więc dla przypomnienia postanowiłam zaprezentować dwukolorową czekoladę z dodatkiem pistacji, która jest doskonałym dowodem na to, że nie wszystkie słodycze są "złe". Jest pyszna, bezglutenowa i nie zawiera białego cukru. Czekolada nadaje się dla diabetyków - wystarczy użyć syropu z agawy. Pistacje mają niski indeks glikemiczny - 15. Osobiście jednocześnie robię dwie spooore czekolady (znikają migiem), ale Wy możecie zmniejszyć proporcje
Di gotujemożemy ozdobić czekoladą. Gotowe ciastka wstawiamy do lodówki. Błyskawiczne eklerki w czekoladzie możemy przygotować w różnej wersji. Z masą, jaką lubimy, z dodatkiem sezonowych owoców, czy też zmieniając czekoladę na białą. Deser bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoCiasto Kinder Country bez pieczenia – znacie batonik Kinder Country? Ja go wręcz uwielbiam :)) Swego czasu miałam umowę z Mężem, że na wszelkie okazje nie chcę
Kulinarne Przebojeposiekanej czekolady mlecznej - 350 g mąki pszennej np. tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki mleka POLEWA: - 150 g białej karmelowej czekolady - 70 g śmietanki 36% - 2 łyżki kakao - do dekoracji owoce - babkę możesz też po prostu polukrować WYKONANIE: Żółtka oddziel od białek. Olej, żółtka, śmietanę, cukier umieść
SMYKWKUCHNIciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość. Składniki 250 g sera ricotta 3 łyżeczki mąki kokosowej firmy Targroch 4 kostki białej lub innej czekolady 1 szkl suszonych śliwek firmy Targroch 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki brązowego cukru jagody goi wiórki kokosowe 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy(...)brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. 4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają. 5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzepis na prosty sernik, który zrobi szał na stole, no i jest! Czy ktoś nie skusi się na Rudolfa z czerwonym noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras , na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄 Składniki(...)Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego -200g twarogu -100g gorzkiej czekolady z maltitolem Torras -2 pełne łyżki kakao -ksylitol -przyprawy korzenne -4 łyżeczki żelatyny lub 2 łyżeczki agaru + 1/3 wody Dodatkowo -bezglutenowe precelki -czerwone cukierki MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki
Candy Pandasłyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 120 g cukru brązowego, trzcinowego, drobnego 120 g cukru białego, drobnego 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej); 100 g czekolady można zastąpić orzechami Wykonanie: Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową(...)sodę, cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce ucierać masło z dodatkiem cukru trzcinowego i białego, oraz ekstraktu waniliowego przez około 8 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać sypkie składniki, zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe
Blondynka Gotujeokoło 50%. Dzięki mleku jest ona łagodniejsza w smaku niż czekolada gorzka. Roztapiaj 45 - 47 stopni C Schładzaj 27 - 28 stopni C Podgrzewaj 29 - 31 stopni C Biała To najbardziej ulubiona czekolada najmłodszych. Nie zawiera kakao lecz masło kakaowe, dzięki któremu jest taka kremowa i słodka. W najlepszych tego typu rodzaju czekolada jest 33% tłuszczu kakaowego. Roztapiaj(...)czekoladę: Czekoladę należy przechowywać w temperaturze około 15 stopni C, a wilgotność powietrza nie powinna przekraczać 65%. Wilgotność i wysoka temperatura powodują powstawanie białego nalotu. Wysoka temperatura krystalizuje masło kakaowe - nie wpływa to na smak czekolady, ale na jej atrakcyjność, zaś wilgotność powietrza powoduje, iż kryształki cukru pojawiają się na powierzchni czekolady - czekolada traci wygląd i nie nadaje się
Ciastka - domowe słodkościtort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki
Smakołyki Asimiękkiego masła 250 g cukru szczyptę soli 4 jajka 500 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady Krem "biała dama": 2 śmietany 30% 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy(...)cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy
Salonik smakówBabka w nieco odmiennej odsłonie :) Składniki: 85 dag chudego twarogu, 3 jajka, 2 ¼ czekolady deserowej ciemnej, 2 ¼ czekolady deserowej białej, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, suszone skórki z pomarańczy do formy. Wykonanie: Formę wysmarować tłuszczem i posypać obficie mielonymi skórkami z pomarańcza. Ser zmielić, utrzeć z jajkami i cukrem. Następnie masę podzielić na pół. Czekolady połamać
Tradycyjna Kuchniazrobić to domowe czekoladki z nadzieniem miętowym. A dlaczego? Bo będą duże :) A jak każdy wie czekolada i mięta pasują do siebie idealnie. Składniki : * 2 tabliczki mlecznej czekolady * 180g białych pianek marshmallow * 200 ml kremówki 36% * pół szklanki mleka * 60ml syropu miętowego do drinków i deserów Przygotowanie : Mleko z piankami rozpuścić, wystudzić. Dodać syrop miętowy. Ubić kremówkę. Dodać(...)masę z pianek i wymieszać delikatnie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Foremkę silikonową lekko zwilżyć zimną wodą. Wysmarować czekoladą dwie cienkie warstwy. Przelać masę z pianek. Odstawić do stężenia. Przykryć rozpuszczoną czekoladą wierzch naszych czekoladek. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Z formy silikonowej czekoladki wyskakują bez problemu. Dlatego polecam je do przygotowywania takich domowych słodkości. Formy silikonowe Tupperware
Magiczne Życie MartyNie będę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie
DefinicjaSmakuNie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!solonych, prażonych fistaszków + 1 porcja sosu karmelowego OPCJONALNIE: słoiczek dżemu morelowego lub masa z 250 g mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy
Rozpustne gotowanie