ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:213/3191)

Makowiec 355

Ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa(...)cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy  rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. CFiled under: Ciasta, Ciasto drożdżowe, Sezon

kuchcikownia
Fit sernik na jogurcie 130

soli   Przygotowanie Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy przez ok 8 minut w 180 C. Następnie wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Resztę składników miksujemy(...)gwałtowną zmianę temp powinien nie opaść zbyt radykalnie. [caption id="attachment_8081" align="aligncenter" width="1024"] Fit sernik na jogurcie[/caption]   Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta: Ciasto Z Masą Budyniową I Musem Truskawkowym Bez Mąki – Dietetyczne Ciasto (192 Kcal) Lekki Sernik Z Chia Na Bananowym Spodzie Jagielnik Na Zimno Z Truskawkami Sernik Na Zimno Z Melonem (210 Kcal

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowiec 420

Pyszne cytrynowe, orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i bitą śmietaną . Ciasto pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji , ja jednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarnisteCzas pieczenia:  około 30 min                    Temperatura pieczenia:  170 °C          Wielkość formy(...)kremówki2/3 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/3 szkl  wody)Dodatki1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie)2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie  herbatniki pełnoziarniste) Masa cytrynowa Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka,mąkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort makowy z masą budyniową 264

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :)   u mnie polewa czekoladowa

Kulinarna (nie)codzienność
Babka pomarańczowa 162

Świetna! Jest zadziwiająco wilgotna - utrzymuje świeżość przez kilka dni, a do tego ten pomarańczowy aromat...! W związku z tym, że mój kochany mąż najchętniej jadłby tylko ciasta z masą kajmakową lub babki dziś wpis z kolejną babką. Może sprawdzić się na święta, ale także do codziennej kawki czy herbatki. Gorąco polecam! Dla kogo: dla kochających cytrusy dla szukających ciasta długo(...)sztuki) szczypta soli Składniki na dekoracje: 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki soku z pomarańczy kandyzowana skórka pomarańczowa lub skórka otarta z pomarańczy  Wykonanie ciasta: Zmiksować miękkie masło wraz z cukrem - masa ma stać się puszysta. Dodawać jajka cały czas miksując. Na przemian dodawać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) z sokiem pomarańczowym. Dodać ekstrakt

Mania Wypiekania
Sernik z serków homogenizowanych 694

szklanki mąki ¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 żółtka Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki razem wyrabiamy tak jak kruszonkę. Całość dzielimy na części: 2/3 i 1/3. Składniki [masa serowa]: 650 g serków homogenizowanych waniliowych 0,5 szklanki cukru ½ kostki stopionej i przestudzonej margaryny 1 budyń waniliowy 3 białka ubite na sztywno(...)boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy zanim pokroimy ciasto

psgotujemy
Izaura- sernik na murzynku 243

rozpuszczonego masła 1,5 szklanki cukru 1 torebka budyniu śmietankowego (40 g) łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny dodatkowo: 2 łyżki kokosu  Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę(...)dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone masło.  Dno i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 3/4 ciasta kakaowego, na to masę serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić.  Odłożoną polewę kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik królewski bez laktozy 321

składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot. Robimy masę serową. Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę(...)tortownicy- nie zapominajmy o podniesieniu brzegów tortownicy za pomocą papieru do pieczenia. Unikniemy stresu, związanego z "być może mi sernik wykipi". Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, rozkładamy ją równo za pmocą łopatki, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek pomarańczowy 381

Mazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak(...)koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut) - gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać płatki migdałowe i wymieszać - na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać - wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów Mazurek pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej cukru niż w przepisie na mazurek czekoladowy , gdyż

Smakołyki Bereniki
Ciasto cappuccino z wiśniami 218

rozpuszczoną w jednej łyżce wody, wszystko zmiksować, stale miksując dodawać stopniowo żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do formy 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec przez ok.25-30 minut, do suchego patyczka, upieczone i lekko przestudzone ciasto(...)pół, jedną połowę miksujemy z serkiem mascarpone, drugą zostawiamy na wierzch. Na pierwszą część ciasta nakładamy wiśnie, można też delikatnie nasączyć sokiem z wiśni, na to nakładamy masę cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, znów lekko nasączamy i nakładamy bitą śmietanę, całość posypujemy kawą cappuccino, ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone

KUCHNIA POLSKA
Tarta z jabłkami w masie śmietankowej 125

dodając 1 żółtko, 2 całe jajka, 2 łyżki cukru i całość krótko wymieszaj mikserem. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob pestki, a następnie przełóż je do masy i wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość cienki placek. Wysmaruj foremkę masłem lub spryskaj spray'em. Nawiń ciasto na wałek i przełóż delikatnie do formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze(...)kawałki, które wystają. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty. Na wierzchu ciasta poukładaj cząstki jabłek w wachlarz i posyp 2 łyżkami cukru. Na tak przygotowaną tartę wylej masę śmietankową. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 25 minut. Po tym czasie posyp tartę

MyCookBook.pl
Knedle ze śliwkami 119

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie, odcedzamy ugotowane ziemniaki. Póki są jeszcze gorące solimy do smaku i tłuczemy je w garnku drewnianą pałką (taką do ucierania masy do ciasta – wprawdzie nie robię ucieranych mas, ale pałka ostała się chyba z czasów studenckich ). Jeśli macie praskę do ziemniaków, to też można użyć Przekładamy ciepłe ziemniaki do dużej miski

Lamarida.pl
Śmietanowiec z musem arbuzowym i herbatnikami 476

pieczenia, Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około(...)arbuza usuwam pestki. Owoc miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto. Wyrównuję. 3. Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję

Tradycyjna kuchnia Kasi