Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% 3 galaretki w różnych kolorach + 3 szklanki wrzątku Dekoracja: wiórki czekoladowe, pokruszone ciasteczka, kolorowe cukierki, polewa z białej lub ciemnej czekolady Przygotowanie: Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę mocno schłodzić, rozlać do 3 misek i ubić na pianę, dodając pod koniec tężejącą galaretkę. Tortownicę
Malinowo w kuchniedycji Lubelskiego kociołka udział biorą: Marta Edyta Dorota Małgosia Agnieszka Składniki (na 2 porcje): 250ml mleka 1 marchew (ok 150g) 1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego cynamon Marchew obrać, pokroić w półtalarki. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować
Obiad gotowymasła 3 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 1 szklanka cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 i 1/2 łyżki rodzynek sułtańskich Helio Dodatkowo: do ozdoby: rurki z czekolady (mleczna z białą), słodkie kwiatuszki do ozdoby kawałek margaryny do wysmarowania formy i kasza manna do wysypania Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka (nie muszą być ubite na sztywno). W drugiej
Słodkie okruszkisiebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem orzechowym znalazłam u Nigelli i upiekłam bardzo podobny wzorując się
To co kochamchwilkę na takie słodkości Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) 3 gałki lodów czekoladowych 2 banany (średnie) 1/2 szklanki mleka* bita śmietana 2-3 czekoladowe rurki z białej i mlecznej czekolady (u mnie od Cukieteria) Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy 2 banany, dodajemy 3 gałki lodów i dolewamy mleko (Uwaga! Jeśli chcecie uzyskać gęstego shake mleka należy
Słodkie okruszkirozpuszczalnej około 170-180 ml wody 1-2 łyżeczki cukru (według smaku; można też pominąć) około 2 łyżki syropu amaretto Victoria Cymes * bita śmietana wiórki czekoladowe (z białej i mlecznej czekolady) *ja czasem dolewam więcej, bo jestem wielbicielką syropu amaretto, ilość najlepiej dostosować według indywidualnego smaku Przygotowanie: Do filiżanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, dodajemy cukier i zalewamy całość gorącą
Słodkie okruszki120g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii) 24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny 100ml zimnej wody biała i ciemna czekolada do dekoracji Wykonanie: - dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy
Smakołyki Berenikichłodnego miejsca, a następnie do lodówki. Z podanego przepisy wyszło mi 10 dużych pralin (wysokość 2 cm i szerokości 5 cm). Rada: Do pralin można użyć dowolnej czekolady np. mlecznej, białej. tak samo można użyć galaretek o jednym smaku lub mieszane
Ciastka - domowe słodkościcukru pudru 170 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię
Mama Gotujecukru pudru kilka kropel soku cytrynowego lub innego olejku zapachowego odrobina żółtego barwnika w proszku Dodatkowo małe papilotki do pralin ok 34mm. - 12 szt. Draże białego koloru kostkę czekolady deserowej dwa plasterki surowej marchewki Przygotowanie; Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, jajka, cukry i miksujemy. Dolewamy mleko i miksujemy do połączenia składników
Radość kipiąca uśmiechem.dolnej przez ok. 8 min. w temperaturze 150°C. Można zdobić lukrem (utarty cukier puder z niewielką ilością wody), rozpuszczoną białą i czarną czekoladą, pisakami spożywczymi
Przepisy Kulinarnetypu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru 2 opakowania ciastek delicja 400 ml śmietanki 30 % starta biała i gorzka czekolada do posypania biszkopty do wyłożenia formy Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy
Monia miesza i gotujepokrytej papierem do pieczenia i piec ok 10-15 min w 170st C. Upieczone kulki wystudzić,łączyć po 3 kulki tj małą,średnią i większą np za pomocą białego lukru lub czekolady. Masę marcepanową zagnieść razem z czerwonym barwnikiem,uformować spiczaste czapeczki bałwanków.Z pozostałej masy rolować cienkie wałeczki i zrobić szaliki oraz nos bałwanów.Całość posypać cukrem pudrem,który
Niespełnione zdolności kulinarneowsianymi, chrupkami czekoladowymi i granatem Składniki: 2 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę 3 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka płatków owsianych płatki kukurydziane w białej i ciemnej czekoladzie pestki z granatu Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy mleko, jogurt i dodajemy ananasa z płatkami owsianymi. Całość miksujemy. Przelewamy do szklanki, na wierzchu układamy czekoladowe płatki kukurydziane
Moja smaczna kuchniazjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz
Ciastkozercy