żurawiny. Można puścić wodze fantazji. U mnie z ryżem preparowanym - bardzo polecam. Dla kogo: dla dzieciaków dla chcących zrobić komuś słodki podarunek dla kochających czekoladę Składniki: 200g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej - ja użyłam mlecznej) firmy Goplana 3 garście ryżu preparowanego (lub więcej) inne bakalie czy dodatki - wszystko zależy od Was Wykonanie: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
Mania Wypiekaniabędzie przepis? Tym razem nazwałabym to propozycją. W moim domu często przetapiamy zwykłe czekolady mleczne, gorzkie i białe, z których razem z synem tworzymy sobie własne tafle czekoladowe, wrzucamy do nich to co uwielbiamy. Nie ma wtedy problemu, że czekolada bakaliowa ma rodzynki, których nie lubimy, bo nasza bakaliowa rodzynek nie ma. Nie narzekamy, że w czekoladzie orzechowej jest
Blondynka Gotujedużej mierze siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej. Więcej na ten temat przeczytacie na stronie Uczymy jak słodzić . Polecam :) Brownie: 100 g masła 1 szkl cukru białego Królewskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 1/4 szkl mleka 1 szkl mąki Sernik: 500 g serka na serniki 2/3 szkl cukru białego Królewskiego 3 jajka op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smakołyki AsiPodbije serce każdego czekoladoholika :) To najprostszy mus na świecie, który wykonacie w 5 minut. Świetnie smakuje z owocami takimi jak maliny i truskawki. Oczywiście możecie wybrać inną czekoladę np. mleczną lub białą ale pamiętajcie o tym żeby musu już nie dosładzać no chyba, że lubicie słodkie 😀 Składniki: 300 ml śmietany 36% 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru
Słodka Strefaszklanki mąki 1/4 szklanki cukru 5 jajek 200g masy kajmakowej 250g krówek 50g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną) 5 łyżek mleka 1 łyżka oleju 1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę. 2. Mąkę
Szefowa kuchnipudru lub bardzo drobnego) 50 g mąki jaglanej 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) 1-2 wafelki czekoladowe Lusette Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką(...)czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę i wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie
OliveandThymerozkładamy pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią musu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie. Mus z karmelowej czekolady: 150 g karmelowej czekolady (można użyć również białej) 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta soli W kąpieli wodnej rozpuszczamy(...)czekoladę karmelową wraz z 100 g masła. Żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Wstawiamy na 2-3 minuty z powrotem nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Białka
Food Squareplus jedna łyżeczka do posmarowania foremek) 70 g cukru pudru 50 g drobnej mąki 3 jajka Do dzieła!!! Dokładnie ubijamy całe jajka z cukrem - masa ma być biała i bardzo puszysta. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - delikatnie studzimy. Do ubitych jajek dodajemy małymi porcjami mąkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy, następnie wlewamy ciepłą czekoladę - mieszamy
sierotka maRysia w kuchniSernik puszysty – lekki jak chmurka, pieczony w kąpieli wodnej 12. Sernikobrownie – ciasto czekoladowe, masa serowa i truskawkowa 13. Sernik potrójnie czekoladowy – przygotowany na bazie białej, mlecznej i gorzkiej czekolady 14. Sernik na zimno z jogurtem naturalnym – przygotowany na bazie serków homogenizowanych CIASTA NA ZIMNO 15. Galaretkowiec – ciasto na zimno przygotowane na bazie jogurtu naturalnego
UgotowaćZdrowe ryżowe ciasteczka świąteczne w formie pisanek dekoracyjnie ozdobionych. Ciastka są na bazie sera białego, ja dodałam ricottę ale można dodać każdy inny. Moje ciastka są bezglutenowe, ale osobom jadającym gluten proponuję obie mąki zamienić na mąkę pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać(...)godziny. • Rozwałkować ciasto i wycinać ciastka foremką. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 8-10 minut. Ciastka będą białe na wierzchu. Dekoracja • Czekoladę podzielić na małe kawałki, zalać śmietanką i wstawić na 30 sekund do mikrofalówki, po czym dokładnie wymieszać, aż czekiolada się rozpuści. Można czekoladę rozpuścić
To co kochamCzeko lepki (firmy Wedel) to nowy produkt wymyślony specjalnie dla dzieci a może nawet bardziej dla dorosłych, żeby mieli czym zająć swoje pociechy. To 3 opakowanka czekolad ( mlecznej, gorzkiej i białej ) w kolorowym pudełku (dostępne jest 5 wariantów: różowy- polana, niebieski- ocean , żółty- kosmos, dżungla i bajkolandja, ale tych niestety nie udało mi się kupić), które nadają się(...)lepienia przeróżnych figurek przez dzieci. W opakowaniu poza 200g czekolad w 3 wariantach smakowych, znajdziecie również szablon z instrukcją jak wykonać jedną z figurek w danym temacie Czeko lepki to coś w rodzaju jadalnej plasteliny i gwarantuje, że podczas zabawy nie jeden paluch trafi do buzi :) Moja 5 letnia Werka bawiła się świetnie, z reszta sami zobaczcie. Jak dla mnie
Wielki apetytciastka Pieguski. Można je przygotować z dodatkiem chipsów z czekolady lub wykorzystując zwykłą czekoladę pokrojoną na kawałki. Ciastka są bardzo smaczne, a ich słodycz zależy od użytej czekolady – gorzkiej, mlecznej albo białej. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli 225 g miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka (w temperaturze pokojowej(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie
Trzeci talerzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje pasje. Jeśli miałabym wybierać spośród wszystkich rodzajów czekolad - zawsze będzie to biała. Miałam kilka typów "najlepsiejszej", ale od wczoraj prym wiedzie domowa. Właśnie ta domowa - z tego przepisu! Jest przepyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach... Co prawda podczas jej łamania nie słychać charakterystycznego trzasku(...)mnie taka konsystencja jest idealna! Czekoladę można zrobić z ulubionymi dodatkami (wg własnych proporcji). Poniżej przedstawiam przykładową wersję - z orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi. 100g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 200g mleka w proszku Dodatkowo: 120g orzechów laskowych (łuskanych) lub/i 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło z cukrami rozpuścić
Di gotujeprzepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady 200 g cukru białego 100 g cukru brązowego 4 jajka 85 g mąki 1/4 szklanki kakao 1/2 łyżeczki soli masa: 115 g masła 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku
Bon appetit mon amie