biała czekolada - 5588 przepisów (strona:201/373)

Kawowe muffinki z czekoladą 163

Białe tulipany w wazonie, w powietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień minionego dnia.. Przede mną na talerzyku ostatnia muffinka..  udało mi się ją ustrzec przed łasuchami. Jak dobrze że smakowały.. Tak... rzeczywiście jest wspaniała,  delikatna,  z lekkim posmakiem(...)kawy, nie za słodka a jednocześnie  te wyczuwalne kawałki czekolady.. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki cukru pudru 50 dag drobinek czekoladowych  lub drobno połamanej czekolady 1 szklanka mleka 2 jajka 90 ml. oleju 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche

Na słodko lub wytrawnie
TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI 371

gęsta i sztywna, cały czas miksując dosypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem lub cukier puder i rozpuszczoną, letnią  żelatynę. Krótko miksujemy (mniej niż 1 minutę). Dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Na paterze układamy pierwszy blat tortu, nasączamy 1/3 ilości lemoniady, wykładamy połowę dżemu i rozsmarowujemy go po powierzchni. Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej(...)truskawki oraz 1/3 ilości kremu. Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą i truskawkową czekoladą. Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu

cool and minty
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

siebie ładowałam). Kiedy wracałam do domu (to był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc(...)pierwsze oznaki niestrawności po przeczytaniu tego tekstu i myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej

bistro mama
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 100

twarogu 50 g kokosu 50 g cukru 3 łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe(...)pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki.  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.  Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Sachera (Sachertorte) 150

namaczamy w łyżce zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Czekoladę drobno siekamy. Gdy śmietanka się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się całkiem rozpuści. Następnie dodajemy żelatynę i również mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na dosłownie 5 min i po tym czasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego(...)jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej lub gorzkiej czekolady, aby ładnie ozdobić (pamiętajmy jednak, że ten tort jest bardzo elegancki i wykwintny, jego wspaniałość polega na minimalizmie więc to jest opcjonalne. Jeśli się zdecydujemy na ozdabianie to róbmy

Jedzeniomania
Śniadanie- zdrowo, lekko, kolorowo! 171

jestem zwolenniczką gwałtownych zmian. Zdecydowanie polecam stopniowe przekonywanie się do czegoś, w tym przypadku zachęcam do zmieniania nawyków etapami. np. gdy przez całe życie na śniadanie jesz białe bułki z czekoladą albo kremem orzechowym to w większości sytuacji nie będzie Ci smakowała kanapka pełnoziarnistego pieczywa z szynką, chudym serem, sałatą czy kiełkami. Ze swojego doświadczenia wiem, że zmieniając(...)zacznie się przyzwyczajać i tak oto po jakimś czasie (nie ma określonej liczby, gdyż każdy z nas jest inny) nasze zdrowe śniadania zaczną nam smakować. Podobnie jest z eliminacją białego cukru, o którym pisałam tutaj .  Najważniejsze w tym wszystkim jest nasze nastawienie, nasza motywacja i silna wola. Jeżeli będziemy mocno chcieć coś zmienić to damy radę to zrobić :) Oprócz

Tagebuch po polsku
Sernik marcepanowo-jeżynowy 125

śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn  15 dag malin 2  galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana   do dekoracji jeżyny   do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa(...)Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Czekolada mleczna z ksylitolem, solą i karmelem - Xucker 109

którym pisałyśmy już nie raz przy tego typu słodyczach. Zdecydowanie za mało tutaj smaku kakao, który nie daje rady stłumić tłustości tabliczki. Wraz z rozpuszczaniem się czekolady na języku pozostają małe, białe kryształki (podobno) karmelu. Niestety równie dobrze mógłby to być nierozpuszczony cukier, ponieważ smaku karmelu one naszym zdaniem nie mają a dodatkowo są bardzo twarde. Sól natomiast pojawia się(...)mogłybyśmy ją wszystkim szczerze polecić. Niestety ta tabliczka naszych serc nie skradła jednak zanurzona w ciepłym budyniu całkiem przyjemnie go urozmaicała ;) Kokosowo-makowy budyń na mące konjak z dodatkiem czekolady Xucker Ocena: 3,5 pandy Zapraszamy do sklepu Zero Kalorii , gdzie możecie kupić wiele innych zdecydowanie lepszych produktów

Candy Pandas
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 300

cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem(...)rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również

Kto ugości moich gości?
Halloween Babeczki Nietoperze 206

koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej masy cukrowej i czekolady lub z białego lukru (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy(...)krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą chciały się trzymać na babeczkach

Ciastkozercy
Tort z musem czekoladowym 353

Odpowiedź jak to w życiu przyszła szybko- musi być z musem czekoladowym, a najlepiej z mocno czekoladowym :) Jeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort rozplywa się w ustach , delikatność musu I biszkopta rewelacyjnie współgra ze sobą. Pycha.... Zaczynamy: Składniki(...)boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka. Wykonanie I zdjęcia biszkopta- znajdziecie tutaj Składniki na mus * : 3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe

Smaki Edyty
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 262

pieczenia 100 ml ciepłej wody 180 g jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem Dodatki: siekane migdały, groszki białej i gorzkiej czekolady Lukier: cukier puder (ok. 2/3 szklanki) miksujemy z 1 białkiem Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą(...)temp. piekarnika do 160 stopni C. Makowiec smarujemy białkiem, posypujemy siekanymi migdałami i pieczemy w piekarniku przez ok. 40-45 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Smarujemy białym lukrem zwanym też królewskim i posypujemy groszkami czekoladowymi. Smacznego! The post Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 176

ponad miesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder ,   brunkager  i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki(...)tyle dużo, żeby wypełnił ciasteczka. Ja doszłam do wprawy po jakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kokosowa 83

cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc możecie polać ją roztopioną białą lub mleczną czekoladą albo po prostu oprószyć cukrem pudrem. Na przepis (pochodzący z bloga „Moje Wypieki”) trafiłam kilka lat temu. Babka posmakowała nam tak bardzo, że od tamtej pory piekę(...)piekarnika, zostawiamy na ok. 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem możemy dowolnie ją udekorować (ja tym razem posłużyłam się gotową białą polewą i płatkami kokosowymi). Smacznego

MyCookBook.pl
Domowa polewa idealna 196

kupowane w sklepie kiepsko się rozpuszczają i zwykle na końcu wyskakują z nich gęste frędzle, a i tak nigdy nie wystarczają na cały placek. Wizja pięknego ciasta oblanego obficie czekoladą pryska w konfrontacji z rzeczywistością :) Domowej polewy można zrobić wystarczająco dużo, ale po zastygnięciu zamiast piękna i błyszcząca, robi się matowa. Do tego pod naporem noża pęka spektakularnie(...)zbyt ciepła, spłynie po cieście. Wówczas należy poczekać aż trochę przestygnie i wylać na wierzch drugą warstwę. Swoją drogą, na zdjęciu poza domową polewą są kupowane krążki białej i ciemnej czekolady, z założenia służącej do rozpuszczenia i użycia jako polewy (choć ja kupiłam je dla dekoracji). Wyraźnie widać, że są znaczenia bardziej matowe, niż polewa z żelatyną

Trzeci talerz