stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając(...)garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję
Pobite gary Barbaryktóra by się nie skusiła na kawałek. Ale uwaga! Ciasto bardzo wciąga!😃 foremka 24x24cm Spód: 250g herbatników, 150g masła lub margaryny. Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym. 24x24cm. Odstawić. Masa: 250ml śmietanki 30% lub 36%, 500 g serka(...)wymieszać wraz z masą. Wyłożyć na przygotowany spód. Równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki. Polewa: 400g masy krówkowej (kajmaku), orzeszki do posypania lub starta czekolada. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Można posypać np. posiekanymi orzechami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, jednak wyjąć ciasto z lodówki 30-60 minut przed podaniem. Źródło: Kuchnia pod wulkanem
Z miłości do słodkościPierwszy raz robiłam ciasto z masą z dodatkiem soku typu kubuś..przepisów na to ciasta w necie jest sporo..ja zrobiłam je po swojemu.. kolor masy zależy od smaku soku.. Biszkopt 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa "kubusiowa" 3 szkl. soku Kubuś 1 szkl
Moje domowe kucharzenieOlej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco wody. Następnie zawijamy w woreczek i umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie fasolkę myjemy(...)umieszczamy w miseczce jajka, śmietanę, starty na małych oczkach ser oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy obficie pieprzem, trochę mniej solą i mieszamy całość. Na ciasto wykładamy fasolkę, na to kurczaka, a na końcu wylewamy delikatnie jajeczną masę. Pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Smacznego
Kolizje Smakówdrugiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około 40-45 minut. U mnie ciasta upiekły się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty(...)Następnie do ciepłej masy dodać margarynę i miksować, aż się rozpuści. Wystudzone ciasto pokroić na kromki, smarować ciepłą masą i układać na przemian jasne i ciemne. Gotowe ciasto posmarować z wierzchu pozostałą masą. Na koniec polać polewą czekoladową. Polewa: 100 g. margaryny 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka szczypta mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku
Agusiowe smakołykipiec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C. Ciasto miodowe: Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Drugą część wyłożyć na dno blachy(...)orzechowa: Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor. Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać
talerz przyjemnościDodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Jeden blat wkładamy do foremki, smarujemy masą kajmakową, na niej układamy krakersy, jeden obok drugiego, lekko dociskając. Na krakersach znów rozsmarować(...)masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami. Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku, 200 ml mleka, 50 g cukru brązowego(...)rodzynek sułtańskich, 50 g żurawiny, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 jajko, ciasto, biała masa: 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru białego
Moniki Smakołykibiałego 1 jajko cynamon PRZYGOTOWANIE: Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiugniatamy masę ok. 5 minut. Zostawiamy ciasto w misce na 8 minut i ponownie ugniatamy 5 minut. Powinna nam się zrobić taka typowa sprężysta jak plastelina masa. Miskę, w której wyrabialiśmy ciasto smarujemy delikatnie masłem, wkładamy wyrobioną masę, przykrywamy szmatką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem
upichconawanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa serowa: Twaróg wymieszać łyżką z jajkiem i cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie wymieszać. Truskawki obrać(...)szypułek pokroić w kostkę. Kruszonka: Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut
Wanilia i KardamonCiasto: 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki pszennej Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Masa(...)miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło
Cynamonowe szczęściepiec w Święta to podrzucę przepis :) W oryginale biszkoptu nie przekrawa się ,ale mi wydawało się, że biszkopt jest dość wysoki, a masy serowej sporo, to podzieliłam to na kolejne warstwy. Ciasto bardzo dobre. Polecam. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)zrobić piankę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać tężącą galaretkę. Delikatnie wymieszać. 4. Przełożyć ciasto: 1/2 biszkoptu - 1/2 masy serowej - 1/2 biszkoptu - 1/2 masy serowej - pianka. 5. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia się warstw. 6. Przed podaniem wierzch oprószyć gorzkim kakao lub tartą czekoladą. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Anipapieru. Wysypałam fasolkę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Kiedy ciasto się zarumieniło wyjęłam z piekarnika i odstawiłam, żeby całkowicie przestygło. Wystudzone ciasto posmarowałam cienką warstwą dżemu truskawkowego i wyłożyłam masę rabarbarową. Na wierzchu ułożyłam kratkę z wyciętych paseczków ciasta a pomiędzy nimi posypałam(...)rozdrobnione migdały. Blaszkę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego (do 180 ° C) piekarnika na około 45 minut. Wyjęłam kiedy kratka na cieście nabrała złocistego koloru. Po wystudzeniu, masa się świetnie zestaliła i ciasto bardzo łatwo dało się kroić. Ciasto nie jest ani kwaśne, ani za słodkie. Smak wyważony, dokładnie taki jaki chciałam. Pyszne, wilgotne.... Piekliście
Kuchnia u Krysiprzepis na bajaderkę pochodzi z serwisu Mojeciasto.pl czyli z margaryny Kasi. Wychodzi naprawdę smaczne. Polecam ciasto: 250 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko(...)kąpieli wodnej. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, mocno dociskając. Czekoladę połamać i powoli podgrzewać ze śmietanką do całkowitego rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto się "zawiąże
Jadło i czytadło