ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:210/3191)

Indyjskie chlebki naan 212

odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsyp wszystkie składniki oprócz dodatków do podania, a następnie wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto na jednolitą, nieklejącą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei (może to być wynikiem konsystencji jogurtu), dodaj więcej mąki. Ciasto po zagnieceniu odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką

nietylkopasta.pl
Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 106

masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.   Rozwałkuj placek o grubości kilku milimetrów

kuron.com.pl
Szybkie ciasto bananowe 199

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kebab 134

łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do tego resztę wody, sól, drożdże i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy jednolitą masę, odkładamy ciasto na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy 4-5 kulek, które wałkujemy delikatnie niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki. Pity odstawiamy jeszcze na 20-25 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTECZKA (V) 253

następnie dodajemy cukier. Do miski dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.  Całość zagniatamy na gładkie ciasto.  Z uzyskanej masy wyrabiamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego.  Tak przygotowane kulki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.  Smacznego

Emcia Pichci
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 2175

mąką.   Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Tak przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut

kuron.com.pl
Chleb z kaszą pęczak 171

tylko czekać. Wykonanie ręczne – Drożdże, cukier, sól rozmieszać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto jak każde ciasto drożdżowe na gładką masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba. Odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Najlepszy chleb tostowy 143

wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i rozpuszczone masło. Wszystko razem zagnieść jak każde drożdżowe ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi swoją objętość zagnieść ciasto jeszcze raz. Włożyć ciasto do naoliwionej formy i ponownie odstawić

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 161

jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g sera żółtego lub mozzarelli Przygotowanie: Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki. Za pomocą trzepaczki wymieszać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki. Małą chochelką nałożyć trochę ciasta i rozprowadzić je na rozgrzanej oraz uprzednio wysmarowanej olejem patelni (ja używam tej do naleśników i smaruję

Fabryka pomysłów
Kopytka z jogurtem greckim 131

ziemniaki mamy już ugotowane i wystudzone to zabieramy się do wyrabiania ciasta . Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy mąkę , jajka , jogurt grecki , oraz szczyptę soli , i wszystko bardzo dokładnie zagniatamy ciasto z masy ziemniaczanej , jeżeli mamy ciasto za rzadkie to dodajemy mąkę.  Jak już mamy zagniecione ciasto na kopytka , posypujemy stolnicę mąką i odcinamy kawałek i rolujemy na długi kawałek

Mój Smak
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 191

dole. Drożdże rozpuścić w w ciepłym mleku i wodzie, następnie wlać olej i dodać cukier, sól i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe ciasto na gładką, elastyczną masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią aluminiową. odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na kształt kuli, w środku powinno zostać grubsze. Przygotowanie nadzienia – na patelni

Kuchnia Pokoleń
pyszny sernik z malinami na kruszonce... 168

drobny, miękki to trzeba zmielić w maszynce tortownica 20 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i na dnie wyłożyć 3/4 ciasta, przyklepać do dna na ciasto wylać masę serową, dodać opłukane, obsuszone maliny i trochę zostawić do dekoracji, na masie serowej rozsypać resztę ciasta kruszonkowego piec w 180 C około 60 minut na 2 poziomie i grzanie

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy ekstrakt miętowy 146

postanowiłam sama sobie taki ekstrakt przygotować :) To nic trudnego, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki

Domowa Cookierenka Agi
Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem 126

kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min. (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką.  Ciasto po długości nacinamy nożem, wierzch

Moniki Smakołyki
Churros 249

garnka. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto będzie gęste.  Gorącą masę odstawić by lekko przestygła. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej do 180 stopni i wyciskać ciasto o długości 10-15 cm. Smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Przełożyć na papierowy ręcznik

pink envelope
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 173

równocześnie zagarniając mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zajęło mi trochę czasu, z krótkimi przerwami. Nie ma potrzeby się spieszyć. Jeśli ciasto jest(...)nadal niejednolite i suche, dodać więcej wody i tyle mąki, aby uzyskać gładkie ciasto o konsystencji ciasta plasta (supermiękka masa plastyczna). Na tym etapie ciasto jest jedwabiste i przyjemne w użyciu.Rozpłaszczyć ciasto rękoma i złożyć na trzy

Stare Gary
Tobołki z serem 196

pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej - wszystko razem połączyć do dodać do mąki. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie można przygotować rodzynki dodając do nich rum.Przygotowanie nadzienia serowego: twaróg przetrzeć przez sito. Następnie należy dodać jajko

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik z jabłkami i kruszonką 195

kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy).  1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka). Masa serowa: Twaróg(...)budyniem (proszkiem), mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i również miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem

Qchnia po prostu
miodownik piernikowy z masą budyniową 110

razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez ok. 10-12 min. składniki na wierzch orzechowy: 200 g orzechów włoskich, posiekanych(...)gładki krem. wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta smarujemy ok. 3 łyżkami powidła, wykładamy 1/2 cz masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem i pozostałą częścią masy. Przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto najlepiej przygotować trzy dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Jagodowa kostka 533

choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?;) Kruchy spód: 200 g mąki tortowej(...)wodzie. Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na galaretkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę

Smaki Na Talerzu
Malinowa chmurka 12775

temp. 190st. Ostudzić. Malinowa galaretka:   600g malin,  2 galaretki o smaku malinowym,  3 szklanki wrzątku. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła. Krem śmietanowy:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  laska wanilii,  3 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubić(...)sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu na cieście. Beza:   3 białka,  150g cukru,  2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego (użyłam Gellwe ),  40g płatków migdałowych. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem

Z miłości do słodkości
Sernik krówkowy 167

Pyszne ciasto na każdą okazję.  Domownicy uwielbiają ciasta z karmelem, więc ja postanowiłam upiec sernik z masą krówka. Przepis dostałam od znajomej :) Sernik krówkowy Składniki Kruche ciasto: żółtka jaj - 2 szt margaryna - 1/2 kost cukier - 3 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 3 łyżeczki tłuszcz do formy MASA SEROWA ser biały w kostkach(...)łyżce masy krówka.  Następnie do utartej masy dodawać po łyżce białego trzykrotnie zmielonego sera, dalej ucierać. Wybić jajka do masy, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć masę serową na ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 65 minut w 170stop.  Sernik można posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Ciasto z musem śliwkowym wg siostry Anastazji 283

Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła 200 g mąki 150 g cukru pudru 8 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 1/2 szkl. białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 100 g masła, roztopionego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus śliwkowy(...)łyżeczki żelatyny 100 g wiórków kokosowych cukier puder do smaku   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę*. Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy przez około 15-25 minut* w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Kremówka 336

jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche:           - 3 szkl mąki pszennej- 4 żółtka- pół szklanki cukru pudru-  łyżeczka proszku(...)spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo).  Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam czekoladą, rozpuszczoną ze śmietaną. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Nie jest za słodkie,  a jego wygląd – niech mówi za siebie

mojewypiekiinietylko
szarlotka z pianką 170

Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy i przekładamy do foremki (ok. 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Pozostałą cześć wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w zamrażalniku. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek (u mnie(...)białka z powyższych jajek 180 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca masa. wykonanie ciasta: Na podpieczony spód wykładamy równomiernie masę jabłkową, na nią ubite białka a na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałe schłodzone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem 193

bananów, gdyż nie będą one trzymały formy i nawet jeśli skropimy je sokiem z cytryny, będą miały ciemny kolor, a w smaku będą bardzo słodkie. Wygląd ciasta zależy również od rodzaju posiadanej masy krówkowej. Masę bardzo gęstą, należy delikatnie podgrzać, ale tylko tak, aby dała się rozsmarować na herbatnikach. Jeśli masa ma konsystencję, która daje się smarować to lepiej(...)krówka bez pieczenia z budyniem świetnie smakuje bez dodatków. Warto je jednak udekorować tartą gorzką czekoladą, która przełamuje słodycz bananów i płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ciasto z dodatkiem masy krówkowej może wydawać się bardzo słodkie, ale wcale tak nie jest, gdyż wszystkie składniki idealnie ją balansują. Ciasto zawsze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach, gdy brakuje pomysłu

Kuchcik gotuje
Jogurtowiec z musem truskawkowym 183

się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około(...)godziny. Truskawki zmiksować na puree, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia. Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 151

cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo                  250 g młodego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 surowe jajka 6 jajek ugotowanych na twardo(...)lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Płaty ciasta filo smarować oliwą i delikatnie układać jeden po drugim w formie. Pozostawić wystające w górę brzegi. Ostatni płat odłożyć. Wyłożyć na ciasto cienką warstwę masy szpinakowej. Ułożyć na niej obrane gotowane jajka w formie okręgu. Przykryć pozostałą częścią masy. Ostatni płat ciasta posmarować oliwą, złożyć na cztery i przykryć wierzch tarty. Wystające brzegi

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania