łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz, czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki i masę fasolową. Pieczemy 35 minut
Kuchenny Skrawek Niebastopniach.Masa serowo - śmietankowa: Ser zemleć. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt przekroić wzdłuż. płaty ciasta przełożyć masą. Udekorować wg uznania najlepiej bitą śmietana i malinami
Bon Appetit Małgorzatybędzie cieńsze). Każdą część pieczemy osobno ok. 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem lub 180 bez termoobiegu. Ciasta odkładamy do wystudzenia Przekładanie: 700 g powideł śliwkowych (600 + 100) 100 g czekolady gorzkiej 400 g masy marcepanowej Przygotowanie: Powidła (600 g) przekładamy do rondelka i podgrzewamy, czekoladę łamiemy na mniejsze(...)kawałki i rozpuszczamy w powidłach. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy pierwsze dwa placki jeszcze ciepłą masą z powideł i czekolady. Lekko dociskamy. Drugi blat ciasta smarujemy niewielką ilością powideł. Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach piernika i przekładamy na ciasto wysmarowane powidłami. Trzeci, ostatni blat, smarujemy również od spodu pozostałymi powidłami i kładziemy na masie
bistro mamaodrobina szaleństwa. I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki. I co się okazało ??? Powstało naprawdę pyszne ciasto . Czekoladowe blaty ciasta zwilżone czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem. Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej porzeczki ;) Składniki i wykonanie(...)składanie ciasta . - Blat ciasta czekoladowego nasączony kilkoma łyżkami ponczu - powidła śliwkowe - 1/4 masy śmietanowej - warstwa biszkoptów , z których każdy moczymy kilka sekund w nasączu - 2/4 masy śmietanowej - drugi blat ciasta czekoladowego nasączonego kilkoma łyżkami naszego ponczu - 1/4 masy śmietanowej - wierzch obsypujemy gorzkim kakao i/lub pokruszonymi biszkoptami. Tak przygotowane ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin w lodówce
Malinowa KawiarenkaZapraszam :) Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150 g wiórek kokosowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować(...)warkocz z ciasta francuskiego. Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć. Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać . Białka ubić , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto. Z reszty ciasta francuskiego radełkiem wyciąć paseczki i układać na serze w formie krateczki. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 / 50 minut , cisto ma być
Sama słodycz i szczypta chililekko w zamrażarce. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze pergaminowym, przełożyć do formy prostokątnej (40cm x 25cm) lub tortownicy (32 cm). Forma musi być ciastem dokładnie wyłożona - spód i brzegi formy do samej góry. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego półtłustego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 żółtek; 10 białek +2 co pozostały od ciasta(...)końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ( 175 o C ). Piec około 1 godzinę i 15 minut. Sernik jest dosyć wysoki. Jeżeli
In my kitchenJakiś czas temu zamieściłam przepis na tartę z pieczarkami , dziś zapraszam na pyszną tartę ze szparagami. Ich wspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :) Składniki (na formę(...)odcedzić i pokroić w kostkę. W drugiej miseczce roztrzepać jajka razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy. Tymianek umyć, oderwać listki i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Szparagi ułożyć na cieście, posypać pokrojonymi pomidorami i cebulą. Zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta
Domowa Cookierenka Agisztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche - pianka wiśniowa - ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego
kruche babeczkiCukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła(...)mielimy i łączymy z resztą składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm. Wzdłuż dłuższego boku, na połowę ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy druga połową, dociskamy. Ja ćwiartkę ciasta pokryłam masą serowa a druga masą makową, dosmaczoną skórką cytryny, cukrem i zagęszczoną mąką. Złożone ciasto tniemy nożem na ok. 12 pasków. Każdy pasek delikatnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej
Dzieje kuchennej Wiewiórywłoskie oraz olejek migdałowy. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe. Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy, aż będą sztywne. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia(...)koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze
Smak mojego domuszczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy od Was. Masa(...)cukrem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść razem. Oryginalny przepis sugeruje przełożenie masy do szprycy, ja jednak uważam, że masa jest za gęsta i wyciskanie ciasteczek byłoby zbyt ciężką pracą:), dlatego formuję z ciasta małe kuleczki - ok. 1 cm. Kulki okładać na blasze do pieczenia, a następnie za pomocą widelczyka deserowego odciskać w nich wgłębienia. Piec przez
KUCHARNIAwygląd. Kolory Smerfetki bardzo zachęcają do zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również dzieci. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy. Przepis pochodzi ze strony" Bernika mój(...)zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę. Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Następnie na ciasto wykładamy drugą masę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie rozpuszczamy galaretki w 400 ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie już zcięta
Krakowskie smaki Anidodajemy po żółtku. Masa powinna być pulchna, dobrze ubita. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem (partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy(...)wody. Zarobioną mąkę łączymy z musem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 36% 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki masy krówkowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego W misie umieszczamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami śmietanę, sok z cytryny, masę krówkową
Raj dla PodniebieniaPachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa(...)wrzenia, ale nie gotować! 3. Masa śmietanowa Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Składanie ciasta Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami
Szalona Kuchnia Ewelinyużyte serki homogenizowane, albo jednak zbyt mała ilość cukru pudru do smaku? Ciasto jednak zostało pochwalone i zjedzone w całości, więc pomimo potknięć, nie było wcale aż tak złe. Dam mu szansę i spróbuję zrobić kiedyś raz jeszcze, bo spód z sucharków i nutelli oraz masa truskawkowa z pewnością na to zasługują;) Spód: 1 opakowanie sucharów 1 duży słoik nutelli(...)Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym*. Masę truskawkową wylewamy na masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Uwagi: Miałam 600 g słoiczek nutelli, ale wykorzystałam mniej więcej 2/3 z niego (uznałam, że nie ma potrzeby dawać całego słoiczka, gdyż
Smaki Na Talerzu