ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:213/3191)

Ciasteczka bananowe z czekoladą białą, mleczną i gorzką 136

posiekanej czekolady białej, mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko  i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto.  Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby: Kulkę ciasta wkładamy

Chocolate Muffin Blog
Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi 177

brazylijskie siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy je do ciepłego masła, żółtek oraz cukru, następnie dodajemy mąkę i cukier waniliowy Delecta ; - wszystkie składniki mieszamy, aż masa będzie dokładnie połączona i gładka. Przygotowanie ostateczne: - zimne ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na okrągłą formę (która uprzednio należy wysmarować masłem); - ciasto musi być również(...)rozprowadzone na boki – owsiane ciasto jest specyficzne i nie tak elastyczne jak pszenne, dlatego może dość się urywać, ale zawsze urwane części należy dopasować i dokleić rękoma; - na ciasto nakładamy masę migdałową, a na nią układamy pokrojone w plasterki gruszki i jabłka – całość posypujemy delikatnie cynamonem; - tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut, najlepiej

MintTaste
Tort dyniowy 153

lubię piec i gotować, tak z tortami od zawsze miałam problem. Z tortami, a raczej z ich upiększaniem;) bo spod mojej ręki piękne to one nie wychodzą;) Rozprowadzanie wszelakich mas po bokach tortu zawsze było moją zmorą. Ludzie, jak Wy to robicie tak równo?!;) Ten jest jednak wyjątkowy. Wyjątkowo smaczny i aż żal byłoby nie podzielić się przepisem dalej. Recepturę(...)pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy energicznie do połączenia (około 2 minuty). Następnie dodajemy kremówkę, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy sól oraz przyprawy. Studzimy. Ciasto dyniowe kroimy na trzy blaty. Przekładamy je masą serową. Boki tortu również dekorujemy serową masą. Rant dekorujemy gęstym, zimnym karmelem. Oprószamy delikatnie cynamonem

Smaki Na Talerzu
sernik z jabłkami 191

białka 125 ml oleju 1 szklanka cukru pudru dodatkowo: słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, budynie(...)wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Spód podpiec w 200*C przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec 35 minut w 170*C. Na sernik wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort urodzinowy 129

wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem  wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze(...)układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość wstawiam na noc do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
KARPATKA 555

rady zjeść!!! Takie numery tylko w PRL'u!  😉🙈🙉🙊 A co do samego ciasta jest banalnie proste do zrobienia, trzeba tylko wykazać się odrobiną cierpliwości, ponieważ zarówno sama masa na ciasto, jaki i budyń, muszą porządnie ostygnąć. Ciasto smakuje najlepiej po całej nocy w lodówce... Ale jeśli nie  będziecie mogli wytrzymać, już po 2-3 godzinach nadaje się(...)palnika i zacznij ucierać całość na gładką, bezgrudkową masę. Masa zrobi się szklista i musi zacząć odchodzić od brzegów garnka. Pozostaw masę do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie wbij kolejno po jednym jajku i zmiksuj ciasto dokładnie po każdym jego dodaniu. Ciasto ma być klejące, gładkie i bez grudek. Następnie podziel je na dwie części . Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek a’la Twix 194

zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą. Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was też tak będzie(...)cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy. Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy. Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową. Wkładamy całość wkładamy do lodówki na 15 minut. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję masło. Całość łączę

Ciasta z tradycjami
Sernik gotowany na miodowych plackach 281

białego sera 200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy  3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo:  1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy   Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut(...)przypaliła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.   Smacznego

Salonik smaków
Makowiec z jabłkami 456

Małeckiego. Kiedy tylko się z nim  zapoznałam ( z przepisem oczywiście, nie z panem Małeckim ;), wiedziałam, że będzie to niezwykle smaczny makowiec :). No bo czyż połączenie kruchego orzechowego ciasta i masy makowej bogatej w bakalie może nie posmakować? ;). Dodatek jabłek natomiast, to pomysł absolutnie świetny - dzięki nim masa makowa jest niesamowicie wilgotna i pozostaje taka przez cały czas. Makowiec jest(...)rodzynkami, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać ją do makowo - jabłkowej masy.  Na wystudzony kruchy spód wyłożyć przygotowaną masę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta lub - w przypadku kruszonki - równomiernie ją wysypać.  Piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut. Upieczony i wystudzony makowiec można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Ciasto brzoskwiniowe. 252

szklanki wody wymieszać budynie. Gdy cukier się rozpuści i woda zagotuje, wlać rozpuszczony budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto). Gdy budyń całkowicie wystygnie utrzeć masło na puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce budyń cały czas miksując.   Ciasto: Oddzielić żółtka od białek(...)Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń. Następnie wyłożyć na nie masę budyniową. Włożyć do lodówki. Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła. Pianka: Galaretkę rozpuścić

W kuchni u Moniki
,,Ciasto z melonem’’ 399

melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek

Podróż w kulinaria
CIASTO PAWIANA 189

Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do przestudzenia. Śnieżki ubijamy razem z mlekiem na sztywno. Dolewamy zimną galaretkę i dobrze ubijamy. Masę równo wykładamy(...)masę serową. Na tarce ścieramy czekoladę. Ciasto dobrze schładzamy. Jeśli użyjemy śmietany 30%, należy galaretkę pomarańczową rozpuścić w połowie szklanki wody. Ubić śmietanę z cukrem pudrem do smaku na sztywno, dodać lekko tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę serową i posypać czekoladą. Schłodzić. Smacznego

Pani na deser
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 565

Ciasto pozytywnie zaskakujące. Niby proste, niewyszukane, a jednak pyszne. W kategorii tych w miarę prostych i szybkich ląduje u mnie na dość wysokiej pozycji. Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe(...)można zwiększyć do dwóch, wówczas owoców w masie będzie więcej, jak i sama masa będzie bardziej ananasowa, bo zrobiona na większej ilości syropu. Ja wykorzystałam jedną puszkę – syropu uzbierała się 1 pełna szklanka. Ananasa warto też pokroić jak najdrobniej, by ładnie prezentował się w cieście i nie szarpał się podczas krojenia ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 170

pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek i    okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach.    Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma.   Składniki: ciasto na formę(...)kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej

Moniki Smakołyki
Ciasto mojego dzieciństwa - truskawkowe 353

blaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy zabrać się za masę. Składniki na masę ok. 0,7 kg truskawek (można dodać więcej(...)mniej jak kto lubi) 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Masło ucieramy z cukrem. Po utarciu dodajemy stopniowo truskawki i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę. Następnie wyjmujemy ciasto, przecinamy na 2 blaty (możemy przeciąć na 3 blaty i wtedy 2 razy przekładamy masą) Na 1 blat nakładamy całą masę, przykrywamy 2 blatem. Wstawiamy do lodówki

Ptasia Kuchnia

Proponowane wyszukiwania