dobrze. Zwykle mi się udawało szybko i łatwo rozpuścić czekoladę. ale wiem, że nie z każdą nienadziewaną czekoladą wyjdzie to zadanie. Miałam jakiś czas temu czekoladę, która miała lekki biały nalot, co oznaczało, że zanim ją dostałam, była źle przechowywana (za zimno? za gorąco? nie wiem). W smaku była ok. Przy rozpuszczaniu zrobiły się grudki, pierwszy raz mi się(...)wiedzieć. Większość z tych informacji znałam wcześniej, ale uzmysłowiłam je sobie podczas oglądania ostatniej reklamy Lidla. Mistrz cukiernictwa Marcin Paździor opowiedział o 3 najistotniejszych cechach DOBREJ czekolady: lekko błyszczy, nie ma żadnych białych nalotów, po przełamaniu pyka, jest twarda i zwarta. Ze swojego doświadczenia dodam, że nie wszystko może dotyczyć czekolad nadziewanych, szczególnie z kremami. A te zwykłe powinny posiadać
Anioszek w kuchniwypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej (tak, tak wiem, że to nie jest tak naprawdę czekolada). Gorzka czekolada po przerobieniu jej na plastyczną wersję była najtwardsza, białą trzeba było dodatkowo schłodzić, żeby łatwiej wyciągnąć ją z folii.Składniki:50 g czekolady23 g miodu+przezroczysta folia kuchenna, wagaRozpuszczamy czekoladę(...)cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną ją z folii (u mnie było tak z białą) można włożyć ją na chwilę do lodówki. W przeciwieństwie do masy cukrowej czekolada plastyczna nie może wyschnąć, więc
CiastkozercyCzekoladowe naleśniki - wielbicieli czekolady nie trzeba długo namawiać do ich przygotowania. Mocno czekoladowe naleśniki z serowo-śmietanowym nadzieniem i dowolnymi owocami - poezja dla podniebienia. Danie
Słodka StronaSkładniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 200 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej żurawina i białe płatki czekolady do dekoracji firmy Helio 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 puszka gotowej masy orzechowej firmy Helio Wykonanie: Piekarnik nastawić na 160 *C i wyłożyć papierem blaszkę o wymiarach
W Moim Magicznym DomuBardzo podoba mi się ten nasz nowy rozkład dnia, mimo iż te 3 godziny, w czasie których Zuzia jest w … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniNic bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania
My Culinary Artrodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy malakserem. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, można ją tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki
Smakowy Rajulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak czynnie uczestniczyła w wykonaniu ciasta! Uznałyśmy(...)właściwie pół dnia pobytu Asi i Pawła u nas zjedliśmy śniadanie (już bez Prezydenta, niestety, obowiązki wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie zrobiło
Kuchnia PrezydentowejSzoł 1 żech sie tak dzisiej drōgōm 2 i mie cojsik tak naszło, żeby na gibko 3 narychtować 4 taki deser ze bani. Kupiōł żech sie
Chop w kuchniblaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne
Ciastkozercyszczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki na bogato! Mini serniczki na zimno z resztek. Z tłoczoną czekoladą oczywiście, białą i mleczną :) Przepis na serniczki jeśli chcecie napiszę w kolejnym poście. Ale czekolada na nich bardzo mi się podoba, bo to czekolada spersonalizowana
Blondynka Gotujewytrawne to również znajdziecie duży ich wybór tutaj Składniki: 500 ml mleka, 70 g gorzkiej czekolady, 1 jajko, 25 g cukru, 20 g mąki kukurydzianej, do ozdoby :starta czekolada gorzka, białe serduszka, paluszki z otrębami i miodem Przygotowanie: Połowę mleka podgrzewamy z kawałkami gorzkiej czekolady, aż do jej rozpuszczenia. W misce mieszamy jajko, z cukrem, mąką kukurydzianą
Aga w kuchniodstawiamy i gdy masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki. 2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia, każdy może to zrobić wg. swojego uznania
Apetyczna babeczkawliczona jest degustacja (bez ograniczeń) oraz bon na zakup czekoladek, pokaz filmu i bardzo ciekawa wystawa nt. tego wyrobu spożywczego. Stacja degustacyjna, 3 fontanny z czekoladą: mleczną, białą i gorzką Fragment wystawy J. w. Test sensoryczny Test dotykowy Quiz wiedzy dot. czekolady, bardzo zaskakujący... Znów degustacja Na końcu wycieczki można było podejrzeć fabrykę czekolady Heindla Warto jeszcze
Qlinarnie i QlinarnieWyobraźcie sobie, że wchodzicie z koleżanką na siłownię, jak co dzień – w sportowych butach, legginsach, z butelką wody pod pachą…no wiecie, samo zdrowie
brunetkawkuchni