pół.Nasączamy obficie jedną połowę herbatą i smarujemy konfiturą.Nakładamy wychłodzoną ubitą śmietanę z czekoladą. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie nasączamy esencją, smarujemy kremem i górę i boki. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.Następnie dekorujemy jak nam wyobraźnia hula.Ja starłam białą i gorzką czekoladę i zrobiłam "guziki" z reszty kremu
Pasje JolkiCałość dokładnie wymieszać mikserem. 2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem usmażyć omlet. 3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pomarańczę obrać i pozbawić białej błonki, a czekoladę rozpuścić w mleku. 4. Czekoladowy omlet posmarować bitą śmietaną, ułożyć pomarańcze, polać czekoladową polewą i na wierzchu posypać posiekanymi orzeszkami
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladą , które zawsze wychodzą 🙂 Składniki: (na ok. 30 szt.) 3 jajka 0,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 tabliczka czekolady mlecznej, gorzkiej, białej (według uznania) Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do białości. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i cukier waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Powstanie pulchny, niezbyt gęsty(...)krem. Tabliczkę czekolady wrzucamy do blendera, albo ścieramy na tarce. Rozkruszoną czekoladę dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcję biszkoptów. Pamiętajmy, by zachować odstępy. Biszkopty pieczemy 12-15 minut (góra, dół) w 180 C. Gotowe są wtedy, gdy są rumiane. Ot i cała filozofia. Chwilka pracy a przepyszne
Niuniokijeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 jajka 75 g mąki pszennej po tabliczce białej i mlecznej czekolady, posiekane garść jeżyn Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakao. Masło i cukier powinny się rozpuścić. Lekko studzimy. Masę przelewamy do miski
Dzieje kuchennej WiewióryWlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość - choć nie ma takiej potrzeby bo znika
Kuchnia po mojemużelki na szaliki (ja znalazłam żelki spaghetti w Lidlu) i ciasteczka Oreo :) Pralinki wyciągamy z papierków, ciasteczka Oreo przepoławiamy tak, żeby na jednej stronie zostało nam jak najwięcej białego kremu. Rozpuszczamy czekoladę i przekładamy ją do woreczka strunowego. Możemy też nakładać ją łyżeczką, ale przez woreczek łatwiej wycisnąć z czekolady małe elementy jak guziczki czy oczy bałwanków. Dobrze jest namalować
Ciastkozercyzastudzeniu deser wyjąć z formy, w odrobinie wody rozpuścić ostatnią łyżeczkę żelatyny i wymieszać z pozostawioną białą masą serową.. Udekorować jak babkę dekoruje się czekoladą tak tu deser białą masą serową która za chwilkę zastygnie i od razu ułożyć maliny i listki mięty. Opublikowany
Gotowanie jest łatweNajlepsze białe czekoladki kokosowe jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić Przypominają w smaku Michałki, ale nie zawierają cukru, masła i polepszaczy smaku! Nie ma co dużo pisać - będziecie zachwyceni :) 1 miarka odżywki białkowej o smaku kokosowym* 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mleka 5 kostek gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka Odżywkę, mleko i mąkę zagnieść łyżką. Uformować batoniki. Czekoladę zalać
Chocolate Muffin BlogJest kilka wersji na słodko czyli wersja nadal z białym serem twarogowym ale podawane z : białym cukrem, rozkruszoną czekoladą czy też lekko obsypane kakaem, jogurt naturalne a do tego cukier waniliowy....no kombinacje i wariacje nie mają końca. Ja najbardziej wolę wersje na słono. Do tego przepisu co ja mam można dodać także smażoną kiełbasę(...)też brukselkę. Składniki: 700 g makaronu - 1,99 zł 2 średnie cebule - 0.52 zł 500 g sera białego twarogowego - 4,98 zł szczypta soli i pieprzu - tego juz raczej nie da się obliczyć :) no ale każdy ma w domu sól i pieprz można jeść z keczupem, ja tak uwielbiam 1/2 kostki masła - 2,79 zł 2 łyżki bułki
ClauditteMissCookingnich dumna , gdyż właśnie nimi zaczęłam przygodę w słodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi cukier skacze :) *** Muffiny czekoladowe *** 150 g masła • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki kakao • 1 szklanka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 duże jajka(...)mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego ) 1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre'' 2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase 3. Dodajemy czekoladę ( TU MOŻNA ZROBIĆ TO W DWÓCH WARIANTACH : I. siekamy nożem czekoladę na małe kawałeczki i mieszamy z masą uważając aby czekolada nie opadła na dno foremki gdyż się przypali a muffinka nie dopiecze
ciemna strona patelnisuchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu) Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej do momentu, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 10-15 minut(...)ucieramy masę mikserem do momentu, aż przestygnie.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem
Pudełko rozmaitościmąki ryżowej 100 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli morskiej 200 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 8 czerwonych cukierków, np. Smarties 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki(...)wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;) PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi z precli. Możecie wypróbować. ;) * *Inspiracja
Food SquareBiałe tulipany w wazonie, w powietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień minionego dnia.. Przede mną na talerzyku ostatnia muffinka.. udało mi się ją ustrzec przed łasuchami. Jak dobrze że smakowały.. Tak... rzeczywiście jest wspaniała, delikatna, z lekkim posmakiem(...)kawy, nie za słodka a jednocześnie te wyczuwalne kawałki czekolady.. Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki cukru pudru 50 dag drobinek czekoladowych lub drobno połamanej czekolady 1 szklanka mleka 2 jajka 90 ml. oleju 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche
Na słodko lub wytrawniegęsta i sztywna, cały czas miksując dosypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem lub cukier puder i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Krótko miksujemy (mniej niż 1 minutę). Dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Na paterze układamy pierwszy blat tortu, nasączamy 1/3 ilości lemoniady, wykładamy połowę dżemu i rozsmarowujemy go po powierzchni. Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej(...)truskawki oraz 1/3 ilości kremu. Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą i truskawkową czekoladą. Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu
cool and mintysiebie ładowałam). Kiedy wracałam do domu (to był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc(...)pierwsze oznaki niestrawności po przeczytaniu tego tekstu i myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej
bistro mama