mini tort a'la Szwardzwaldzki - kakaowe biszkopty z serem białym z mieloną wanilią, wiśniami i gorzką czekoladą~ Dzisiaj - 2 lipca, breakfast od dreams obchodzi swoje drugie urodziny! Nie wierzę, że jestem tutaj już drugi rok. W poprzednim dziwiłam się, że obchodzę pierwsze urodziny bloga. Czy teraz dziwię się bardziej? Nie. Jestem już po prostu tak przywiązana do tego miejsca
breakfast of dreamsmasła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra śmietanki 30% 4 łyżeczki żelatyny 200 ml ajerkoniaku (w oryginale 350 ml) Dodatkowo: puszka masy krówkowej kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać zmielone orzechy
talerz przyjemnościpołączenia składników. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Papilotki napełniamy masą do 2/3 wysokości. Na tym etapie możemy je tak zostawić lub dodać nasze dodatki. Ja dodałam kawałki czekolady deserowej i białej oraz plasterki banana Muffinki pieczemy ok. 15 minut i pozwalamy im ostygnąć w formie przez ok. 10 minut. Gotowe! 4.20 http://mostekwkuchni.pl/bananowo-owsiane-muffinki-blendera/ Artykuł Bananowo-owsiane muffinki
Mostek w kuchnipierników „Kopernik” 50 g rozpuszczonego masła masa 250 g tłustego twarogu 900 g twarogu z kubełka 150 g śmietany 36% 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 łyżeczki żelatyny 5 – 6 łyżek mleka 150 g pierników „Katarzynek” 100 g posiekanych drobno pistacji 100 g chałwy waniliowej 2 marakuje wierzch posiekane pistacje
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę mocno schłodzić, rozlać do 3 misek i ubić na pianę, dodając pod koniec tężejącą galaretkę. Tortownicę
Malinowo w kuchnipokrojone kiwi i 100 ml śmietanki Zmiksowałam i przelałam jako następną warstwę do szklaneczek. Na końcu ubiłam śmietankę z cukrem i dokończyłam dekorowanie deseru pysznymi gwiazdkami z białej i mlecznej czekolady
Różowa kuchniaedycji Lubelskiego kociołka udział biorą: Marta Edyta Dorota Małgosia Agnieszka Składniki (na 2 porcje): 250ml mleka 1 marchew (ok 150g) 1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego cynamon Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować
Obiad gotowymasła 3 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 1 szklanka cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 i 1/2 łyżki rodzynek sułtańskich Helio Dodatkowo: do ozdoby: rurki z czekolady (mleczna z białą), słodkie kwiatuszki do ozdoby kawałek margaryny do wysmarowania formy i kasza manna do wysypania Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka (nie muszą być ubite na sztywno). W drugiej
Słodkie okruszkisiebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam u Nigelli i upiekłam bardzo podobny wzorując się
To co kochamchwilkę na takie słodkości Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) 3 gałki lodów czekoladowych 2 banany (średnie) 1/2 szklanki mleka* bita śmietana 2-3 czekoladowe rurki z białej i mlecznej czekolady (u mnie od Cukieteria) Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy 2 banany, dodajemy 3 gałki lodów i dolewamy mleko (Uwaga! Jeśli chcecie uzyskać gęstego shake mleka należy
Słodkie okruszkirozpuszczalnej około 170-180 ml wody 1-2 łyżeczki cukru (według smaku; można też pominąć) około 2 łyżki syropu amaretto Victoria Cymes * bita śmietana wiórki czekoladowe (z białej i mlecznej czekolady) *ja czasem dolewam więcej, bo jestem wielbicielką syropu amaretto, ilość najlepiej dostosować według indywidualnego smaku Przygotowanie: Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, dodajemy cukier i zalewamy całość gorącą
Słodkie okruszki120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy
Smakołyki Berenikichłodnego miejsca, a następnie do lodówki. Z podanego przepisy wyszło mi 10 dużych pralin (wysokość 2 cm i szerokości 5 cm). Rada: Do pralin można użyć dowolnej czekolady np. mlecznej, białej. tak samo można użyć galaretek o jednym smaku lub mieszane
Ciastka - domowe słodkościmąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 200 gram masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: tabliczka białej lub karmelowej czekolady 1/5 szklanki kremówki gotowe kwiatki do ozdoby Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać powoli obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz
tojestpyszne.blogspot.comcukru pudru 170 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię
Mama Gotujecukru pudru kilka kropel soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki surowej marchewki Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników
Radość kipiąca uśmiechem.dolnej przez ok. 8 min. w temperaturze 150°C. Można zdobić lukrem (utarty cukier puder z niewielką ilością wody), rozpuszczoną białą i czarną czekoladą, pisakami spożywczymi
Przepisy Kulinarnetypu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja 400 ml śmietanki 30 % starta biała i gorzka czekolada do posypania biszkopty do wyłożenia formy Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy
Monia miesza i gotujepokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który
Niespełnione zdolności kulinarneowsianymi, chrupkami czekoladowymi i granatem Składniki: 2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka płatków owsianych płatki kukurydziane w białej i ciemnej czekoladzie pestki z granatu Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy mleko, jogurt i dodajemy ananasa z płatkami owsianymi. Całość miksujemy. Przelewamy do szklanki, na wierzchu układamy czekoladowe płatki kukurydziane
Moja smaczna kuchniazjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz
Ciastkozercydekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam Wam mój przepis na masę cukrową, który dla mnie sprawdza się najlepiej. Pamiętajcie, że przed położeniem masy cukrowej tort musi być dokładnie obłożony tynkiem czyli: albo masą
moj przepis nadeserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT
Domowe TortyGotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować je wg własnego uznania. (Użyłam wiórek kokosowych, migdałów w białej oraz mlecznej czekoladzie i migdałów zwykłych
Di gotujestopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji) i namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem
Bon Appetit Małgorzatypostawić do pionu. Ma być pyszna! Ma nam dać uśmiech już od samego rana. Garść energii i pozytywne nakręcenie! Składniki -płatki owsiane MELVIT -mleko -kawałek białej i gorzkiej czekolady -sok malinowy domowej roboty -miód lipowy MIODY POLSKIE -gruszka Płatki owsiane ugotuj na mleku.Odstaw by zgęstniały. Może ja jestem "nienormalna", ale ja czekam ,aż się zrobi taki kleik
Z Kuchni Do Kuchnimasa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut. Do kilku fondantów włożyłam dodatkowo do środka po kostce czekolady. Jeśli dodasz białą środek będzie dodatkową niespodzianką :) Mam nadzieję, że zrobiłam Ci smaka :) ? Czekam na opinie w komentarzach
Jemy Pijemysię wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Można polać białą lub ciemną czekoladą
Cakes By Kejt250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy
The Sweet Damselkarmel - to synonimy jakości i urozmaicenia. Jednak miłośnicy bardziej klasycznych, prostych smaków także mam dobre nowiny - niemieckie słodkości słyną również z prostych i pysznych produktów, jak zwykła biała lub ciemna czekolada. Co sprawia, że w Polsce i wielu innych krajach niemieckie słodycze zdobywają coraz to większe rzesze klientów? Niespotykany smak, wysoka jakość produktu, duża dostępność i przede wszystkim cena
Cynamonowe szczęściebędą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu
chili & sugartortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe zimą i wielkanocne wiosną. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. Kawa czy herbata? Herbata na co dzień i kawa od święta. Czekolada mleczna czy biała? Biała, ale najlepiej gorzka. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Nigella. Obiad w domu czy na mieście? W domu. Dziękuję raz jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest to migdałowa wersja markiz orzechowych. Orzechy w kruchych ciasteczkach zostały zastąpione migdałami, a mleczna czekolada w nadzieniu białą. Są tak samo pyszne, a może nawet lepsze, bo delikatniejsze w smaku, za to mocno aromatyczne. Znikają równie szybko. Nie wiem czy uda mi się je uchować do świąt.” Czytaj więcej
Wiem co jem