zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa: 1 litr jogurtu naturalnego typu greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)budynie w proszku - w razie konieczności można dosłodzić. Dosypać wiórki i delikatnie je wmieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę i też wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto musi być chłodne). Na górze masy powtykać borówki. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec
Kubki smakuSmaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka(...)kajmak i kakao, a na koniec wlaj rozpuszczoną żelatynę. W innym naczyniu ubij śmietanę na sztywną pianę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę wylej na nasączone ciasto, wyrównaj i chłódź w lodówce ok. 3 – 4 godziny. Przed podaniem ciasto można ozdobić starta gorzką czekoladą, posypką etc. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćSmaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka(...)kajmak i kakao, a na koniec wlaj rozpuszczoną żelatynę. W innym naczyniu ubij śmietanę na sztywną pianę. Za pomocą łopatki delikatnie wmieszaj ją do masy jogurtowej. Gotową masę wylej na nasączone ciasto, wyrównaj i chłódź w lodówce ok. 3 – 4 godziny. Przed podaniem ciasto można ozdobić starta gorzką czekoladą, posypką etc. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćwanilinowym. Następnie dodać jajka, najlepiej jedno po drugim (nie wszystkie naraz). Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao połączyć, przesiać przez sito i dodać do ucieranej masy. Całość porządnie zmiksować. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek(...)ubić na sztywno. Dodać do niej śmietan fix. Ostrożnie do śmietany dodawać utarty ser i dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać do masy. Masą przełożyć przecięte ciasto. POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na wolnym ogniu. Trochę przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę
Gotuję Testujęmąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinkę do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Masa serowa: Twaróg rozetrzeć z pozostałymi składnikami. Wyrośnięte ciasto krótko(...)zagnieść. Podzielić na 2-3 części, by ułatwić sobie pracę. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty o boku ok. 9 cm. Na każdy kwadracik nałożyć odrobinę masy serowej. Rogi ciasta dobrze zlepić ze sobą (coś na wzór koperty), by podczas pieczenia bułeczki się nie otwarły. Uformowane bułeczki umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem
Nastoletnie Wypiekaniesezonie jabłkowym nie może u nas zabraknąć tego ciasta! To było jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam i tak już u nas zostało:)) Zawsze jesienią je piekę. Wtedy tez smakuje najlepiej! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, choć gdy robiłam je po raz pierwszy to pamiętam jak zastanawiałam się czy to aby nie za trudne dla mnie;)) Biszkopt: 4 jajka(...)minut. Dodać kaszę oraz masło. Stale mieszając, smażyć, aż kasza się rozgotuje. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku. Ciepłą masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Schłodzić. Masa śmietanowa: 250g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, szklanka kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki soku z cytryny, 50g mlecznej czekolady
Z miłości do słodkościKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie(...)kilka minut. Gdy żelatyna napęcznieje zalać ją gorącym mlekiem, rozpuścić, wystudzić. Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser, a następnie rozpuszczoną w mleku żelatynę. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować
Praktyczna plpiekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę, a na nią wysyp część żurawiny. Te większe możesz przeciąć lub rozgnieść w palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż
Gotowanie to kochaniePrzepis na przepyszny makowiec śnieżny z bitą śmietaną i masą orzechową oraz makiem według przepisu siostry Anastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast. Biszkopt składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa I składniki: 25 dag maku mielonego 10 dag cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek(...)wody. Śmietanę ubić z cukrem, dodając letnia żelatynę. Wymieszać. Masa III Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa I - masa II - masa III Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
PychotkaaaBardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w połączeniu z masą grysikową daje bardzo ciekawy efekt końcowy. Składniki Ciasto czekoladowe: 15 dkg margaryny 15 dkg cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa grysikowa: 2 szklanki mleka 4 łyżki grysiku (kaszy manny) 20 dkg margaryny 1 szklanka cukru pudru(...)temp.180 stopni. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kaszą manną i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ścieramy czekoladę. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkimojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ-KLIK ) Masa budyniowo-gruszkowa 4 żółtka(...)rozmieszać dokładnie i wlać do gorącego soku. Mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gruszki pokroić w nieduże kawałki. Dodać do masy i całość pozostawić do wystudzenia. Przegotować ciasto: połowa biszkoptu, masa budyniowa z gruszkami, druga połowa biszkoptu z wyciętymi serduszkami. Gdy galaretka będzie tężejąca wlać ją delikatnie do wyciętych serc. Włożyć do lodówki (najlepiej na noc), żeby wszytko ładnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieStudzimy-żelatyna musi być płynna ale zimna. śmietankę 30 % ubijamy chwilę-tak by się napuszyła ale nie była całkowicie sztywna, dodajemy serek i na koniec żelatynę. Odkładamy troszeczkę masy do polania ciasta a do reszty dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy delikatnie i wykładamy masę na spód biszkopta. Następnie przykrywamy drugim spodem, i smarujemy odłożoną częścią masy. Wstawiamy do lodówki(...)całkowitego stężenia i gotowe :-) Ciasto wygląda ślicznie, wiosennie, kolorowo. Po przekrojeniu w masie błyszczą się galaretkowe kryształki-stąd jego nazwa. Polecam, jest leciutkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodaję na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera białego - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 jajo(...)mielimy. Jajo ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody. Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem
Apetyczna babeczkaWszystkie składniki na ciasto wrzucić do jednej miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Wlewać nado foremki silikonowej. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasta przygotować pierwszą warstwę masy: sernik. Żelatynę(...)zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Letnią żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo-serkowo-mlecznej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas.Przygotowaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na ok 1h do stężenia. Po tym czasie wierzch sernika udekorować truskawkami i galaretką. Oby smakowało:) Malinowe Zacisze
MarciochaKucharzyczas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek. Ciasto wlac do foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C do ok. 45 minut. Masa smietankowa: Masło utrzec z cukrem(...)należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej) Dodac śmietanę, dokładnie połączyc. Ciasto orzechowo- serowe: Ostudzone ciasto orzechowe przekroic wzdłuż. Na jednym płacie ciasta rozsmarowac połowę masy. Przykryc ciastem serowym. Posmarowac pozostałą masą. Przykryc drugim płatem ciastem. Udekorowac polewą czekoladową ( klik ) i zmiksowanymi orzechami
Słodkości i nie tylko