sera białego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) wiórki kokosowe do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy gotową masę makową z puszki, dodajemy miękkie masło, żółtka i jajka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy wyłożonej papierem(...)cukrem oraz jajkami, w trakcie ucierania wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C. Upieczone ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi
Smakowite DaniaKarpatka to najlepsze ciasto na świecie. Ciasto ptysiowe, lekkie, delikatnie chrupiące i masa karpatkowa - budyniowa mocno maślana. Zawsze się bałam, że te Karpaty mi nie wyrosną, ale nie było się czego bać, w minionym tygodniu upiekłam już trzy, wszystkie wyrośnięte. Mniam! Proporcje na blachę 20x21cm. Na blaszce 30x30-35cm proponuję zwiększyć proporcje do 5 jajek. 2 jajka 2/5 szklanki wody(...)szybkim ruchem wlać do niego mleko z mąkami i mieszając ugotować gęsty budyń. Pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać ostudzony budyń. Gotową masą przełożyć upieczone placki i włożyć ciasto na chwilę do lodówki (ok. 2 godziny). Przed skrojeniem posypać cukrem pudrem. marcelina
Czerwony GupikMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z szklanką wody. Dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą malaksera na najniższych obrotach do uzyskania kremowej masy. 4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej porcji dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. 5. Tortownicę ( 22 cm ) wyłożyć papierem(...)pieczenia. 6. Nakładać na środek tortownicy na przemiennie 2 łyżki ciemnego ciasta i 2 łyżki jasnego ciasta, aż do wyczerpania masy. 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół i piec ok 60 min, do suchego patyczka. 8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i wyjąć z blaszki, ewent. posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Atlas Smakówcukier waniliowy Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania, dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę (20 x 20 cm). Piec ok.30 min w 180 st. C. Składniki na krem : 2 szkl. mleka 250 g margaryny(...)drylowanych wiśni 1 szkl. płatków kukurydzianych lekko rozdrobnionych Na ciasto umieszczone w blaszce wyłożyć wiśnie, następnie krem i całość posypać płatkami kukurydzianymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby masa zastygła. Ciasto najlepiej spożyć w dzień po przygotowaniu, gdyż później płatki stają się "gumowe". Smacznego
Banana Smilesrozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy(...)minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta. Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki). Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkipasują. Cytrynowe ciasto budyniowe przypomina magic cake , choć sposób pieczenia jest zupełnie inny. Faktem jest jednak, że i to ciasto podczas pieczenia dzieli się na dwie warstwy. Spód ciasta do budyniowa masa, a wierzch miękkie ciasto biszkoptowe. To ciasto to typowe ciasto do nabierania łyżką. Oczywiście na upartego można je pokroić na kawałki. Ciasto jest jest naprawdę smaczne. Posypałam(...)masłem. Następnie dodaj mleko, sok z cytryny, skórkę i wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj trzepaczką. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj z masą. Wylej masę do natłuszczonej formy i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut. Pokrój migdały w słupki i zrumień na suchej patelni. Posyp ciasto migdałami i oprósz cukrem pudrem do dekoracji. Nałóż ciasto
codojedzeniamasła, 2 łyżki miodu, 5 łyżek cukru. Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła(...)zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze.Odstawić na całą noc.Źródło: Moje Wypieki
Z miłości do słodkościcukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy(...)połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Ciasto smarujemy konfiturą cytrynową i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut/180 stopni, nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika. Chwilę przed upływem czasu wypieku sernika ubijamy białka
MamaOskarkamasłem i cukrami. W pozostałej szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Letnią masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem oraz nasionami wanilii. Wyłożyć na krem
Z miłości do słodkościBardzo lubię to ciasto i przygotowuję je kilka razy w roku, z różnymi owocami. Na blogu jest już to ciasto w wersji z brzoskwiniami, i w tej kombinacji smakowej jest ono równie pyszne. W sezonie na truskawki nie można go nie przygotować właśnie z nimi. Spróbujcie, jestem pewna, że Wam zasmakuje. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków(...)wody. Odstawiamy do stężenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Do masy wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 21×32cm, może być troszkę mniejsza). Pieczemy
Smaki Na Talerzumieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Jogurt i krem orzechowy: Składniki miksujemy razem. Truskawki kroimy
Kucharzycamałym ogniu W garnuszku ze szklanką mleka rozmieszałam budyń i mąkę ziemniaczaną, wlałam do masy serowej i ciągle mieszając zagotowałam Po wystudzeniu ( ale nie całkowitym ), masę ostrożnie przelałam dużą łyżką na wystudzone ciasto, udekorowałam. Pozostawiałam do zupełnego zastygnięcia. Moje uwagi : Ciasto należy upiec w takiej foremce by masę serową można było całkowicie przelać na ciasto. Moja foremka była za mała(...)błąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche i do końca suche
Proste Potrawycukier ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Wystudzone ciasto przekroić na pół(...)mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.kremDo dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję w 1/4 szklanki wody.Następnie jedną porcję żelatyny
Mix smakumisie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej
Garniec Magaliemisie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej
Garniec Magalie