melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek
Podróż w kulinariaOdstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do przestudzenia. Śnieżki ubijamy razem z mlekiem na sztywno. Dolewamy zimną galaretkę i dobrze ubijamy. Masę równo wykładamy(...)masę serową. Na tarce ścieramy czekoladę. Ciasto dobrze schładzamy. Jeśli użyjemy śmietany 30%, należy galaretkę pomarańczową rozpuścić w połowie szklanki wody. Ubić śmietanę z cukrem pudrem do smaku na sztywno, dodać lekko tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę serową i posypać czekoladą. Schłodzić. Smacznego
Pani na deserCiasto pozytywnie zaskakujące. Niby proste, niewyszukane, a jednak pyszne. W kategorii tych w miarę prostych i szybkich ląduje u mnie na dość wysokiej pozycji. Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe(...)można zwiększyć do dwóch, wówczas owoców w masie będzie więcej, jak i sama masa będzie bardziej ananasowa, bo zrobiona na większej ilości syropu. Ja wykorzystałam jedną puszkę – syropu uzbierała się 1 pełna szklanka. Ananasa warto też pokroić jak najdrobniej, by ładnie prezentował się w cieście i nie szarpał się podczas krojenia ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzupomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek i okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach. Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. Składniki: ciasto na formę(...)kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy w 190 ° C ok. 30-35 min. na złoty kolor. Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej
Moniki Smakołykiblaszki (ja użyłam tortownicy). Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Gdy ciasto stygnie możemy zabrać się za masę. Składniki na masę ok. 0,7 kg truskawek (można dodać więcej(...)mniej jak kto lubi) 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła Masło ucieramy z cukrem. Po utarciu dodajemy stopniowo truskawki i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę. Następnie wyjmujemy ciasto, przecinamy na 2 blaty (możemy przeciąć na 3 blaty i wtedy 2 razy przekładamy masą) Na 1 blat nakładamy całą masę, przykrywamy 2 blatem. Wstawiamy do lodówki
Ptasia KuchniaCiasto "Fiona" to dziewczęcy odpowiednik ciasta "Shrek" będącego jednym z popularniejszych deserów w sieci. Ciasto "Fiona" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Wszystkie elementy ciasta reprezentują malinowy smak i różowy kolor któremu nie sposób się oprzeć(...)masę budyniową wykładamy delicje (galaretką do góry) a na nie wylewamy masę śmietanową. Umieszczamy w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy drugą galaretkę - studzimy. Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę. Chłodzimy do momentu całkowitego stężenia. Moje posty
Słodka StronaWierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1 szklanka cukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka(...)stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkamiDopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty
Proste PotrawyWarstwa kruchego ciasta, delikatna i kremowa warstwa serowa i słodkie borówki. Wszystko współgra ze sobą idealnie. Tarta smakuje najlepiej schłodzona, po nocy w lodówce. Składniki: 1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu Masa serowa: 300 g twarogu śmietankowego (użyłam serka waniliowego Delfiko) 150 ml mleka 120 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sok z 1/2 cytryny(...)cukru pudru zmiksuj na gładka masę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo resztę cukru pudru cały czas miksując. Ubite białka delikatnie połącz z masą serową. Schłodzone ciasto posyp bułka i wylej na nie masę serową. Wyrównaj powierzchnie i ułóż borówki. tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-35 minut. Tartę wystudź
Kuchnia bezglutenowaCiasto "Shrek" to jedno z popularniejszych deserów jakie znajdziemy w sieci. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście zielonemu kolorowi, który jest charakterystyczny dla znanego niemal wszystkim dzieciom bohatera. Ciasto "Shrek" cechuje kisielowo-budyniowa masa na bazie soku, krem śmietanowy stworzony na wzór ptasiego mleczka oraz wierzch stanowiący orzeźwiającą galaretkę. We wnętrzu ciasta znajdziemy delicje szampańskie, natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi(...)masę budyniową wykładamy delicje (galaretką do góry) a na nie wylewamy masę śmietanową. Umieszczamy w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy drugą galaretkę - studzimy. Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę. Chłodzimy do momentu całkowitego stężenia. źródło inspiracji: Zszywka.pl Moje posty
Słodka Stronaniedzielne południe polecam przepis na pyszne ciasto Malinowa chmurka. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, masy malinowej, masy śmietanowej oraz chrupiącej bezy z płatkami migdałowymi. Kwaśność malin doskonale przełamuje słodycz bezy i dzięki temu ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 100g cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka proszku(...)Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 4. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z wyciągniętym dnem lub blaszkę odwróconą
Tradycyjna kuchnia Kasikostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć ale tak, aby się nie rozpadły. Wymieszać z cynamonem. • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mielone migdały. • Schłodzonym ciastem wyłożyć metalowe foremki na minitarty odrywając po kawałku bez wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. • Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. • Jabłka zalać(...)masą migdałową. • Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby (u mnie gwiazdki) i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu. • Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut. • Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki
To co kochamwodyszklanka cukru pudrułyżka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy szklankę mleka i wodę, gdy mleko się zagotuję dodajemy mąkę i mieszamy - ciasto gotujemy przez chwilę - do momentu aż zacznie swobodnie odchodzić od ścianek rondelka. Masę przekładamy do szklanego naczynia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Po tym czasie do ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej
Słodkie Przyjemnościuniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy przekłuć je widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie miało ładny brązowy kolor. Przygotowujemy masę panna cotta i galaretkę: Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz wsypujemy cukier i mieloną wanilię (lub rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i ze środka(...)opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Wystudzoną masę panna cotta wkładamy do lodówki i czekamy, aż zacznie się ścinać. Jak będzie gęsta, ale jeszcze plastyczna, wykładamy ją równomiernie na ciasto. W masę panna cotta wciskamy maliny i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż galaretka zacznie się ścinać i będzie dość gęsta. Można ją włożyć do lodówki. Galaretkę rozkładamy na masie panna
Smak mojego domupieczenia i kakao mieszamy razem w miseczce. Powoli dosypujemy sypkie składniki do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto będzie suche blaty ciasta trzeba skropić sokiem(...)limonki.Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;)Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni biszkopt
Lawendowe Niebo