biała czekolada - 5588 przepisów (strona:200/373)

SPAGHETTI W KLIMACIE UNICORNE 159

przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki:  pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu piasku) Owoce do dekoracji lody owocowe Makaron

Kuchnia w oparach
Cake Pops - Ciasteczkowe Lizaki 223

Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone i 50gr roztopionej czekolady. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce

Zabawa smakiem
Knedle z białym serem 210

szklanki mąki ziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę(...)wystudzenia. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. NADZIENIE: Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM: Z ciasta, oprószonymi mąką dłońmi, formować

Gospodyni Miejska
A’la knoppersy 617

mleka w proszku, pełnego Krem czekoladowo-orzechowy: 100 g masła 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle/andruty 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość(...)gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką oleju (pamiętajmy, że garnek/miska z czekoladą musi być suchy, nie może stykać się z wodą i temperatura nie powinna być zbyt wysoka). Wafle przekładamy tak, by biała masa była na wierzchu i roztopioną czekoladą dekorujemy wierzch. Schładzamy

Smaki Na Talerzu
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 186

Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. ) Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy

kolorowotorcikowo
Mrożone banany w polewie czekoladowej 211

zajmuje dosłownie chwilę. Najprzyjemniejszy moment - gruba warstwa kruchej czekolady chrupie podczas gryzienia, jak w moich ulubionych lodach :) Składniki (na 6 szt.): 3 banany 200 g mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli) 1-2 łyżki oleju do posypania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kolorowa posypka Dodatkowo: 6 patyczków do lodów  Przygotowanie: 1. Banany obrać(...)Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika na ok. 1-1,5 godz. 2. Kiedy banany są już zmrożone (ale nie zamrożone na kamień) można przystąpić do przygotowania polewy: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać 1-2 łyżki oleju, aby była bardziej płynna. Przygotować w oddzielnych miseczkach posypki. 3. Wyjmować pojedynczo banany z zamrażalnika, szybko zanurzać

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka Świętego Mikołaja 263

Potrzebujesz: 135g miękkiego masła 100g brązowego cukru Demerara 80g białego cukru 1 jajko 235g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady szczypta soli  Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekolada pitna z nutą czarnej porzeczki- niczym z Pijalni Wedla! 240

energicznie do rozpuszczenia czekolady.  Do szklanek na dnie wrzucamy 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wlewamy przygotowaną czekoladę.  Jeżeli nie lubicie gorzkiej czekolady możecie użyć mlecznej, a nawet białej. Ale będzie bardziej słodkie :). Wierzch możecie udekorować (tak jak w Wedlu) bitą śmietaną. Ja nie dawałam, bo uważam, że taka czekolada jest pyszna sama w sobie

Gotuj z Mąką
ROŻKI SEROWE Z CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI 184

masło – 250 g * cukier – 4 łyżki ( można pominąć, jeśli nie chcemy by były zbyt słodkie) DODATKOWO: * suszone śliwki * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło siekamy z mąką i serem białym ( + cukrem – jeśli dodajemy ), zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm, wycinamy kwadraty i na każdy nakładamy(...)suszone śliwki i kawałek czekolady. Zaklejamy tworząc trójkąty, delikatnie nacinamy i po całości smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy ok. 25min/180C Smacznego

Ostra na Słodko
Ambasador z galaretką 200

mleka 400 g masła 13 łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix 3 łyżki mąki pszennej 3 żółtka Masa biała: 1 galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Emix Poncz: 2 łyżki spirytusu 2 łyżki soku z cytryny woda Do dekoracji: 1 polewa biała Emix gwiazdki(...)miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu i ciągle ubijamy. Do połowy masy dodajmy pokrojone w kosteczkę galaretki. Do drugiej części dodajemy startą czekoladę, kakao i rodzynki. Składanie: Blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy białą masą z galaretkami. Nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Tę również nasączamy i smarujemy ciemną kakaową masą. Nakładamy ostatnią warstwę i tej już

MamaOskarka
Wegańska mleczna czekolada 196

czekolady, kto z Was nie wmawia sobie że czekolada 70% nie jest równie pyszna co mleczna? Ja się przyznaję, tęsknię i dlatego zrobiłam uwaga mleczną wegańską czekoladę. Tak więc to nie „białe myszki” tylko prawdziwe mleczne czekoladki (co prawda nie są tak piękne jak te „kupne” ale to moje pierwsze podejście do tematu, tak więc(...)zdjęciu jest forma na serduszka ale w trakcie „produkcji” doszłam do wniosku, że niestety ale nie da się zmniejszyć porcji masła, ponieważ właśnie ono daje twardość czekoladzie, więc wydłubałam serduszka, dodałam więcej masła i zrobiłam myszki. * co do mleka w proszku, natknęłam się na nie przypadkiem szukając w internecie sojowego mleka w proszku, jakież było moje zdziwienie

greenscarf
babeczki melbowe z frużeliną 166

śmietany i jajek na mleku a następnie utarty z masłem.  Dobrze komponuje się z owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe(...)śmietany 18% gęstej 2 jajka 100 g masła 75 g cukru pudru dodatkowo: 3-4 łyżki wiśni w żelu 3-4 łyżki brzoskwiń w żelu białe i różowe wiórki z czekolady 50 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka masło i mąka do obsypania foremek Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torebka - tort czekoladowy 207

oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką)   dżem (pół słoika) do przekładania (w moim przypadku był to dżem porzeczkowy) Do nasączenia: 1 szklanka wrzątku 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cukru(...)piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 40 minut) . Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na niemal sztywno. Dodajemy kakao, mascarpone i miksujemy. Dodajemy też posiekaną czekoladę. Uwaga! Miksujemy spokojnie, by śmietany nie rozwarstwić. Biszkopt kroimy na 3 części (ja swój przekroiłam na 2 części, żeby konstrukcja wytrzymała) . Pierwszy płat biszkoptu kładziemy, nasączamy go kakao zaparzonym

Domowa Cookierenka Agi
Wegański tort makowy z pralinami i kokosowym karmelem (bez cukru białego, laktozy, wegański) 177

Lidla) -300g wody -200g napoju roślinnego (np. ryżowe lub migdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu -90g daktyli -50g gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów włoskich i laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie(...)wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno). Dodać pozostałe rozdrobnione bakalie, powidła i siemię lniane. Dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia by można było dodać rozdrobnioną czekoladę. Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy tak aby przylegała ona do boków blatu (boki pokryłyśmy plastikową folią spożywczą). Wyłożyć pierwszą warstwę masy makowej (nie może być bardzo ciepła ale też

Candy Pandas