i zapachem zachęca do jedzenia. Przepis dodaję do akcji "Piecz(...)roztopione masło. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie spód do ciasta rozwałkować i przełożyć na blaszkę, rozsmarować budyń, a na sam wierzch położyć masę kokosową (należy ją rozsmarować równomiernie!). Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 50-60 minut. Wierzch ciasta musi się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić dopiero po wystudzeniu
Ugotowaćjedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą krówkową i dodatkiem ziaren słonecznika w karmelu , a całe ciasto z góry polane polewą czekoladową i posypane chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest dosyć pracochłonne i zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte. Ciasto jest idealne w smaku(...)czekoladą dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i łączymy szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta wlewamy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (30x20 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni przez
Kuchnia Łukaszaprzelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem(...)homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie. Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin
Kuchnia w oparachprzelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Do rozpuszczonej galaretki dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać. Truskawki pokroić na paski lub kostkę. Truskawki wymieszać delikatnie z serkiem(...)homogenizowanym. Dodać ser z truskawkami do chłodnej galaretki. Wymieszać dokładnie. Miskę (lub formę) wyłożyć folią. Zalać masą serową. Na sam wierzch układamy spód ciasta, Wkładamy do lodówki na 5 godzin
Kuchnia w oparachłyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę(...)żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę. masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę, a na nią
Luźna Kuchniadobry :) Czasami tak jest że chce nam się coś słodkiego do kawy ale czasu i chęci brak. Najlepiej gdyby ktoś je za nas upiekł :) Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto tak delikatne że rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków. Jest proste i nie może się nie udać. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)żeby tej śmietany nie przebić bo zrobi Wam się masło. Biszkopt przecinamy na pół, spodnią część wkładamy do blaszki, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy resztą masy. Ja na wierzch ciasta starłam dwa wafelki Grześki ale Wy możecie posypać je czym wolicie, wiórkami, płatkami migdałowymi czy czekoladą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby dobrze stężało
Sama słodycz i szczypta chiliformę 24×24) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka 3 żółtka jaj klasy M 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnej margaryny lub masła 3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki cukru *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru(...)wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika – do do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania masy budyniowej. Po wyjęciu ciasta piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba czekoladowe budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy
Słodkie okruszkibezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka cynamonu Beza(...)nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki . Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej bezę kokosową . Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 150 st. C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Smacz
Gorący kąsekrazem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem. SPOSÓB WYKONANIA: - składniki z ciasta drożdżowego mieszam ze sobą na początku w misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku ciasto jest dość mokre ale pod wpływem wyrabiania i wtłaczania powietrza(...)suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę - mozzarellę kroje w plastry - gdy ciasto już podwoi swoją masę wyciągam ją na blat i kilka razy jeszcze wyrobię pozbywając się w ten sposób gazów z ciasta - stworze walec ( z połowy ciasta) i kroję go ostrym nożem
Basia w kuchniłyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm. Pieczemy przez ok. 30 minut w 160C. Studzimy. Drugą część ciasta wykładamy(...)Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Passion of Cookingmasła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny. Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję masło i cały czas miksując dodaję stopniowo(...)twaróg, budyń i aromat, na koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody
Kuchnia z widokiem na ogródzazwyczaj w ciastach króluje wiosną bądź wczesnym latem kiedy to dopiero pojawia się w ogródkach. Ale w ogrodzie mojej mamy rośnie do dziś i jest na wyciągnięcie ręki. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem masy krówkowej która przełamała delikatnie kwaśność rabarbaru. Wyszło pysznie i delikatnie! Ciasto rozpływało się w ustach. Polecam! Składniki na ciasto; 25 dag mąki pszennej 15 dag masła(...)taka potrzeba. Mieszamy. Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę. Smarujemy masą krówkową a następnie wykładamy rabarbar. Brzegi ciasta delikatnie unosimy i zawijamy na wierzch, Starając się aby jak największą część tarty "zakryć" Po wierzchu możemy rabarbar jeszcze posłodzić. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.rozpuszczoną i nieco przestygniętą czekoladę - wymieszać. Następnie dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - raz jeszcze całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, po czym przekroić na 3 równej wielkości blaty. Żelatynę zalać zimną wodą, tak by płyn w całości pokrył(...)dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę - całość delikatnie połączyć. W tortownicy ułożyć blat ciasta czekoladowego, wylać nieco więcej niż 1/3 porcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowo