biała czekolada - 5588 przepisów (strona:211/373)

Szarlotka z bitą śmietaną 379

schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki  mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1  galaretka cytrynowa(...)łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2  śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia

Wanilia i Kardamon
Fit sernik z gorzką czekoladą i migdałami 203

Składniki: 0,5 kg serka twarogowego chudego 4 jajka 50 g mąki kokosowej 125 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki ksylitolu czekolada gorzka migdały Wykonanie: Ser biały, jajka, jogurt i mąkę miksujemy na jednolitą masę. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 40 minut. Po zakończeniu zostawiamy ciasto w piekarniku aż ostygnie. Następnie wkładamy

Bike By Life
Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki 126

Przepyszne ciasto – mus z gruszkami , które niedawno prezentowałam jest dość kaloryczne, dlatego następne przygotowałam w zdrowszej wersji. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki i bez białego cukru. Jeśli użyjemy odpowiedniej czekolady – jest bezglutenowe. Nie ma proszku do pieczenia – rośnie wyłącznie na ubitych białkach. Użyłam do niego mielonych migdałów, które idealnie komponują się z gruszkami. Cukier kokosowy

Poezja smaku
Tarta pana cotta, dwu kolorow,a mocno piernikowa 123

Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową  pana cotę,  tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże maliny dodałam.  Tarta, dla tych co za słodyczami nie przepadają(...)słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne łyżeczki żelatyny ( na 600 ml płynu), 1 łyżka syropu trzcinowego, czekoladowa pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 50 g czekolady mlecznej, 30 g gorzkiej czekolady 90% cacao, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny (na 500 ml płynu), ponadto: ok. 150 g świeżych malin, 1 opakowanie piernika Kopernik Toruń - Torcik Piernikowy z Nadzieniem Owocowym (180 g). Przygotowanie

Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami 132

 Nie od dziś wiadomo, że czekolada idealnie komponuje się z wiśniami, więc kiedyś korzystając ze starych zapisków - zmodyfikowałam jeden z przepisów i upiekłam pyszne ciasto

Di gotuje
Sernik kokosowy 3D 174

inne swiateczne i rodzinne uroczystosci,takie jak chrzciny czy komunie.Sernik 3D,bowiem jest potrojnie kokosowy - spod,masa serowa i biala czapa z kokosa zdobiaca wierzch sernika.Bok sernika oblany jest biala czekolada.Kompozycja smakowa jak z ze znanych kuleczek raffaello.Dla naszych kubkow smakowych jest to  kokosowa rozkosz w trojwymiarze.Sernik ma idealna kremowo-aksamitna konsystencje,dzieki polaczeniu sera, jogurtu greckiego i kremu(...)piecz jeszcze 20 minut..Po tym czasie wylacz piekarnik i studz przez pol godziny przy uchylonych drzwiczkach.Nastepnie studz na kratce.Gdy sernik ostygnie zdejmij obrecz.w kapieli wodnej rozpusc biala czekolade dodajac do polamanej czekolady 1-2 lyzki mleka kokosowego ( resztki z puszki).Gdy masa bedzie juz zastygac przy pomocy noza posmaruj czekolada boki sernika.Sernik na noc wstaw do lodowki.Masa serowa przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SPAGHETTI W KLIMACIE UNICORNE 107

przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki:  pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron

Kuchnia w oparach
Domowe czekoladki a'la Bounty z malibu 140

jeść dzieci zamiast malibu dodaj więcej śmietanki. Przy takiej proporcji alkohol jest dosyć mocno wyczuwalny Z podanych składników wychodzi ok. 30 czekoladek (dwie foremki). Temperatury dotyczą czekolady gorzkiej, w przypadku mlecznej i białej powinny być o dwa stopnie niższe. Do przygotowania potrzebne są siliconowe foremki.  Składniki: - 240 g gorzkiej lub mlecznej czekolady - pół szklanki wiórków kokosowych

Kraina Tysiąca Smaków
Cake Pops - Ciasteczkowe Lizaki 176

Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone i 50gr roztopionej czekolady. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce

Zabawa smakiem
Knedle z białym serem 156

szklanki mąki ziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę(...)wystudzenia. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. NADZIENIE: Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM: Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować

Gospodyni Miejska
A’la knoppersy 565

mleka w proszku, pełnego Krem czekoladowo-orzechowy: 100 g masła 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle/andruty 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość(...)gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką oleju (pamiętajmy, że garnek/miska z czekoladą musi być suchy, nie może stykać się z wodą i temperatura nie powinna być zbyt wysoka). Wafle przekładamy tak, by biała masa była na wierzchu i roztopioną czekoladą dekorujemy wierzch. Schładzamy

Smaki Na Talerzu
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 133

Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. ) Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy

kolorowotorcikowo
Mrożone banany w polewie czekoladowej 155

zajmuje dosłownie chwilę. Najprzyjemniejszy moment - gruba warstwa kruchej czekolady chrupie podczas gryzienia, jak w moich ulubionych lodach :) Składniki (na 6 szt.): 3 banany 200 g mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli) 1-2 łyżki oleju do posypania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kolorowa posypka Dodatkowo: 6 patyczków do lodów  Przygotowanie: 1. Banany obrać(...)Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika na ok. 1-1,5 godz. 2. Kiedy banany są już zmrożone (ale nie zamrożone na kamień) można przystąpić do przygotowania polewy: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 1-2 łyżki oleju, aby była bardziej płynna. Przygotować w oddzielnych miseczkach posypki. 3. Wyjmować pojedynczo banany z zamrażalnika, szybko zanurzać

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka Świętego Mikołaja 194

Potrzebujesz: 135g miękkiego masła 100g brązowego cukru Demerara 80g białego cukru 1 jajko 235g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta soli  Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana