czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier(...)waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową. Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy
Nastoletnie Wypiekanietortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Jedną puszkę mleczka kokosowego light(...)wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru (można dodać więcej cukru, zależy od upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i pokrojoną galaretkę kryształową. Masę wylać bezpośrednio na ciasto i wstawić do lodówki. Polewa truskawkowa : galaretkę truskawkową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodać zmiksowane truskawki. Wszystko połączyć i wylać na zastygnięte ciasto. Ciasto
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepoczątku szczyptę soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mieszamy ze sobą mielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie szpatułką. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut. Studzimy. Zimny biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy(...)otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Całą masę śmietanową rozprowadzamy na kremie orzechowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy odłożony krem orzechowy. Odstawiamy do schłodzenia. Wierzch dekorujemy polewą przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i śmietanki. Na zdjęciach ciasto krojone praktycznie tuż po przygotowaniu. Po schłodzeniu warstwy pięknie zastygają i ciasto prezentuje się dużo
Smaki Na Talerzurąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami). Krem: Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą. Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni (masa serowa powinna
KUCHNIA POLSKApodjąć się tego zadania. Nie ma co tu za wiele kombinować 😋, nie trzeba dobrze gotować 🍴, bo tylko grzyby 🍄🍄🍄 smażymy i z pozostałymi składnikami łączymy. Ciasto na formę przekładamy, masę na bazie sosu grzybowego🍄🍄🍄 na nie przelewamy, grzybów 🍄🍄🍄 dodajemy i tylko pieczemy ♨. To taka tarta ekspresowa ⏳, naprawdę smaczna 😄, mocno grzybowa 🍄🍄🍄. Polecam szczególnie tym, co za grzybami 🍄🍄🍄 przepadają(...)dolewamy śmietanki, dodajemy jajka, ser i za pomocą blendera dokładnie miksujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Masę przelewamy na ciasto, na wierz dokładamy grzyby. Wierzch posypujemy pieprzem. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę , temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 20 min. Smacznego
Moniki SmakołykiCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Kategoria: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon
kuchcikowniaszklanka mąki pszennej 5 jajek Margarynę i wodę umieszczamy w garnku, zagotowujemy mieszając przez 3 minuty. Dodajemy szklankę mąki, mieszamy (energicznie tak, aby ciasto się nie przypaliło), ciągle gotujemy przez około 1 minutę. Masa ma być gęsta, szklista, bezgrudkowa i odchodząca od brzegów garnka. Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy do ostudzenia. Do dobrze wystudzonej masy dodajemy jajka (pojedynczo!) i dobrze(...)masło i margarynę na puszystą, białą masę i stopniowo dodajemy budyń, cały czas mieszając. Na spód naszej karpatki wybieramy ciasto, które jest mniej „wybrzuszone”. Rozprowadzamy na nim masę i przykrywamy drugim ciastem. Górę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą miodową. Kolejno dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masą miodowej i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy(...)grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.Piekarnik nagrzewamy do 180°C.Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy nie dłużej niż 10 min.Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową.Przepis
Moniki Smakołykiprzykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko się połączą i nadal mieszając dodawać od czasu do czasu po łyżce roztopionego masła(...)sposób można uzyskać równą ilość farszu w przygotowywanych rogalach. Masę nakładać dość grubo rozpoczynając od podstawy trójkątów. Podstawę trójkąta zawinąć na 2-3 cm, przykrywając część masy. Zawinięte ciasto naciąć po środku dość głęboko. Jeżeli podstawa trójkąta została zawinięta na 3 cm, nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać
Ukojenie Podniebieniaprzykrywając ściereczką na ok. 15 min. 60g masła roztopić. Ma być płynne ale nie gorące. Jajko, żółtko i 60g cukru zmiksować na jasną gładką masę. Zmienić nakładki miksera na mieszadła do gęstego ciasta. Dodać mąkę, sól, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Rozpocząć mieszanie aż składniki lekko się połączą i nadal mieszając dodawać od czasu do czasu po łyżce roztopionego masła(...)sposób można uzyskać równą ilość farszu w przygotowywanych rogalach. Masę nakładać dość grubo rozpoczynając od podstawy trójkątów. Podstawę trójkąta zawinąć na 2-3 cm, przykrywając część masy. Zawinięte ciasto naciąć po środku dość głęboko. Jeżeli podstawa trójkąta została zawinięta na 3 cm, nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać
Ukojenie Podniebieniaczarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy(...)masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (do zgęstnienia kremu). Polewa
Słodka Stronaosobnym naczyniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy suche składniki energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu(...)zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkaubijać po jednym żółtku ,wodę i olej .Uważać ,aby piana nie opadła ,ubijamy krótko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy w dwóch częściach do ciasta mieszając masę delikatnie łyżką.Przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Przez około 20 minut .Odstawiamy do przestygnięcia. Profiterolki: ciasto Pół szklanki(...)gotowe do lodówki. Masa czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę
Ladylaura.proszkiem do pieczenia i kurkumą w osobnej misce następnie dodajemy ja do masy jajecznej wszystko razem łączymy na koniec dodając również olejek cytrynowy. Wylewamy masę na prostokątną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp. 190*C przez około 20-30 minut Czekoladę kasztanek rozdrabniamy w malakserze bądź drobno siekamy. Rozpuszczamy żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej(...)wrzącej wodzie żelatynę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajmy łyżkę cukru pudru i startą skórkę z cytryny, a do drugiej masy dodajemy posiekaną czekoladę kasztanek. Ciasto składamy najpierw wylewając masę z czekoladą, a następnie masę cytrynową :) A tak swoją drogą znaliście już te ciasto
W Moim Magicznym Domugalaretce. Następnie wyłożyć białą masę śmietanową. Całość wstawić do lodówki, aby masy lekko stężały (na ok. pół godziny). Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na sztywniejącej masie śmietanowej. Wszystko zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przez(...)kilka godzin (najlepiej przez noc). * Żelatyna nie jest konieczna, można zmniejszyć ilość śmietany, wtedy masa będzie gęstsza i sztywniejsza. Ja robiłam większą porcję, którą dodatkowo przewoziłam więc wolałam masę dodatkowo usztywnić. * Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, podobnej do TEJ-KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie