ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:230/3191)

Tarta z borówkami, z brusznicami 151

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjąc odstawić do ostygnięcia. Borówki wymieszać z cukrem. Jajka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z borówkami. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę z borówkami. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim borówki. Docisnąć brzegi do upieczonego ciasta. Ponakłuwać widelcem. Posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

królestwo garów
Kakaowe maseczki karnawałowe (Maschere di carnevale di pasta frolla al cacao) 116

codette colorate PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę miksujemy z twardym masłem. Dodajemy cukier puder, kakao w proszku, ziarenka z laski wanilii oraz żółtka.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy

La grande e la piccola cuoca
Mini pizze z oliwkami i serem fetta 155

letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką elastyczną masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę oskrobać, pokroić w piórka i obsmażyć na gorącej patelni z odrobiną oleju. Cebulka

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka cynamonowo-miodowe (Biscotti al miele e cannella) 150

cucchiaino di lievito vanigliato PRZYGOTOWANIE Miksujemy miękkie masło pokrojone w kostkę. mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miód, cukier waniliowy oraz cynamon. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek

La grande e la piccola cuoca
Girlanda z imbirowych ciasteczek (Ghirlanda di biscotti di zenzero) 133

proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałką muszkatałową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz jajko.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka

La grande e la piccola cuoca
Buchty z powidłami śliwkowymi i jagodami. Pieczone pączki 150

miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone cienkie plasterki i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko do naczynia miksującego, temp 37 C, obroty 1, czas 1 minuta – dodać drożdże

Kuchnia Pokoleń
Marysieńka 210

Ciasto Marysieńka to połączenie biszkoptu , ciasta orzechowego i masy budyniowej. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości tak nie jest. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne ciasta,  które Wam polecam. Np. ciasto cappuccino  , które jest rewelacyjne. Biszkopt kakaowy 7 jajek 1 szklanka  cukru 5 łyżek(...)stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa  100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka

O kuchni z uczuciem
Sernik czekoladowy 233

szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem. Blaszkę (23x33) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy część ciemnego ciasta, następnie masę serową i resztę ciemnego ciasta. Delikatnie  mieszamy przy pomocy końcówki łyżki, widelca lub patyczkiem. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
domowe słomki ptysiowe 142

ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy małe paseczki. Posypujemy cukrem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
domowy groszek ptysiowy 128

ściągamy z ognia, dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy kuleczki. Pieczemy przez ok. 5 min. w 180 st. C zmniejszamy temp

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka kakaowe 159

miksujemy. Następnie dodajemy jajko i nadal miksujemy, powoli dodajemy połowę suchych składników i miksujemy na najwyższych obrotach. Pozostałą część mąki dodajemy i wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość ok. 3-4 mm, wycinamy wzory np. choinki

Moniki Smakołyki
Tort Orzechowo czekoladowy z masą maślaną białą oraz czekoladową 170

szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka a raczej tyle ile przyjmie ciasto) pół szklanki zmielonych orzechów Masa czekoladowa: pół litra mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao  kostka masła cukier wg uznania Masa maślana: pół kostki masła  cukier

Pychotkaaa
Drożdżowy warkocz z kremem czekoladowym 150

sobą. Następnie dodać letnie mleko i 3/4 roztrzepanego jajka (pozostała część będzie potrzebna do posmarowania wierzchu surowego ciasta). Ręcznie lub za pomocą miksera ciasto wyrobić na gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym

Ugotować
Najlepsze Ciasto Marchewkowe 467

philadelphią do otrzymania gładkiej konsystencji kremu. Całkowicie ostudzone ciasto marchewkowe przekrawamy wzdłuż na dwie części. Dolną część smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy górnym krążkiem ciasta i wykładamy pozostałą część masy.  Wierzch ciasta oprószamy cynamonem. Moje posty

Słodka Strona
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa 156

serowe: Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), utrzeć razem z serem, cukrem, budyniem i jajkiem. Formę lekko natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć wszystkie boki ok. 1/3 ciasta. Wypełnić masą serową i pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania